το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 08:50

Ο Ρ/Σ Astro Radio πήρε "μεγάλο ρίσκο " δεσμευόμενος στην Εικονική Μίξη της Lawo.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εγκαθιστώντας κονσόλες τρίτης γενιάς στα ραδιοφωνικά studio του, ο Ρ/Σ Astro Radio στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας έχει πλέον τυποποιηθεί σύμφωνα με την τεχνολογία εικονικού studio (virtual studio) του Γερμανού πρωτοπόρου της broadcast βιομηχανίας, δηλαδή της Lawo. “Έπρεπε να ξανασκεφτούμε πώς μία studio broadcast κονσόλα θα πρέπει να υφίσταται εντός της ταχύτατα εξελισσόμενης Βιομηχανίας της Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας στα FM", δηλώνει ο Επικεφαλής Τεχνολογίας του Astro Radio, ο Bala Murali Subramaney.

Ο Ρ/Σ Astro ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996 χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο σύστημα δρομολόγησης ήχου και custom ψηφιακές broadcast κονσόλες που κατασκευάστηκαν για να καλύψουν τις συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις του. Από το 2006 απαιτήθηκε μεγαλύτερη λειτουργικότητα για την απλοποίηση των ροών εργασίας του studio και για να επιτραπεί στο on-air ταλέντο να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο.

AstroRadio 2 lr

Bala Murali Subramaney, Επικεφαλής Τεχνολογίας του Astro Radio

 

“Πήραμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά της πρώτης κονσόλας μας, αναλύσαμε τα συνήθη λάθη του χειριστή και ζητήσαμε προτάσεις βελτίωσης, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώσαμε αυτά τα δεδομένα σε ένα περιεκτικό έγγραφο και το παρουσιάσαμε ως εντολή μας στη Lawo, η οποία απάντησε με τη modular broadcast κονσόλα Zirkon-2s,” δηλώνει ο Bala και συγκεκριμένα “η δεύτερη γενιά αυτής της κονσόλας.” “Η Zirkon-2s αποτέλεσε προσωποποίηση της απλότητας, τόσο με τη μορφή, όσο και με τη λειτουργία της. Για παράδειγμα, με το πάτημα ενός κουμπιού μακροεντολής θα μπορούσε να καταγράφει ταυτόχρονα τηλεφωνικές κλήσεις, να επεξεργάζεται τις συνομιλίες και να τρέχει μία εξωτερική μετάδοση.”

Αυτή η επιτυχία υποχρέωσε τώρα τον Ρ/Σ Astro Radio να αγοράσει στην τρίτη γενιά της κονσόλας για τα νέα studio του στην Κουάλα Λουμπούρ, καθώς το 2017 η επιχείρηση απέκτησε δύο νέους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς και χρειάστηκε χώρο για νέα on-air studio, producer workstations και equipment room (αίθουσα εξοπλισμού), επιπλέον των 13 on-air studio, των 7 studio ειδήσεων, των 3 voice booth, των 8 studio παραγωγής ήχου και των σουιτών μοντάζ, αλλά και των έξι αιθουσών εξοπλισμού που ήδη είχε. Τα σχέδια για τις κονσόλες και το σύστημα δρομολόγησης ήταν ήδη διαθέσιμα όταν ο Σταθμός μετεγκαταστάθηκε για να μοιραστεί τις εγκαταστάσεις με άλλα τμήματα της εταιρείας Astro, προκειμένου να καλύψει τις ετκτεταμένες studio ανάγκες του.

“Στα μέσα του 2016, είχαμε αρχίσει να ετοιμάζουμε σχέδια για μία εικονική κονσόλα, η οποία θα προκαλούσε την αντίληψη της Βιομηχανίας ως προς την broadcast κονσόλα,” θυμάται ο Bala. “Θέλαμε να οραματιστούμε εκ νέου πώς θα έπρεπε να ήταν το on-air studio, συμπεριλαμβανομένου του τι ταιριάζει στο studio και τι πρέπει να αφήσουμε έξω από αυτό. Το περιβάλλον του studio θα επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο το on-air ταλέντο χρησιμοποιεί την τεχνολογία μέσα στο studio με τη νέα εικονική κονσόλα να βρίσκεται στο επίκεντρο της εστίασης του.

“Η εντολή μας στον σχεδιαστή-διακοσμιτή εσωτερικών χώρων ήταν να δημιουργήσουμε σχέδια για τρία on-air studio που να ήταν μινιμαλιστικά, εκπληκτικά, λειτουργικά, αλλά και που να πληρούσαν τις προδιαγραφές αναφορικά στα Noise Criteria (NC) 20. Θέλαμε σχέδια που θα εμπνεύσουν το ταλέντο μας για να αποδώσει το συναρπαστικό περιεχόμενο on-air και διαδικτυακά (on-line) για το σημερινό ραδιόφωνο.”

