ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Προστίμου συνολικού ποσού 190.000€ στον Τ/Σ STAR.

Διαβάστε ακολούθως την Απόφαση 38/2023 της Ανεξάρτητης Αρχής:



Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, συνήλθε σε συνεδρίαση στον συνήθη γι’ αυτό τόπο την 29.11.2022 και ώρα 11:00, προκειμένου να συζητήσει επί της κατωτέρω υποθέσεως. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη- Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Νικόλαο Κιάο, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόντα τα μέλη Βασίλειος Καραποστόλης, Ευαγγελία Μήτρου και Γεώργιος Πλειός, τα οποία είχαν κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενδεχόμενη παραβίαση από τον τηλεοπτικό σταθμό με τον διακριτικό τίτλο «STAR CHANNEL», ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας αναφορικά με διατάξεις περί: α) ποιοτικής υποβάθμισης προγράμματος, β) προσβολής προσώπου ανηλίκου θύματος, γ) κατάλληλης σήμανσης στο περιεχόμενο και προστασίας ανηλίκων τηλεθεατών, δ) παραβίασης της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και ε) παράνομης ταυτοποίησης ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας (μέσω δημοσιοποίησης στοιχείων που οδηγούν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του), κατά την προβολή της εκπομπής με τον τίτλο «Αλήθειες με τη Ζήνα», που μεταδόθηκε στις 13, 14 και 17.10.2022, από ώρα 11:45 έως 14:00. Η υπόθεση εξετάζεται ύστερα από καταγγελίες πολιτών.

Για τον έλεγχο σχηματίστηκε ο φάκελος με αριθμό 245/19.10.2022, ο οποίος ανατέθηκε στη διοικητική υπάλληλο Αικατερίνη Κοντοπούλου και στην ειδική επιστήμονα - νομικό Ρέα Λαμπροπούλου. Η Διοικητική Υπάλληλος υπέβαλε στο ΕΣΡ την με αριθμό πρωτοκόλλου 983/ΕΣ/27.10.2022 έκθεση καταγραφής των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Στην συνέχεια, η Ειδική Επιστήμονας υπέβαλε στο ΕΣΡ την με αριθμό πρωτοκόλλου 1058/ΕΣ/9.11.2022 νομική της εισήγηση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, για λογαριασμό της λειτουργούσης τον σταθμό ως άνω εταιρείας, παρέστησαν η πληρεξούσια δικηγόρος της Μαρία Κατζουράκη και ο Δ. Μαρέδης, συνεργάτης της υπό εξέταση εκπομπής.

Ερωτηθέντες από τον Πρόεδρο οι Εκπρόσωποι δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο του φακέλου, έλαβαν δε τον λόγο και ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους. Ζήτησαν στη συνέχεια -και η Ολομέλεια δέχτηκε- να τους παρασχεθεί προθεσμία για την κατάθεση εγγράφου υπομνήματος μέχρι και την 19.12.2022, ώρα 14.00, και η συζήτηση κηρύχθηκε περαιωμένη. O σταθμός κατέθεσε στη Γραμματεία το με αριθμό πρωτοκόλλου 7045/16.12.2022 υπόμνημα.

Την 13.2.2023 και ώρα 11.00 η Ολομέλεια συνήλθε σε διάσκεψη επί της υποθέσεως, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «epresence.gov.gr») τα μέλη: Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Πλειό, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόντα τα μέλη Καλλιόπη Διαμαντάκου και Βασίλειος Καραποστόλης, οι οποίοι είχαν κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά για την υπόθεση τους απόντες κατά την συζήτηση Ευαγγελία Μήτρου και Γεώργιο Πλειό αναγιγνώσκοντας την έγγραφη εισήγηση, το υπόμνημα της εγκαλουμένης και το σύνολο των λοιπών εγγράφων του φακέλου. Παρέστη επίσης και η ανωτέρω εισηγήτρια, η οποία ανέπτυξε το ζήτημα προφορικώς και αποχώρησε. Η Ολομέλεια, αφού παρακολούθησε την επίμαχη ροή προγράμματος και μελέτησε το σύνολο των στοιχείων του φακέλου:

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ι. Νομικό Μέρος

1.    Το ΕΣΡ είναι η αρμόδια κατά το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή (άρθρο 15 παρ. 2) για την άσκηση του άμεσου ελέγχου του κράτους επί της ραδιοφωνίας και της τηλεοράσεως και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων. «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους... έχει ως σκοπό... την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας».

