Ο 9.58fm στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

Παρασκευή 5 Μαΐου 11:00 – 15:00 & Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαΐου 11:00 – 16:00.
Εκτενή κάλυψη της 19ης Διεθνούς  Έκθεσης Βιβλίου  Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται έως και την Κυριακή 7 Μαΐου στις εγκαταστάσεις  της ΔΕΘ-Helexpo, θα πραγματοποιήσει μέσα από το πρόγραμμα του ο 9,58fm, το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3. Από την Παρασκευή 5 Μαΐου, μέσα από το ραδιοφωνικό στούντιο που έχει στηθεί στο Περίπτερο 15, οι δημοσιογράφοι και παραγωγοί Αναστασία Γρηγοριάδου, Γιάννης Τσολακίδης, Ελένη Κουρτίδου, Θανάσης Γωγάδης, Φωτεινή Μπαλογιάννη και Γιώργος Καλιεντζίδης,  θα ενημερώνουν τους ακροατές για όλα όσα συμβαίνουν στη φετινή  διοργάνωση, ενώ θα υποδέχονται στα μικρόφωνα Έλληνες και ξένους συγγραφείς, θεσμικούς εκπροσώπους, εκδότες και μεταφραστές.



Τιμώμενη λογοτεχνία της 19ης διοργάνωσης, είναι η Αμερικανική Λογοτεχνία, η οποία εκπροσωπείται από 22 εκδοτικούς οίκους και σημαντικούς συγγραφείς από τις ΗΠΑ, στο Αμερικάνικο περίπτερο. Ο 9,58fm φιλοξενεί την  Janet Fritsch, συντονίστρια της Αμερικάνικης αποστολής στη Δ.Ε.Β.Θ., τον James Wood κριτικό λογοτεχνίας, δοκιμιογράφο και μυθιστοριογράφο, την Claire Messud  συγγραφέα  και καθηγήτρια  δημιουργικής γραφής στο πανεπιστήμιο Yale  και τον  Porter Anderson, βραβευμένο  δημοσιογράφο και βιβλιοκριτικό ο οποίος  θα μιλήσει για την σύγχρονη Αμερικανική Λογοτεχνία.



Για την θεματική Όψεις της Αμερικανικής Ποίησης: “Έντγκαρ Άλαν Πόε, Τζιμ Μόρισον, Τζον Άσμπερι, Ρον Πάτζετ, Μαξ Ρίτβο” μιλούν ο συγγραφέας και μεταφραστής Βασίλης Παπαγεωργίου και ο ποιητής, μεταφραστής και καθηγητής Α.Π.Θ. Χρήστος Ν. Τσιρώνης.

Προτείνοντας στους Έλληνες αναγνώστες σημαντικούς Γάλλους και γαλλόφωνους συγγραφείς, ο 9,58fm θα φιλοξενήσει  τον πολυβραβευμένο Γάλλο, Aϊτινής καταγωγής, συγγραφέα Makenzy Orcel, φιναλίστ του σημαντικού βραβείου Γκονκούρ 2022  και τον συγγραφέα  αστυνομικών μυθιστορημάτων και δημοσιογράφο, Francois Thomazeau.



Από  τη Νοτιοανατολική Ευρώπη  στα μικρόφωνα του σταθμού θα βρεθούν οι συγγραφείς  Rumena Bužarovska (Βόρεια Μακεδονία) και Teodora Dimova μία εκ των πιο πολυδιαβασμένων και διάσημων συγγραφέων στη Βουλγαρία.

Παράλληλα  από τη Γηραιά Ήπειρο, οι ακροατές θα έχουν η δυνατότητα να ακούσουν τους :
-Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP) που διοργανώνει το European Union Prize for Literature (EUPL), η οποία θα μιλήσει για την σύγχρονη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία. Παράλληλα θα συμμετέχουν και οι συγγράφεις Νίκος Χρυσός και Jan Carson, που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ το 2019.



– Ivan Srśen και Θάνο Γώγο, για το Ulysses Shelter, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φιλοξενίας για αναδυόμενους συγγραφείς και μεταφραστές.

-Alexandra Büchler, μεταφράστρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου Literature Across Frontiers, συντάκτρια των εκθέσεων για τη μετάφραση της αραβικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη και συν-συγγραφέα  της μελέτης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη μετάφραση της λογοτεχνικής παραγωγής από την αραβική στις ευρωπαϊκές γλώσσες καλεσμένοι θα είναι ο Παλαιστινιο-Ισλανδός συγγραφέας και μεταφραστής Mazen Maarouf και η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια, Διευθύντρια του Κ.ΕΛ.Α.Λ.Π (Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας  και Πολιτισμού).



Επίσης στο στούντιο του σταθμού θα παρευρεθούν ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, κάτοχος της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών Κ.Π. Καβάφη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Η.Π.Α.) για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών Institute of Advanced Studies, Πανεπιστήμιο του Princeton, Αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, o Θεόφιλος Πουταχίδης,  καθηγητής της Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., ο Ιωάννης Γ. Κουρεμπελές καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., η  Μαρία Παπαδήμα, καθηγήτρια ΕΚΠΑ – Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, η  Ανθή Βηδενμάιερ, καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας  και Φιλολογίας  του Α.Π.Θ. και η Κατερίνα Σπυροπούλου μεταφράστρια επιμελήτρια της  ελληνικής έκδοσης του συλλογικού έργου «Αδελφοσύνη- Συγγραφείς στο πλευρό των μεταναστών».

Παράλληλα  θα φιλοξενηθούν οι  Έλληνες συγγραφείς: Ιωάννα Καρυστιάνη, Μαρία Τσιμά, Νάση Τουμπακάρη, Νικόλας Ζηργάνος, Κώστας Κατσουλάρης, Τάσος Παπαναστασίου, Ελένη Πριοβόλου,  Γιώργος Γκόζης,  Δημήτρης Τσινικόπουλος και πολλοί άλλοι.

Για όλα όσα θα συμβούν στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, συντονιστείτε στη συχνότητα του 9,58fm  την Παρασκευή 5 Μαΐου (11:00 – 15:00) και το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου ( 11:00 – 16:00).

Πληροφορίες: www.ertecho.gr/radio/958fm & www.ert.gr

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - 9,58fm ΕΡΤ 3 - 4 Μαΐου 2023

Στην ίδια κατηγορία