το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 17:51

Που πηγαίνει η Ψηφιακή Μετάβαση του Ραδιοφώνου στην Ευρώπη και Παγκοσμίως; (Μέρος Β’)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας εξετάσαμε την οικογένεια προτύπων εκπομπής DRM και το HD Radio και τώρα είναι η ώρα να προβούμε στην ανάλυση ζητημάτων αναφορικά με την αξιοποίηση της οικογένειας προτύπων ψηφιακής εκπομπής DAB και όχι μόνον.

Ας γυρίσουμε όμως στην άλλη οικογένεια, το DAB. Ας εξετάσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ας απολαύσουμε το γεγονός ότι ως χώρα, μπορεί να μείναμε πίσω ως προς την ψηφιακή μετάβαση του ραδιοφώνου, αλλά δεν κάνουμε και τα λάθη της νεότητας του. Φανταστείτε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και σήμερα, υπάρχει θέμα αναφορικά με την παύση των FM υπηρεσιών. Οι ακροατές έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη του ψηφιακού ραδιοφώνου, αλλά εγείρονται ενστάσεις σχετικά με το αν πρέπει να παύσουν οι FM υπηρεσίες τώρα, αλλά και γιατί το DAB προβάλει ως μοναδική λύση ψηφιακής αντικατάστασης. Υπάρχουν ακροατές που υποστηρίζουν ότι θα ωφελούνταν περισσότερο ως προς την ποικιλομορφία του προγράμματος, την κάλυψη, την ποιότητα και την πρακτικότητα, αν η μετάβαση πραγματοποιούνταν με ένα πιο ευέλικτο σύστημα ψηφιακής εκπομπής ραδιοφώνου εν συγκρίσει με το DAB. Υπάρχει και η γκρίνια περί της ανάπτυξης του συστήματος DAB, δηλαδή για την παρουσία του προτύπου DAB+ (εκπομπή ήχου μαζί με άλλα δεδομένα), που τώρα αναπτύσσεται στη Γερμανία, την Ελβετία και σε άλλες χώρες, το οποίο δεν προσφέρεται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεώνοντας στην αντικατάσταση των σημερινών DAB πομπών, των υποδομών και των δεκτών.

Ξανά λοιπόν στην Βρετανία υπάρχουν άνθρωποι που εγείρουν θέμα αναφορικά με το σύστημα ψηφιακής εκπομπής ραδιοφώνου και το πόσο καλύτερα θα ήταν η επιλογή συστήματος που θα επέτρεπε την υλοποίηση της μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο σε φάσεις, με την σταδιακή αντικατάσταση των διαθέσιμων υπηρεσιών FM. Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού χαρακτήρα Σταθμοί, αλλά και οι Κοινοτικοί Σταθμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είχαν την ευκαιρία να αναχαιτίσουν τις ανησυχίες των ακροατών. Το χειρότερο είναι το αίσθημα που έχουν κάποιοι ότι εξωθούνται πιεστικά στο να χωρέσουν σε κάποιο πολυπλέκτη DAB (DAB multiplex). Επίσης, το κόστος συμμετοχής σε πολυπλέκτες μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς μικρότερους Σταθμούς της Αγγλίας, με την αιτιολογία ότι η κάλυψη του πολυπλέκτη είναι κατά πολύ φτωχότερη ως προς τη βάση ακροατών του, αλλά και των προσδοκιών των διαφημιζόμενων.
Πολλές ανησυχίες εκφράζονται τώρα στην Αγγλία αναφορικά με την πιθανή μη πλεονεκτική, ή και απούσα δυνατότητα εκπομπής των μικρότερων Ιδιωτικών και Κοινοτικών Σταθμών, ή για τη μη προσιτού κόστους εκπομπή, με τον φόβο ένα ζωτικό μείγμα πολυποίκιλου ραδιοφωνικού περιεχομένου να τεθεί σε ρίσκο. Ο προβληματισμός ότι μικρότεροι Σταθμοί μπορεί να μειονεκτήσουν έναντι των μεγαλυτέρων Σταθμών, από τους οποίους σχεδιάστηκε το σύστημα DAB στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχει κοπάσει, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Αρχών.