2.    Κατά το στοιχείο β' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν. 2863/2000: «Το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων και των εν γένει κανόνων και αρχών που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία για τη νόμιμη, διαφανή και ποιοτική λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων».

3.    Ο Ν. 2328/1995 στο άρθρο 1 παρ. 1 εδ. γ' ορίζει ότι: «Οι σταθμοί στους οποίους χορηγούνται οι άδειες υποχρεούνται να μεριμνούν για την ποιότητα του προγράμματος.».

4.    Κατά το Ν. 3592/2007 άρθρο 1 παρ. 1: «Σκοπός των διατάξεων του παρόντος νόμου είναι. η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων.».

5.    Στο άρθρο 2 παρ. 3 εδ. β' του Ν. 4173/2013 (που τροποποιήθηκε με το Ν. 4324/29.4.2015 που επανιδρύει την ΕΡΤ και ισχύει και για την ιδιωτική τηλεόραση κατ' εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 1α του Ν. 2328/1995) ορίζεται ότι: «Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες που παρέχει η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. πρέπει να ανταποκρίνονται στην ποιοτική στάθμη που επιβάλλουν η κοινωνική αποστολή και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και να σέβονται ιδίως την αξία του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

6.    Κατά το Π.Δ. 77/2003 άρθρο 2 παρ. 1 (το οποίο εφαρμόζεται στην προκειμένη περίπτωση γιατί η εκπομπή έφερε ενημερωτικό χαρακτήρα): «Οι ειδησεογραφικές και άλλες δημοσιογραφικές και πολιτικές εκπομπές πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης καθώς και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

7.    Κατά το άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος: «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους».

8.    Κατά το άρθρο 24 παρ. 1 εδ. δ' του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που έχει νομική ισχύ επί τη βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, άρ. 6 της ΣΕΕ): «Σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού».

9.    Ο Ν. 2101/1992, που κυρώνει τη «Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού» ορίζει στο άρθρο 17 (που αφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης) ότι: «Τα συμβαλλόμενα κράτη ευνοούν την επεξεργασία κατάλληλων κατευθυντήριων αρχών που να προορίζονται για την προστασία του παιδιού από την ενημέρωση και το υλικό που βλάπτουν την ευημερία του...».

10.    Το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του 1966 (Ν. 2462/1997) στο άρθρο 24 παρ. 1 αυτού ορίζει ότι «Κάθε παιδί, χωρίς διάκριση λόγω φυλής, χρώματος, γένους, γλώσσας, θρησκείας, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσίας ή γέννησης, έχει δικαίωμα, έναντι της οικογένειάς του, της κοινωνίας και του κράτους στα μέτρα προστασίας που απαιτεί η θέση του ως ανηλίκου».

11.    Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 4779/2021: «Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για τη σωματική, ψυχική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων, παρέχονται κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, οι ανήλικοι δεν θα τις ακούν ούτε θα τις βλέπουν. Ενδεδειγμένα μέτρα αποτελούν, ιδίως η σήμανση των προγραμμάτων, η επιλογή της ώρας μετάδοσης τους, η χρήση προσωπικών αριθμών αναγνώρισης (κωδικών PIN), τα μέσα εξακρίβωσης της ηλικίας ή άλλα τεχνικά μέτρα, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας. Το πλέον επιβλαβές περιεχόμενο, όπως είναι η αδικαιολόγητη βία και η πορνογραφία, υπόκειται σε αυστηρότερα μέτρα». Στο άρθρο 9 παρ. 7 εδ. β, γ' και δ' του ίδιου νόμου ορίζεται: «Απαγορεύεται η παρουσίαση ή η συμμετοχή ανηλίκων μαρτύρων ή θυμάτων αξιόποινων πράξεων ή δυστυχημάτων καθώς και ανηλίκων που βρίσκονται σε μειονεκτική-ευάλωτη θέση σε όλα τα προγράμματα. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η παρουσίαση ανηλίκων που εμπίπτουν στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον αυτή είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού και δεν προκαλεί βλάβη στην προσωπικότητα του ανηλίκου και μόνο ύστερα από έγγραφη συναίνεση των προσώπων που ασκούν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανηλίκου θύματος πράξης που υπάγεται στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, από την καταγγελία της πράξης έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης».

