Ψηφιακό Ραδιόφωνο DRM - Στην αιχμή της FM Εκπομπής - Ζωντανή Εκδήλωση στο Νέο Δελχί.

Μία ζωντανή εκδήλωση οργανώθηκε με αυτόν τον τίτλο από τους Ινδούς και τους Διεθνείς Οικοδεσπότες-Οργανωτές στο Νέο Δελχί, την 21η Ιουλίου 2022. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν η Ένωση των Radio Operators της Ινδίας (Association of Radio Operators for India AROI), 5 κορυφαίοι Ιδιωτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της Ινδίας, Εκπρόσωποι του Εθνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Indira Gandhi (Indira Gandhi National Open University IGNOU), η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Indian Cellular Association ICEA), η Ομοσπονδία Εμπόρων Αυτοκινήτων (Federation of Automobile Dealers Association FADA), ο κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων Micromax. η NXP, οι εταιρείες εγκατάστασης broadcast συστημάτων Technomedia Solutions Private Ltd και Broadcast Engineering Consultants India Ltd (BECIL), ο κατασκευαστής δεκτών DRM από την Ινδία Inntot Technologies Pvt Ltd, ο πάροχος broadcast λύσεων OptM Media Solutions Pvt Ltd και η Κοινοπραξία DRM (DRM Consortium).



Υπενθυμίστηκε στους συμμετέχοντες ότι το παγκόσμιο, ανοιχτό και πλήρες πρότυπο DRM προσφέρει πλήρη ανεξαρτησία στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, επιτρέποντας τους να μεταδίδουν ελεύθερα οποιοδήποτε περιεχόμενο δίχως καμία χρέωση. Επίσης, δεν υπάρχει περικοπή εσόδων καθώς όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες αποτελούν ανοιχτά πρότυπα. Και φυσικά, δεν απαιτείται άδεια χρήσης τεχνολογίας για την εφαρμογή των DRM προϊόντων και λύσεων.

Το DRM είναι η πιο αποτελεσματική λύση όσον αφορά στη χρήση του ραδιοφάσματος, καθώς ένα DRM block απαιτεί περίπου 100 kHz (το μισό εύρος ζώνης των αναλογικών FM) για 4 υπηρεσίες (έως 3 ήχου και 1 πολυμέσων). Η λύση DRM FM επιτρέπει την ταυτόχρονη εκπομπή DRM FM και αναλογικών FM από τον ίδιο πομπό δίχως ανάγκη αντικατάστασης του υπάρχοντος FM πομπού. Κάθε block μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν μόνον broadcaster, ο οποίος έχει τον πλήρη έλεγχο του φάσματος και του περιεχομένου. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν από κοινού τους 3 τρόπους πιθανής εισαγωγής του DRM FM στην Ινδία: Εκπομπή έως και 18 Υπηρεσιών Ήχου με Ψηφιακό DRM από έναν μόνον πομπό FM, Εκπομπή έως και 12 Υπηρεσιών Ήχου με Ψηφιακό DRM μαζί με μία Αναλογική Υπηρεσία και Εκπομπή έως και 15 Υπηρεσιών Ήχου με Ψηφιακό DRM στον λευκό χώρο μεταξύ των δύο Αναλογικών FM Πομπών.

Παρουσιάστηκε Εκπομπή Πολυμεσικού Περιεχομένου (broadcast multimedia content) μαζί με Υπηρεσίες Ψηφιακού Ήχου, συμπεριλαμβανομένης της προηγμένης εφαρμογής κειμένου Journaline του DRM, με υποστήριξη για όλα τα σενάρια εργασίας της Ινδίας μέσω Unicode. Οι αυτόνομοι DRM δέκτες καθώς και τα ραδιόφωνα αυτοκινήτου που ήδη διατίθενται στην αγορά της Ινδίας για DRM λήψη στη ζώνη των Μεσαίων MW έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να αναβαθμιστούν μέσω λογισμικού (χωρίς αλλαγές του υλισμικού/hardware) για DRM λήψη και στη ζώνη των FM. Η αποτελεσματική Ψηφιακή DRM εκπομπή έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια εξοικονόμηση ως προς την ισχύ εκπομπής και κατά συνέπεια ως προς το κόστος διανομής. Μόνον σχεδόν το ένα δέκατο της ισχύος ενός DRM πομπού αρκεί με την Ψηφιακή Εκπομπή ώστε να παρέχει την ίδια κάλυψη με τις υπάρχουσες Αναλογικές Εκπομπές.