Ας θυμηθούμε όμως, τώρα, ότι η ανάπτυξη του συστήματος Εκπομπής DAB ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, ως το project Eureka 147 υπό την Τεχνική Διεύθυνση της European Broadcasting Union και με την ενεργή υποστήριξη σημαντικών Ευρωπαϊκών Σταθμών. Το σύστημα διανομής σήματος με πολυπλεξία ταίριαξε καλά ως προς τις ανάγκες μεγάλης κλίμακας Σταθμών, οι οποίοι ήταν σε θέση να διανείμουν έναν ικανό αριθμό προγραμμάτων τους στην ίδια καλυπτόμενη περιοχή, ένα σημαντικό πλεονέκτημα και από τους βασικούς στόχους αυτής της σχεδίασης. Ωστόσο, αρκετές ανεξάρτητες ιδιωτικές και κοινοτικές broadcast επιχειρήσεις εξέφρασαν την επιφύλαξη τους αναφορικά με το να περιέλθουν σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της απουσίας ικανής χωρητικότητας ως προς την εκπομπή, αλλά και για το μη προσιτό κόστος εκπομπής.

Αποτελεί ζήτημα ότι το σύστημα DAB σχεδιάστηκε με έναν κάθετο τρόπο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες κυρίως των μεγάλων Σταθμών της Ευρώπης, μη έχοντας κατά νου τις επιλογές και τις συνήθειες ακρόασης των απλών ανθρώπων, ισχυρίζονται κάποιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι γεγονός ότι το DAB προσφέρει μία μεγάλη λύση πολυπλεξίας στο Ραδιόφωνο, παρόμοια με εκείνη της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Για την ώρα, στην Βρετανία και αλλού, οι ακροατές συντονίζονται σε μερικούς αγαπημένους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς και όχι κάνοντας συνεχώς zapping στις διάφορες πολυπλεξίες, όπως συνέβη και με την τηλεόραση, μέχρι να προκύψουν ενδιαφέροντα νέα σχήματα. Οι ακροατές στη Βρετανία επιθυμούν την ποικιλομορφία των διαθέσιμων ραδιοφωνικών προγραμμάτων, αλλά γενικώς κολλάνε σε μερικούς αγαπημένους που ταιριάζουν στα γούστα τους. Για κάποιους άγγλους πολίτες υπάρχει το παράδοξο της οργάνωσης του ραδιοφωνικού προγράμματος σε μεγάλους πολυπλέκτες, με την επιλογή των ακροατών να μειώνεται μεταξύ ολίγων Δημοσίων και μεγάλων Ιδιωτικών Σταθμών.

Σύμφωνα με τον John Shaw, Πρόεδρο του ITU-R Working Party 6A Rapporteur Group ευτυχώς, με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκε μία απλή Ευρωπαϊκή λύση για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του συστήματος DAB. Πρόκειται για το DRM+, την τελευταία εξέλιξη ως προς την οικογένεια μορφών κωδικοποίησης και εκπομπής DRM. Η εκπομπή κατά DRM+ αναπτύχθηκε για την αντικατάσταση της αναλογικής εκπομπής ραδιοφώνου στις περιοχές των VHF, παραμένοντας συμβατή με τον αυστηρό προγραμματισμό των περιοχών εκπομπής στην Ευρώπη. Αρχικά το DRM+ σκόπευε να αντικαταστήσει την εκπομπή στα FM στην μπάντα II, στα VHF (87.5-108 MHz). Ωστόσο οι επιτυχημένες δοκιμές του DRM+ (Εδιμβούργο Σκωτίας, Ρώμη Ιταλίας και αλλού) στην Μπάντα II οδήγησε στην εξέταση της χρήσης του για την παροχή νέων ευκαιριών εκπομπής στη Μπάντα I (47-72 MHz) και στην Μπάντα III (174-230 MHz).

Και τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η οργάνωση της ψηφιακής μετάβασης της εκπομπής ραδιοφώνου σε φάσεις θα προσφέρει τον ευκολότερο δρόμο, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε οι Σταθμοί των FM να μετασχηματιστούν σε ικανούς για DRM+ Σταθμούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν την αρχική κάλυψη της περιοχής τους, όμοια με τα FM, χωρίς πολλούς αναμεταδότες, ανεξαρτήτως αν είναι μικρότεροι, ή μεγαλύτεροι Σταθμοί, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον δρόμο του DAB.

