45 μάστοροι 60 μαθητάδες - Πρεμιέρα - Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 19:30.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «45 μάστοροι 60 μαθητάδες» κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 19:30 και κάθε Τρίτη την ίδια ώρα.



Πρόκειται για 12 πρωτότυπα ημίωρα ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν παραδοσιακά επαγγέλματα και τεχνικές στον 21ο αιώνα, τα οποία έχουν γυριστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο νεαρός πρωταγωνιστής Χρήστος Ζαχάρωφ ταξιδεύει από την Κέρκυρα και την Παραμυθιά ως τη Λέσβο και την Πάτμο, το Γεράκι Λακωνίας και τα Λαγκάδια Αρκαδίας, ως την Αλεξανδρούπολη και τα Πομακοχώρια, σε τόπους δηλαδή, όπου συνεχίζουν να ασκούνται οικονομικά βιώσιμα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Χρήστος επιχειρεί να μάθει τα μυστικά της μαρμαροτεχνίας, της ξυλοναυπηγικής, της αργυροχοΐας ή της πλεκτικής στους τόπους όπου ασκούνται, δουλεύοντας πλάι στους μαστόρους. Μαζί μ’ αυτόν, βιώνει τον κόπο, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε τέχνης κι ο θεατής του ντοκιμαντέρ! Παράλληλα, ανακαλύπτει νέους δρόμους που ανοίγονται στην εποχή μας για το κάθε παραδοσιακό επάγγελμα και αναλογίζεται το μέλλον του και την οικονομική του αυτοτέλεια στο μέλλον.

Επεισόδιο 1ο: Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία



Η Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία έχει γνωρίσει εποχές μεγάλης δόξας, φήμης και τιμής, ενώ οι Γιαννιώτες ασημουργοί φροντίζουν ως σήμερα να μεταδίδουν την τέχνη τους στα παιδιά τους, ελπίζοντας πάντα πως η νέα γενιά θα πρωτοτυπήσει, ώστε να κρατήσει ζωντανή την παράδοση. Στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής ο Χρήστος παρακολουθεί τη μετατροπή των κόκκων του ασημιού σε λιγρί, και στη συνέχεια σε ένα ατελείωτο λεπτό ασημένιο σύρμα που ακόμα τυλίγει με τα χέρια του. Αργότερα θα μυηθεί στην τέχνη της κατασκευής συρματερών και θα προσπαθήσει να κάνει κι αυτός τα περίφημα “εννιαράκια” των συρματζήδων. Όμως, ο μαστρο-Χρήστος τον περιμένει πάνω από τα παντέφια του, για να δημιουργήσουν μαζί τα επιβλητικά χυτά ασημένια μαχαιροπήρουνα. Στο τέλος, μια οικογένεια ασημουργών τον μυεί στα μυστικά της μαθητείας κοντά στον αρχιμάστορα. Μαζί του, ο θεατής θα νιώσει τη μαγεία της φωτιάς που μεταμορφώνει το ασήμι σε κόσμημα, θα απολαύσει τις παραδοσιακές διαδικασίες που οδηγούν στο τελικό προϊόν και θα πάρει μια ιδέα από την παρέα που δημιουργείται γύρω από έναν μάστορα στα πολύβουα εργαστήρια δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων, της πόλης που δίκαια ονομάζεται “η πόλη των ασημουργών”.



Πληροφορίες: www.ert.gr

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - ΕΡΤ3 - 21 Οκτωβρίου 2022

Στην ίδια κατηγορία