Στην Ινδία υλοποιείται η μεγαλύτερη ανάπτυξη Ψηφιακού Ραδιοφώνου στον κόσμο από τον Δημόσιο Broadcaster All India Radio (AIR), με 39 πομπούς (35 Μεσαίων Κυμάτων MW και 4 Βραχέων Κυμάτων SW). Επίσης, η AIR παρέχει κάποιο αποκλειστικό εκπεμπόμενο ραδιοφωνικό περιεχόμενο (Ειδήσεις όλο το εικοσιτετράωρο, πολύγλωσσες πληροφορίες με την εφαρμογή Journaline, ενώ έχει δοκιμάσει το DRM και για σήματα Λειτουργίας Προειδοποίησης Εκτάκτου Ανάγκης (Emergency Warning Functionality EWF). Τα Ψηφιακά DRM σήματα στην Ινδία μπορούν σήμερα να προσεγγίσουν περισσότερους από 900 εκατομμύρια ανθρώπους, όταν όλοι οι εγκατεστημένοι πομποί αξιοποιούνται με πλήρως Ψηφιακή λειτουργία. Πάνω από 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ινδίας ή το 30% των νέων αυτοκινήτων (από Maruti Suzuki, Hyundai, Mahindra, Toyota, MG Motor και Mercedes Benz) διαθέτουν ήδη δυνατότητα λήψης DRM ραδιοφώνου δίχως επιπλέον κόστος για τους αγοραστές. Η εφαρμογή Starwaves DRM SoftRadio App είναι τώρα διαθέσιμη σε διάφορα καταστήματα εφαρμογών Android για την αναβάθμιση των υπαρχόντων τηλεφώνων ως προς την DRM λήψη και οι εταιρείες Gospell, Starwaves και Inntot καθώς και πολλοί άλλοι κατασκευαστές desktop DRM δεκτών παρουσιάζουν διάφορους αυτόνομους DRM δέκτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Νέο Δελχί οι συμμετέχοντες απόλαυσαν ζωντανή εκπομπή σε πολλούς αυτόνομους δέκτες, ραδιόφωνα αυτοκινήτου, κινητά τηλέφωνα Android καθώς και σε tablet συσκευές. Ακόμη, επιδείχθηκε DRM FM λήψη σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από τον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Οι συμμετέχοντες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις παρουσιάσεις, τις επιδείξεις και τις συζητήσεις. Είχαν μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουν όχι μόνον για τον τρόπο που το σύστημα DRM μπορεί να διατηρήσει το καθιερωμένο FM περιβάλλον, αλλά και για τον τρόπο που καθορίζει και προάγει το μέλλον των FM Εκπομπών δημιουργώντας νέες ολοκληρωμένες πηγές εσόδων εκτός από τις διαφημίσεις ήχου, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη στοχευόμενη εκπομπή με αύξηση του συνολικού κοινού με τη σημαντική μείωση του κόστους διανομής.

Η συμμετοχή των Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών στις πρακτικές επιδείξεις με τη χρήση της ίδιας υποδομής και η παρουσίαση του DRM με μειωμένη χρήση φάσματος και κατανάλωση ενέργειας, δίδοντας παράλληλα στους κατασκευαστές δεκτών την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες λύσεις, θα είναι το επόμενο βήμα για την Ψηφιοποίηση της FM Εκπομπής και τη σθεναρή καθιέρωσή της ως βασικό μέσο στην Ινδία τον 21ο αιώνα.

Διαβάστε μία πλήρη επισκόπηση στον διαδικτυακό τόπο drm.org.

Πληροφορίες: www.drm.org

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - DRM - 8 Αυγούστου 2022

Στην ίδια κατηγορία