Από την επιστολή του John Shaw προς τον Πρόεδρο του BBC, ξεχωρίσαμε την παραίνεση να μην διαφημίζουν τα πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Ραδιοφώνου με υπερβολές ως προς τα πλεονεκτήματα του, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για όσους εξαναγκάζονται να περάσουν από την FM εκπομπή στο DAB. Ο ίδιος αναφέρει ότι τώρα υπάρχει η χρονική ευκαιρία για μία πραγματική και συνολική διευθέτηση των επιλογών ψηφιακής εκπομπής. Το κοινό πρέπει να ικανοποιηθεί με την προσφορά πολλών Ραδιοφωνικών Σταθμών, ώστε να πειστεί να περάσει στο Ψηφιακό Ραδιόφωνο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι για το switchover του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος των δεδομένων και αξιολόγηση τους πριν να ολοκληρώσει η χώρα την Ψηφιακή Μετάβαση. Υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πάμε με βάση τον πιο δυνατό Σταθμό και αυτόν που φωνάζει δυνατότερα, αλλά με την προοπτική να έρθουν πολλοί Σταθμοί, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου στον Ψηφιακό Κόσμο, από τις εθνικής εμβέλειας υπηρεσίες του BBC έως τον μικρής κλίμακας Κοινοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό. Κατά τον Shaw τα συστήματα DRM30 και DRM+ περιλαμβάνουν τα τεχνικά μέσα για την μετάβαση σε φάσεις στον Ψηφιακό Κόσμο, μέσα που ταιριάζουν καλύτερα στο περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς την ανάγκη για μίας τύπου big bang ημέρας, επιτρέποντας συνάμα τη διατήρηση της σύνδεσης με τις καθιερωμένες εξυπηρετούμενες περιοχές. Εν συνεχεία καθώς θα προχωρά η διαδικασία, τα περαιτέρω πλεονεκτήματα της ψηφιακής εκπομπής θα δημιουργήσουν το ανάλογο ρεύμα προσέλκυσης του Ψηφιακού Ραδιοφώνου από το κοινό. Το DRM+ μπορεί να έχει μικρούς-πολυπλέκτες στις μπάντες των VHF για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών, μαζί με ένα εύρος συνεργαζόμενων, ή ανεξάρτητων υπηρεσιών δεδομένων, δίδοντας στους Σταθμούς επιπλέον ευκαιρίες εξυπηρέτησης των ακροατών τους.

Η επιστολή του John Shaw έκλεινε αναφέροντας ότι μία προσωρινή παύση των ενεργειών από το BBC, για την αναθεώρηση των στόχων, των εναλλακτικών και της συνολικής στρατηγικής θα μπορούσε να παρέχει ένα ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές αποτέλεσμα, δηλαδή για τους Σταθμούς και για τους Ακροατές.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν έχει επιλεγεί, επισήμως, σύστημα ψηφιακής εκπομπής Ραδιοφώνου, αλλά φαίνεται ότι το DAB+ θα προτιμηθεί, για διαφόρους λόγους. Η δική μας άποψη είναι ότι οι Ενώσεις Ιδιοκτητών των Ραδιοφωνικών Σταθμών και τα Μέλη τους καλό θα είναι να αποκτήσουν σύντομα Τεχνικούς Συμβούλους, γνώστες του αντικειμένου, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, να επισκεφθούν διεθνείς Εκθέσεις και Συνέδρια ώστε να ενημερωθούν διεξοδικώς, προκειμένου να σχηματίσουν ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη πριν από την Πολιτεία, πριν δηλαδή να είναι αργά…

(Η ιδέα για τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου μας στηρίζεται σε μία επιστολή που έστειλε ο John Shaw, Πρόεδρος του Working Party 6A Rapporteur Group της ITU-R τον Δεκέμβριο του 2013 στον Lord Hall, Γενικό Διευθυντή του BBC)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 18:01

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group