το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 11:12

Το Baselight συνδράμει την ταινία Donbass ώστε να ανταποκριθεί στη χρονική προθεσμία των Καννών.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Σουίτα Grading Baselight στις εγκαταστάσεις της Digital Cube Σουίτα Grading Baselight στις εγκαταστάσεις της Digital Cube

Η Ουκρανική ταινία Donbass ωφελήθηκε από την ευελιξία της ροής εργασίας του Baselight, υποστηρίζοντας τη γρήγορη υλοποίηση για να καταστήσει εφικτή την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η ταινία Donbass από τον Ουκρανό Συγγραφέα/Σκηνοθέτη Sergei Loznitsa παρουσιάστηκε στην έκδοση work-in-progress στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2018. Το Post-production έγινε εντός ασφυκτικής χρονικής κλίμακας με τα γυρίσματα να γίνονται τον Μάρτιο. Στις εγκαταστάσεις της Digital Cube, με έδρα τη Βουδαπέστη, χρησιμοποιήθηκε μία σουίτα grading Baselight για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση διατηρώντας ταυτοχρόνως τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο ως προς το look.

Scene from Donbass new Ukrainian movie lr

Σκηνή από την ταινία Ουκρανική ταινία Donbass


Η Donbass αποτελεί περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας. Το σκηνικό της ταινίας του Loznitsa αποτελεί μία περιοχή ανομίας, με εγκληματικές συμμορίες που συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά και με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και τον Ρωσικό στρατό. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η βία, ο θάνατος και η κατάρρευση της κοινωνίας των πολιτών.
Η ταινία γυρίστηκε σε τοποθεσίες της Ουκρανίας με ταυτόχρονο post στις εγκαταστάσεις της Digital Cube στη Βουδαπέστη. Ο Διευθυντής Φωτογραφίας (DoP) Oleg Mutu RCS, συνεργάστηκε με τον Sebastian Plamadeala, CTO της Digital Cube και με τον colourist Claudiu Doaga για τη δημιουργία μίας υψηλής αποτελεσματικότητας ροή εργασίας ως προς το χρώμα που ξεκινούσε on-set με DIT grading. DIT και Mutu εν συνεχεία θα περνούσαν τα βράδια με grading και ανταλλαγή ιδεών με το finishing colourist Doaga. Αρχεία CDL αποστέλλονταν στην Digital Cube, εξασφαλίζοντας μία ισχυρή βάση εργασίας όχι μόνον για τον Doaga αλλά και για τον editor Danielus Kokanauskis, ο οποίος μπορούσε να έχει πρόσβαση στο graded footage από το λογισμικό του μοντάζ που προέρχεται από την Avid δίχως να ξοδεύει χρόνο για render.

Left to Right  Director Sergei Loznitsa colourist Claudiu Doaga and DoP Oleg Mutu on Donbass lr

Από αριστερά: ο Σκηνοθέτης Sergei Loznitsa, ο colourist Claudiu Doaga και ο DoP Oleg Mutu που συνεργάστηκαν για την ταινία Donbass


Ο Σκηνοθέτης Sergei Loznitsa είπε: “Ήταν απόλυτη η ευχαρίστηση για μένα το να συνεργαστώ με την Digital Cube για την ταινία Donbass. Το Baselight είναι υπέροχο και ο Claudiu Doaga είναι ένας εξαιρετικός και αφοσιωμένος επαγγελματίας, πάντοτε ικανός να προβλέψει τα αιτήματα μου και να συνεισφέρει στο όραμα του και στις ιδέες του.”
Ο DoP Oleg Mutu προσέθεσε: “Μου αρέσει να δουλεύω με το Baselight λόγω της γρήγορης ανταπόκρισης και της εργαλειοθήκης ακριβείας. Ο Claudiu και εγώ εργαστήκαμε σε πολλά άλλα projects: κατανοεί την κατεύθυνση που θέλω να πάω, δημιουργεί σύμφωνα με αυτήν και φθάνουμε σε μία απόφαση για το χρώμα που ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες μας. Είναι ο καλύτερος επαγγελματίας που έχω συνεργαστεί έως σήμερα!”
Ο Doaga σχολίασε αναφορικά στις πρακτικές της χρήσης του Baselight γι' αυτό το project. “Λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για το grading, στηρίχθηκα στην εκπληκτική ταχύτητα του hardware και του software Baselight,” δηλώνει ο ίδιος. “Η ροή εργασίας του χρώματος ήταν ξεκάθαρη: Ελάμβανα την CDL πληροφορία από την timeline του συστήματος της Avid κατευθείαν στο Baselight.
“Χρησιμοποίησα film LUT για κινηματογραφικό look συνδυαστικά με blended layer από scanned film grain. Δημιούργησα ένα ψυχρό μεταλλικό look στα μαύρα σε συνδυασμό με colourful gamma, λαμπρούς τόνους του δέρματος για τους ηθοποιούς και προσέθεσα vignette layer για την ενίσχυση ως προς depth separation.”
Χρησιμοποιώντας LogC dailies η ομάδα ήταν σε θέση να διατηρήσει την πλήρη χρωματική ευελιξία σε όλη τη διαδικασία του μοντάζ. Μόλις κλείδωναν οι εικόνες ο Doaga ήταν σε θέση να εισάγει γρήγορα και απλά CDL αρχεία και camera LUTs στο Baselight. Εν συνεχεία χρειάζονταν ελάχιστες ρυθμίσεις για τη δημιουργία του τελικού υλικού.
Η ταινία Donbass αποτέλεσε εναρκτήριο τίτλο και μέρος της επιλογής του Τμήματoς Un Certain Regard του Φεστιβάλ. Κάθε χρόνο αυτή η οθόνη παρουσιάζει 20 πρωτότυπες και οραματικές ταινίες που επιλέγονται από το Φεστιβάλ, οι οποίες επιδιώκουν να αφηγούνται τις ιστορίες τους με μη-παραδοσιακούς τρόπους. Ουσιαστικά προερχόμενες εκτός του χώρου των mainstream ταινιών, αυτές οι ταινίες ωφελούνται από την έκθεση τους στις Κάννες για την επίτευξη της διεθνούς αναγνώρισης τους.

 

Πληροφορίες: http://www.filmlight.ltd.uk

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 11:46

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group