το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 11:13

Σύνοδος Ψηφιακού Ραδιοφώνου 2017 (Digital Radio Summit): Το Ραδιόφωνο παραμένει ισχυρό αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο Patrick Hannon του διεθνούς οργανισμού WorldDAB κατά την ομιλία του στην εκδήλωση Digital Radio Summit 2017, όπου ζήτησε από τους Ιδιωτικούς Σταθμούς να αγκαλιάσουν το DAB+ Ο Patrick Hannon του διεθνούς οργανισμού WorldDAB κατά την ομιλία του στην εκδήλωση Digital Radio Summit 2017, όπου ζήτησε από τους Ιδιωτικούς Σταθμούς να αγκαλιάσουν το DAB+

Υπήρξε καταγραφή της πραγματικής αίσθησης του Ραδιοφώνου ως μέσου που εξελίσσεται κατά τη φετινή Σύνοδο για το Ψηφιακό Ραδιόφωνο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη (8 Φεβρουαρίου 2017).

Φωτογραφίες: European Broadcasting Union (EBU)
Αρχικό Κείμενο: European Broadcasting Union (EBU)
Μετάφραση-Απόδοση στην Ελληνική Γλώσσα: Ανδρέας Τζανάκος

Απόδοση στην Ελληνική Γλώσσα με την Ευγενική Χορηγία της Εταιρείας AVSYS

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο άκουσαν ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί: streaming υπηρεσίες και podcasts που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ιδιαιτέρως μεταξύ των νεότερων ακροατών και με τους προσωπικούς βοηθούς που ενεργοποιούνται με τη φωνή (voice-activated personal assistants όπως από Amazon Alexa) να γίνονται mainstream, το Ραδιόφωνο κινδυνεύει μόνον από μία σειρά εύκολα προσβάσιμων επιλογών ακρόασης.

 

Το Ραδιόφωνο παραμένει ισχυρό
Οι δυσκολίες για το εκπεμπόμενο Ραδιόφωνο είναι πραγματικές, αλλά παραμένει σε θέση ισχύος, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τις διαδικτυακές υπηρεσίες μόνον-ήχου. Μία ανάλυση από τον Marcello Lombardo (EBU), αναφορικά στο κόστος διανομής του Ραδιόφωνο μέσω DAB, ή Διαδικτύου, κατέστησε σαφές ότι η διανομή του Ραδιοφώνου μόνον-μέσω-IP θα ήταν πάρα πολύ ακριβή, τόσο για τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, όσο και για τους ακροατές. "Μία βασική δομή DAB μαζί με λίγων δεδομένων υβριδικές υπηρεσίες είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, ανέφερε ο ίδιος."

Ο Graham Dixon, Επικεφαλής για το Ραδιόφωνο στην EBU, ανέφερε κάποια ισχυρά επιχειρήματα αναφορικά στο γιατί το επίγεια εκπεμπόμενο Ραδιόφωνο μπορεί και θα παραμείνει επίκαιρο:
1. Προσφέρει μία υπηρεσία που δεν περιλαμβάνει διαμεσολαβητές-φρουρούς πυλών (για παράδειγμα πλατφόρμες κοινωνικών μέσων) που ενδέχεται να έχουν αδικαιολόγητη επιρροή στις υπηρεσίες που διατίθενται.
2. Είναι το πιο αξιόπιστο δίκτυο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερφόρτωσης των ευρυζωνικών δικτύων της κινητής τηλεφωνίας.
3. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε πληροφορίες ως δημόσιο αγαθό.

Η Σύνοδος του Ψηφιακού Ραδιοφώνου συνέπεσε με τη δημοσίευση της Έκθεσης για το Ψηφιακό Ραδιόφωνο 2017 (Digital Radio 2017 report) της Media Intelligence Service της EBU, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την παρουσίαση από τον David Fernandez Quijada. Υπάρχουν, είπε, πολλοί μύθοι γύρω από την κατανάλωση του Ραδιοφώνου και τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν να είναι αναληθείς. Για παράδειγμα, παρά τις παραδοχές για το αντίθετο, οι άνθρωποι στην Ευρώπη ακούνε ακόμα Ραδιόφωνο, συμπεριλαμβανομένων των νέων: το 85% των πολιτών ακούει Ραδιόφωνο κάθε εβδομάδα, ένα ποσοστό που μειώνεται ελαφρά, στο 83%, για τους νέους ανθρώπους.

 

Ποιος είναι ο Δρόμος προς το Ψηφιακό Ραδιόφωνο;

Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο που οι Ραδιοφωνικές αγορές αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη και οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο έμαθαν αρκετά. Παράδειγμα η Νορβηγία, όπου τα FM θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ στα σύνορα της Φινλανδίας οι υπηρεσίες του Ψηφιακού Ραδιοφώνου δεν έχουν αρχίσει ακόμη (και ενδέχεται να μην ξεκινήσουν και καθόλου).
Η διείσδυση της Ψηφιακής Ραδιοφωνίας αυξάνεται σταθερά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία (όπου η μετάβαση από τα FM είναι στον ορίζοντα), αλλά σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών τα FM εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Οι προσπάθειες να καθιερωθεί ένα Πανευρωπαϊκό Σήμα Κοινής Συμμόρφωσης για τον Δέκτη Ψηφιακού Ραδιοφώνου και να ενθαρρυνθεί η Ε.Ε. ως προς τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα καταργήσει σταδιακά τους μόνον-αναλογικούς δέκτες είναι μόνο δύο παραδείγματα από την αναζήτηση για έναν κοινό παρανομαστή στην Ευρώπη. Επίσης, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο άκουσαν για μία πρωτοβουλία του κλάδου αναφορικά στην προτυποποίηση της πρόσβασης στο Ψηφιακό Ραδιόφωνο μέσω εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphone), το Open Mobile Radio Interface.

Το ζήτημα των δεκτών στο αυτοκίνητο δεν βρίσκεται ποτέ μακριά από τις συζητήσεις για τις προοπτικές του Ψηφιακού Ραδιοφώνου. Μία ευπρόσδεκτη παρουσίαση σχετικά με την κατάσταση του Ραδιοφώνου στη Βόρεια Αμερική, από το David Layer της NAB (National Association of Broadcasters), παρείχε άφθονες αποδείξεις για το πως η Αυτοκινητοβιομηχανία είναι πρόθυμη να αγκαλιάσει το Ραδιόφωνο ως βασικό στοιχείο για τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα. Οι υλοποιήσεις, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά και τα FM εξακολουθούν να κυριαρχούν.

 

                                        Χορηγός Απόδοσης στην Ελληνική Γλώσσα

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 14:09

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group