το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 09:41

Φτερωτοί Ταξιδιώτες: Η αποδήμηση των γκρίζων χηνών που καταγράφεται από την κάμερα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αποδήμηση των γκρίζων χηνών είναι ένα ταξίδι που γίνεται με τεράστια σμήνη από τον Αρκτικό κύκλο και αποτελεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα της φύσης που κόβει την ανάσα.

Winged Travellers Migrating Grey Geese Panasonic AU EVA1 2 lr

 Το ταξίδι χιλιάδων μιλίων ξεκινά από τη βόρεια Ευρασία και διαρκεί πολλές εβδομάδες ως που να φτάσουν οι χήνες στον τελικό προορισμό: τη Δυτική Πολωνία.

Πρόκληση αποτέλεσε η ανεύρεση του κατάλληλου εξοπλισμού για την καταγραφή του μεγαλείου της φύσης με την ποιότητα που του αξίζει, δίχως περιορισμούς στο συνεργείο λόγω του μεγέθους του, της μορφής ή του βάρους του.
Η λύση σε αυτήν την πρόκληση ήταν η χρήση της κινηματογραφικής μικρών διαστάσεων κάμερας (Cinema Compact Camera) AU-EVA1. Προσφέρει την κατάλληλη εργονομία για τις δύσκολες συνθήκες της δημιουργίας ταινιών με θέμα την άγρια φύση, υψηλούς ρυθμούς καρέ (high frame rates), απίστευτη αναπαραγωγή των χρωμάτων καθώς και υψηλή ανάλυση για εικόνα κορυφαίας ποιότητας.

Winged Travellers Migrating Grey Geese Panasonic AU EVA1 3 lr

Για την καταγραφή της ομορφιάς αυτού του απίστευτου φυσικού φαινομένου και για να αναδειχθούν μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι χήνες, το Ίδρυμα Green Odra & Warta Valley Foundation έχει αρχίσει να δουλεύει με φοιτητές από τη Σχολή Κινηματογράφου Lodz για τη δημιουργία μίας ταινίας για τη μετανάστευση των πτηνών.
Η παρακολούθηση των αποδημητικών γκρίζων χηνών παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Η μεγαλύτερη είναι το να πλησιάσετε αυτά τα εξαιρετικά πλάσματα. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να καταγράψουμε τις χήνες με την κάμερα μας;

Winged Travellers Migrating Grey Geese Panasonic AU EVA1 4 lr

Καμουφλαρισμένη κάμερα σε floating πλατφόρμα


Τίποτε δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη. Η βοήθεια από έναν ντόπιο παρατηρητή πτηνών που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των πτηνών στην περιοχή κάθε μέρα
είναι υψίστης σημασίας. Πρέπει να γνωρίζουν το φυσικό περιβάλλον και τις διαφορετικές μεθόδους καμουφλάζ-παραλλαγής.
Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού δημιουργίας ταινίας είναι εξίσου σημαντική. Εδώ σκηνοθέτης είναι η φύση και όλες οι σκηνές γυρίζονται με ένα take. Οι τηλε-φακοί (Telephoto lenses) 300 mm ή και μεγαλύτερου μήκους εστίασης είναι ιδιαιτέρως χρήσιμοι.

Winged Travellers Migrating Grey Geese Panasonic AU EVA1 5 lr
Η επιλογή της κατάλληλης κάμερας για τη δουλειά είναι κρίσιμης σημασίας επειδή τα γυρίσματα 'στην άγρια φύση' αποτελούν τεράστιο περιοριστικό παράγοντα. Η Panasonic AU-EVA1 αποτέλεσε μία ξεκάθαρη επιλογή σε αυτήν την περίπτωση. Η AU-EVA1 είναι μία ελαφριά και μικρών διαστάσεων κάμερα που διαθέτει high-frame-rate εγγραφή σε 2K στα 240 fps, κάτι που πραγματικά βοηθά στα γυρίσματα που έχουν ως θέμα τη φύση.
Η βασική μονάδα ζυγίζει μόλις 1,2 κιλά. Η κάμερα διαθέτει αποσπώμενη λαβή που προσδίδει πρόσβαση σε πολλαπλούς ελέγχους (όπως Menu ή Εκκίνηση/Παύση της Εγγραφής), ρυθμίσεις διαφράγματος και σε δύο πλήκτρα των οποίων η δράση καθορίζεται από τον χρήστη. Η AU-EVA1 είναι κατάλληλη για γύρισμα στο χέρι, αλλά και για χρήση στον ώμο, σε drones ή ακόμη αναρτημένη στα περισσότερα gimbals που διατίθενται στην αγορά. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και σε εναέριες λήψεις.