Οι απαιτήσεις της μίξης ικανοποιήθηκαν από την Virtual Console (Εικονική Κονσόλα) της Lawo, της οποίας η επιφάνεια ελέγχου αποτελεί λογισμικό που οδηγείται από μία διεπαφή πολλαπλής αφής (multi-touch interface) στην οθόνη υψηλής ανάλυσης ενός υπολογιστή, η οποία είχε δοκιμαστεί με επιτυχία στην αίθουσα σύνταξης (news room) του Astro Radio. Χωρίς τους περιορισμούς των φυσικών κουμπιών, των επιλογέων και των faders, η οθόνη παρουσιάζει στους χρήστες μόνο τα σχετικά στοιχεία ελέγχου και τις πληροφορίες, κρύβοντας οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο για τη δουλειά.

AstroRadio Bala Murali lr

 

Μαζί με τη φωτεινότητα και την αξιοπιστία της οθόνης, παραμέτρους λειτουργίας που η Virtual Console αντιμετώπισε με άνεση, η λειτουργική ευελιξία και το κόστος βρίσκονταν ψηλά στη λίστα με τις ανησυχίες που είχε ο Astro Radio. “Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Virtual Console είναι η εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με τις φυσικές κονσόλες, αφού δεν υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας αποθέματος και αποθήκευσης ανταλλακτικών και άλλων παρελκόμενων (accessories) της κονσόλας. Επίσης, αισθητικά είναι πιο ευχάριστη για τα μάτια και πιο απαλή στα χέρια,” δηλώνει ο Bala.
“Επιπλέον των standard λειτουργιών ελέγχου της Virtual Console, το VisTool-PC της Lawo δεικνύει όλα τα virtual modules και των δύο οθονών αφής και ως εκ τούτου ένας χρήστης μπορεί να ελέγχει όλα τα κανάλια, τα faders και τα κουμπιά στην οθόνη αφής μέσα από τη διεπαφή VisTool-PC.”

Τα ταλέντα (παρουσιαστές, παραγωγοί, δημοσιογράφοι κ.α.) του Astro Radio είναι γνωστές προσωπικότητες του διαδικτύου, με τεράστιες επιτυχίες, γεγονός που του επιτρέπει να αυξήσει την ακροαματικότητα των Ρ/Σ του μέσω της μετάδοσης στο διαδίκτυο (on-line streaming), καθώς και στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, καθώς από τις εκπομπές στα FM. Ωστόσο, οι παρουσιαστές του δεν είναι απαραίτητα και γνώστες της broadcast τεχνολογίας.

“Οι Διευθυντές Περιεχομένου αναμένουν τα νέα on-air ταλέντα να αποκτήσουν γρήγορα το απαραίτητο momentum και να φτάνουν ταχύτητα στους ακροατές στα κοινωνικά μέσα (social media), τακτικότατα κατά τη διάρκεια των εκπομπών τους, κάθε μέρα. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκπαίδευση, ή την εξοικείωση με την τεχνολογία στο studio”, επιβεβαιώνει ο Bala. “Επομένως, η Virtual Console έπρεπε να είναι πολύ απλή και διαισθητική για τη χρήση της από τους πρωτάρηδες.”

Ακόμη, η χρήση της Virtual Console προσφέρει έναν ταχύτερο κύκλο ανάπτυξης λογισμικού: “Μπορούμε να αναπτύξουμε νέες δυνατότητες και λειτουργίες, τόσο για τα default (προεπιλεγμένα) όσο και για τα user-specific snapshots (ειδικές-για-τον-εκάστοτε-χρήστη ρυθμίσεις). Μπορούμε να προσαρμόσουμε εύκολα το layout (τη διάταξη) ή το skin (κέλυφος) της κονσόλας, να σχεδιάσουμε ξανά και να αλλάξουμε το μέγεθος των fader και των κουμπιών ή και τα χρώματα, να ενσωματώσουμε macros (μακροεντολές) και GPIO σηματοδότηση. Αυτή η ευελιξία μας δίδει την ελευθερία να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες ως προς τον σχεδιασμό της δομής της κονσόλας. Για παράδειγμα, προσθέσαμε περισσότερα channel faders ανά οθόνη και μετακινήσαμε επιλογές ελέγχου του monitoring σε μία pop-up οθόνη.”

“Πήραμε ένα τεράστιο ρίσκο με την εφαρμογή των εικονικών κονσολών με οθόνη αφής, αλλά από τα πρόσωπα των on-air Ταλέντων μας και των Διευθυντών Περιεχομένου, το υψηλού ρίσκου ποντάρισμα μας αποδεικνύεται ότι είχε εξαιρετική ανταμοιβή,” καταλήγει ο Bala.

 

Πληροφορίες: www.lawo.com & Telmaco SA*
*Μεταπωλητής Ελλάδος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 09:00

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group