12.    Κατά το άρθρο 11 παρ. 4 του Π.Δ. 77/2003: «Δεν χρησιμοποιείται εικόνα ούτε αναφέρεται το όνομα ούτε γίνεται με άλλο τρόπο σαφής η ταυτότητα θύματος εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως βιασμού ή άλλων ασελγών πράξεων, αιμομιξίας ή αποπλάνησης και δεν αναφέρονται στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην εξακρίβωση του ονόματος του».

13.    Η Υ.Α. 106/12.6.2019 για την κατάταξη και σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων ορίζει στο άρθρο 1 εδ. α': «Όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα εκτός των διαφημιστικών μηνυμάτων (τηλεοπτικών διαφημίσεων) και των μηνυμάτων τηλεπώλησης, όπως αυτά ορίζονται στις περ. θ' και ιβ' του άρθρου 2 του π.δ. 109/2010 αντίστοιχα, κατατάσσονται σε πέντε (5) κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό δυσμενούς επίδρασης που μπορεί να έχει το περιεχόμενο τους στην προσωπικότητα και στην εν γένει σωματική, ηθική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των ανηλίκων (προσώπων ηλικίας έως 18 ετών). Κατά το άρθρο 2 παρ. 1 εδ. β' της ως άνω Υπουργικής Απόφασης «βασικό κριτήριο για την επιλογή της προσήκουσας σήμανσης αποτελεί η ύπαρξη αντιστοιχίας μεταξύ περιεχομένου προγράμματος και ώρας μετάδοσης του σε συνδυασμό με την πιθανή παρακολούθηση αυτού από ανηλίκους».

14.    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 της Υ.Α. 106/12.6.2019: «Σε κάθε κατηγορία κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων αντιστοιχεί το καθοριζόμενο με την παρούσα απόφαση οπτικό σύμβολο που συναρτάται με την ηλικία των τηλεθεατών. Το κάθε σύμβολο μεταδίδεται σε εμφανές σημείο της οθόνης, σε μέγεθος, ένταση και διάρκεια που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό του από το μέσο τηλεθεατή». Η παρ. 2 του άρθρου 4 ορίζει ότι για την πληρέστερη προστασία των ανηλίκων τηλεθεατών προβλέπεται και ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου των προγραμμάτων ανάλογα με τη βλάβη που αυτό μπορεί να προκαλέσει στους ανηλίκους (π.χ. σκηνές βίας, σεξουαλικές σκηνές, χρήσης ουσιών και σκηνές απρεπούς εκφοράς λόγου). Η λεκτική σήμανση εμφανίζεται κάτω από το οπτικό σύμβολο κατάταξης τω τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Ακολουθούν πίνακες που επεξηγούν τα οπτικά σύμβολα και την ειδική λεκτική σήμανση περιεχομένου των προγραμμάτων:
Πίνακας Ι: όλες οι κατηγορίες κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων έχουν χρώμα τετραγώνου πλαισίου μαύρο, κύκλου λευκό και χρώμα χαρακτήρων ή αριθμών μαύρο: 1η κατηγορία (Κ), 2η κατηγορία (8), 3η κατηγορία (12), 4η κατηγορία (16), 5η κατηγορία (18).
Πίνακας ΙΙ: Ούτω, η επεξήγηση του συμβόλου 8: κατάλληλο για άνω των 8 ετών. Πίνακας ΙΙΙ: διάρκεια του οπτικού συμβόλου σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Πίνακας V: Η επιτρεπόμενη ώρα μετάδοσης για τους ανήλικους άνω των 8 ετών είναι στην ευχέρεια του παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος καθώς και τριάντα (30')λεπτά πριν και μετά τη ζώνη αυτή.
Πίνακας VIII: η ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου των τηλεοπτικών προγραμμάτων αφορά ανήλικους άνω των 12 ετών (3η κατηγορία).

15.    Κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του Π.Δ. 77/2003: «Δεν δημοσιοποιούνται έγγραφα ή άλλα στοιχεία που γίνονται γνωστά στις αρμόδιες αρχές κατά τα στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της έκτακτης προανάκρισης και γενικότερα της ποινικής προδικασίας».