Η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετικά σημαντική. Όλα τα ελαττώματα είναι άμεσα ορατά όταν πρόκειται για γύρισμα με θέμα τη φύση. Η AU-EVA1 με τον αισθητήρα εικόνας Super 35mm που διαθέτει καταγράφει εικόνες ποιότητας έως 5.7K. Επίσης, η EVA1 υποστηρίζει 4K, UHD, 2K, Full HD και HD.

Winged Travellers Migrating Grey Geese Panasonic AU EVA1 6 lr

Κατά την προσέγγιση των πτηνών στο νερό η κάμερα πρέπει να μοιάζει με συστάδα φυκιών


Η EVA1 περιλαμβάνει την εξαιρετικά χρήσιμη λύση dual native ISO 800 και 2500, κάτι που σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιασδήποτε συνθήκες φωτισμού.
Ακόμη, η EVA1 διαθέτει δυναμική περιοχή με 14 stops για έλεγχο ακριβείας της έκθεσης (φωτεινή / σκοτεινή). Η EVA1 περιλαμβάνει V-Log/V-Gamut capture για την απόδοση χρωμάτων με ακρίβεια και δυνατότητα λήψης HDR.
Αυτές και πολλές άλλες δυνατότητες κατέστησαν την EVA1 προφανή επιλογή γι' αυτόν τον ευγενή σκοπό.

Winged Travellers Migrating Grey Geese Panasonic AU EVA1 7 lr
Πέρα από την καταγραφή της ομορφιάς της φύσης, πρόθεση της ταινίας είναι να επισημανθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι γκρίζες χήνες, οι οποίες οφείλονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές, στη συρρίκνωση των βιοτόπων και στο απεριόριστο κυνήγι. Οι δημιουργοί της ταινίας προσπαθούν να δείξουν ότι πρέπει να θαυμάζουμε τα πτηνά αντί να τα σκοτώνουμε.

Winged Travellers Migrating Grey Geese Panasonic AU EVA1 8 lr

Το καλό καμουφλάζ είναι το κλειδί για την επιτυχία

 

"Το να βλέπεις ένα σμήνος χιλιάδων χηνών να απογειώνεται αποτελεί μία μαγευτική στιγμή που σου κόβει την ανάσα. Η παρακολούθηση τους αποτελεί μία εξαιρετικά ενθαρρυντική εμπειρία," δήλωσε ο Tomasz Gładys. "Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο εξοπλισμός θα μας επιτρέψει να καταγράψουμε το απίστευτο ταξίδι αυτών των φτερωτών οδοιπόρων και να δείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τον άνθρωπο," πρόσθεσε ο ίδιος.
Αυτό το έργο αποτελεί κοινή προσπάθεια του Ιδρύματος Green Odra και Warta και του δευτεροετών φοιτητών από τα τμήματα Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και Διευθυντή Φωτογραφίας και Τηλεοπτικής Παραγωγής της Σχολής Κινηματογράφου Lodz. Η Akurat Lighting συμμετέχει ως συνεργάτης και προμηθευτής εξοπλισμού φωτισμού.

 

Πληροφορίες: https://business.panasonic.co.uk/professional-camera & Intertech SA*
* Διανομέας Ελλάδος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 10:03

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group