Το VRT αναβαθμίζει τα Studios του στις Βρυξέλλες με Κονσόλες Ήχου που βασίζονται στην DHD.

Ο Δημόσιος Βελγικός Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Vlaamse Radio-en Televisieomroeorganisatie (www.vrt.be) αναβάθμισε τα κεντρικά studios του στις Βρυξέλλες με νέες κονσόλες παραγωγής ήχου που βασίζονται στην DHD. Η VRT άρχισε να αξιοποιεί συστήματα ήχου της DHD το 2003. Το δίκτυο λειτουργεί τώρα ολόκληρο το ραδιοφωνικό περιβάλλον του με μίκτες DHD. Αυτοί είναι εγκατεστημένοι στη έδρα του VRT στις Βρυξέλλες και σε πέντε περιφερειακά studios καθώς και στις σουίτες μοντάζ βίντεο (video edit suites) του δικτύου, αλλά και στα οχήματα εξωτερικών παραγωγών.



“Η ανακατασκευή των κύριων εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022,” δηλώνει ο Tom Hantson, Ειδικός Συστημάτων της VRT. “Το πρώην studio χρησιμοποιούσε μία κονσόλα μίξης ήχου DHD RM4200, η οποία αξιοποιήθηκε ενεργά επί 18 χρόνια και ακόμα βρίσκονταν σε άψογη λειτουργική κατάσταση, όμως έπρεπε να συμβαδίσουμε με τις προηγμένες τεχνολογίες όπως audio-over-IP. Επιλέξαμε εδώ ένα setup κονσόλα RX2 με 12-fader που συμπληρώνεται από μίκτες πολύ-αφής 52-1156 TX 10,1 ιντσών για παρακολούθηση (monitoring) και talkback στους βοηθητικούς χώρους εργασίας. Ένα βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων της DHD είναι ότι υποστηρίζουν και τα δύο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα AoIP. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η συνδεσιμότητα της δικτύωσης του ήχου της VRT βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο AoIP.

“Το δεύτερο studio ανακατασκευάστηκε αργότερα, αξιοποιώντας ένα σχεδόν ίδιο setup και τώρα λειτουργεί ως κύριο on air studio για το εμβληματικό μουσικό πρόγραμμα του δικτύου: De Tijdloze (The Timeless). Το Radio 1 studio εκσυγχρονίστηκε το φθινόπωρο του 2022. Το πρόγραμμα του Radio 1 παράγεται σε στενή συνεργασία με το τμήμα ειδήσεων και αθλητικών μας και λειτουργούσε τα τελευταία 15 χρόνια με σύστημα DHD 52/MX δικτυωμένο σε τρία studios.

“Ένα ξεχωριστό νέο studio υλοποιήθηκε με προσέγγιση διπλής κονσόλας. Σε αυτό ανατέθηκαν διάφορες λειτουργίες ώστε να καταστεί εφικτό το καλύτερο branding στο πλαίσιο του Οπτικοποιημένου Ραδιοφώνου. Επίσης, απέκτησε μεγαλύτερη ευελιξία για self-op λειτουργία καθώς και για λειτουργίες προς βοήθεια του τεχνικού (technician-assisted modes). Γι’ αυτό το studio η VRT επέλεξε ένα περιβάλλον μίξης SX2 με 10 faders, προκειμένου να εξοικονομήσει χώρο στην επιφάνεια εργασίας, το οποίο συμπληρώνεται από δύο κονσόλες μικρών διαστάσεων MX με αποκλειστική λειτουργία talkback και λειτουργία που εξυπηρετεί την ακρόαση του DJ και του συμπαρουσιαστή, αξιοποιώντας την αρθρωτή δομή (modularity) της DHD. Το διπλανό control room είναι εξοπλισμένο με κονσόλα RX2 των 18-faders. Και οι δύο κονσόλες χρησιμοποιούν τις δυνατότητες κοινής χρήσης (sharing) και κατάτμησης ενός πυρήνα (single core). Και εδώ η συνδεσιμότητα επιτυγχάνεται κυρίως μέσω AoIP.

“Τελικώς, στις αρχές του 2023, ένα από τα studios του Radio 2 ανακαινίστηκε. Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούσε με μία κονσόλα DHD 52/MX. Η ίδια ιδέα, όπως και στο Studio των Βρυξελλών, υιοθετήθηκε και εδώ: μία κονσόλα DHD RX2 των 12-faders δικτυωμένη με κάποιους μίκτες πολυ-αφής (multitouch) TX.”

“Η αξιοπιστία, η ευελιξία και η εξαιρετική υποστήριξη από την DHD σε συνδυασμό με την ποιότητα της δουλειάς της Amptec καθιστούν τις δύο εταιρείες ως εξαιρετικούς συνεργάτες για υλοποιήσεις με τεχνολογίας αιχμής. “Τα νέα studios είναι ευέλικτα, φιλικά προς τον χρήστη και εύκολα προσαρμόσιμα ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε ευέλικτα στις μελλοντικές απαιτήσεις.”

“Το έργο πραγματοποιήθηκε έχοντας turnkey μορφή, με την Amptec να προμηθεύει το υλισμικό (hardware) της DHD καθώς και να κατασκευάζει το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων καλωδίωσης και επίπλωσης,” συνοψίζει ο Bart Lamberigts, Διευθυντής Πωλήσεων της Βελγικής Εταιρείας Δημιουργίας-Εγκατάστασης Συστημάτων (system integrator) Amptec, η οποία αποτελεί και διανομέας των προϊόντων της DHD στο Βέλγιο. “Η Τεχνική Ομάδα της VRT ήταν υπεύθυνη για τη διαμόρφωση των studios, με ξεκάθαρη εστίαση στους τελικούς χρήστες και στον νέο τρόπο εργασίας εντός της VRT. Το ταίριασμα της απαιτούμενης ροής εργασίας κατέστη εφικτό χάρη στο υψηλό επίπεδο ευελιξίας που εμπεριέχει το λογισμικό διαμόρφωσης Toolbox της DHD.

“Πρακτικά, η IP συνδεσιμότητα αποτελεί μία βασική πτυχή κάθε μοντέρνου broadcast συστήματος και διαδραματίζει εδώ και πολύ καιρό σημαντικό ρόλο ως προς τη στρατηγική ανάπτυξης των προϊόντων μας,” προσθέτει ο Christoph Gottert, Επικεφαλής Πωλήσεων Παγκοσμίως της DHD. “Ως τεχνολογικός εταίρος έχουμε το προνόμιο να συνεργαζόμαστε με τη VRT επί σχεδόν δύο δεκαετίες και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να ανταποκρινόμαστε στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της Βιομηχανίας των Μέσων.”

Πληροφορίες: www.dhd-audio.com

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - DHD audio GmbH - Βρυξέλλες, Βέλγιο, 19 Ιουνίου 2023

Στην ίδια κατηγορία