16.    Το άρθρο 241 εδ. α' του Κ.Π.Δ. (Ν. 4620/2019), που αφορά εμμέσως τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς βάσει του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν. 2328/1995, ορίζει: «Η ανάκριση γίνεται πάντοτε εγγράφως και χωρίς δημοσιότητα...».

17.    Η τήρηση των δικονομικών εγγυήσεων και ο όλος τρόπος διεξαγωγής ενός δικαστικού αγώνα στο ποινικό δικονομικό δίκαιο αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις της αρχής της δίκαιης δίκης η οποία διασφαλίζεται μέσω του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ (Ν.Δ. 53/1974) που ορίζει: «Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα όπως η υπόθεσις του δικασθή δικαίως.. .υπό ανεξαρτήτου και αμερολήπτου δικαστηρίου, νομίμως λειτουργούντος.,.το οποίον θα αποφασίσει είτε....επί του βασίμου πάσης εναντίον του κατηγορίας ποινικής φύσεως...».

18.    Το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του 1966 (Ν. 2462/1997) στο άρθρο 14 παρ. 1 εδ. β' ορίζει: «Κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα η υπόθεση του να δικαστεί δίκαια και δημόσια από αρμόδιο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, που έχει συσταθεί με νόμο, το οποίο θα αποφασίσει για το βάσιμο κάθε κατηγορίας σχετικά με ποινικό αδίκημα.».

19.    Κατά το άρθρο 47 εδ. β' του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.: «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικαστεί η υπόθεση του δίκαια, δημόσια και εντός ευλόγου προθεσμίας, από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που έχει προηγουμένως συσταθεί νομίμως».

20.    Τέλος, κατά τα στοιχεία β' και ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν. 2863/2000, το Ε.Σ.Ρ ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην εκάστοτε
ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και επιβάλλει, σε περίπτωση παραβάσεων, τις από το άρθρο 4 του Ν. 2328/1995 προβλεπόμενες κυρώσεις.

Από το συνδυασμό των ως άνω διατάξεων συνάγονται τα ακόλουθα:

α) Οι αόριστες νομικές έννοιες έχουν αξιολογικό περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται από έντονη διάπλαση, άπτεται συνήθως κοινωνικών στοιχείων και αξιών καθώς και ηθικών αρχών και δομών, ενδύονται όμως νομικό μανδύα και εντάσσονται στο θετό δίκαιο. Έτσι η κρίση για την υπαγωγή ή μη περιστατικών σε διάταξη εμπεριέχουσα αόριστη νομική έννοια είναι κρίση νομική, υπαγόμενη σε αναιρετικό έλεγχο. Λόγω της ανάγκης ερμηνείας των αόριστων νομικών εννοιών, το δίκαιο, de lege lata, χρήζει εξατομίκευσης και προσαρμογής σε κάθε εξεταζόμενη περίπτωση, σε κάθε χρονική περίοδο, σε κάθε επικράτεια όπου δύναται τυχόν να εφαρμοσθεί (Ευαγγελία Κούρτη «Αόριστες νομικές έννοιες», Νομικό Βήμα, τόμος 70, τεύχος 7, Σεπτέμβριος 2022).
Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η αόριστη έννοια της ποιότητας συνδέεται με την ιδιότητα που αντιστοιχεί σε ορισμένους κανόνες, οι οποίοι συνάγονται από συστήματα αξιών (πρβλ. ΣτΕ 4417/2014, 4870/2014, 4815/2014, 335/2017, 503/2016, 535/2018, 610/2018). Η ποιοτική στάθμη των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών διασφαλίζεται όταν η θεματική, η διάρθρωση και ο τρόπος παρουσίασης των πληροφοριών, ειδήσεων, απόψεων, πνευματικών δημιουργημάτων και διαφημιστικών μηνυμάτων που περιέχονται σε αυτά συμπλέουν με τις αρχές της πλουραλιστικής, αντικειμενικής, έντιμης και ισότιμης ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, υπό το πρίσμα του σεβασμού στην αξία του ανθρώπου, της προστασίας των ανηλίκων και της προστασίας των καταναλωτών. Η ποιοτική στάθμη μπορεί να εξειδικευθεί με βάση τα δεδομένα της κοινής πείρας και τους κανόνες της λογικής (ΣτΕ 4043/2012). Το ΕΣΡ προβαίνει σε αξιολόγηση του περιεχομένου συγκεκριμένης εκπομπής και σε πραγματολογική εξειδίκευση της αόριστης αξιολογικής έννοιας «ποιοτική στάθμη» ή «ποιότητα τηλεοπτικού προγράμματος» (ΣτΕ 901/2015). Η διαπίστωση από το ΕΣΡ της συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής της έννοιας της ποιότητας ελέγχεται δικαστικώς (ενδεικτικά ΣτΕ 3487/2017, 3815/2014,  4532/2014, 335/2013, 1984/2013).

β) Οι ανήλικοι ακροατές, λόγω της μη αναπτυγμένης κρίσης τους, της συναισθηματικής ανωριμότητας τους και του ιδιαίτερα ευαίσθητου ψυχικού τους κόσμου, επηρεάζονται βαθιά, κατά κοινή πείρα, από τα μηνύματα που μεταδίδονται 1 Ευαγγελία Κούρτη «Αόριστες νομικές έννοιες», Νομικό Βήμα, τόμος 70, τεύχος 7, Σεπτέμβριος 2022 από το ραδιόφωνο και τις εικόνες που προβάλλονται από την τηλεόραση. Η επιρροή αυτή μπορεί μακροπρόθεσμα να μεταβάλει τους κανόνες και τις αξίες μιας κοινωνίας καθώς μεταβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο κοινωνικός περίγυρος. Ο τρόπος εκφοράς του λόγου μπορεί να βλάψει την ηθική και πνευματική ανάπτυξη τους καθώς οι ανήλικοι αποτελούν μια ευαίσθητη και ευάλωτη κοινωνική ομάδα που ενδέχεται να προσλάβει λανθασμένα μηνύματα (ενδεικτικά αποφάσεις ΣτΕ που αφορούν προστασία ανηλίκων 147/2017, 3793/2015, 1668/2015, 1177/2015, 1259/2015,    1655/2015,    1674/2016, 66/2016,    146/2017, 332/2017, 720/2018, 388/2020). Οι διατάξεις που αφορούν στην προστασία της παιδικής ηλικίας είναι αναγκαστικού δικαίου (ΣτΕ 2572/2015), ο δε κίνδυνος προκλήσεως βλάβης στους ανηλίκους είναι δυνατόν να προκύπτει από το όλο περιεχόμενο μιας εκπομπής (ΣτΕ 495/2015, 3208/2014, 4407/2013). Κατά την ΣτΕ 124/2020 δεν χρήζει εξειδίκευσης η βλάβη της ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων, ενώ στην ΣτΕ 509/2018 που αφορά πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, γίνεται μνεία σε εν δυνάμει ανήλικους ακροατές που αποτελούν ομάδα επιρρεπή στο μιμητισμό.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν πρέπει να εκτίθενται στη δημοσιότητα πτυχές της ιδιωτικής ζωής των ανηλίκων που θεωρούνται θύματα εγκληματικών ενεργειών και άλλα στοιχεία της ταυτότητας τους με σκοπό να προστατευτεί η ψυχική τους υγεία και να διατηρηθεί η απαραίτητη για την ανάπτυξη τους ηρεμία και ασφάλεια. Ειδικά, τα ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών πρέπει να αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό και να τους παρέχεται βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να τηρούν τα όρια που θέτει ο νόμος ως προς την προστασία των ανηλίκων θυμάτων καθώς υπάρχει κίνδυνος, λόγω της έκθεσης των προσωπικών τους στοιχείων, να υποστούν οι ανήλικοι αυτοί δευτερογενή και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση και εκφοβισμό καθώς και κοινωνικό αποκλεισμό (ενδεικτικά Α.Π. 195/2007).

γ) Απαγορεύεται, χάριν της διασφαλίσεως του τεκμηρίου αθωότητας, της αποτελεσματικής διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας και του ανεπηρέαστου των αρμόδιων δικαστικών αρχών, ειδικώς η αποκάλυψη και αναπαραγωγή του περιεχομένου εγγράφων και εν γένει στοιχείων της ποινικής προδικασίας, επιτρέπεται δε αυτή σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις όταν, κατ’ εκτίμηση των συνθηκών, κρίνεται ότι συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επί ζητήματος ιδιαιτέρως αυξημένου γενικού ενδιαφέροντος και εφόσον από τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών δεν διακυβεύονται τα δικαιώματα του κατηγορούμενου και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων αλλά και το συμφέρον της αποτελεσματικής διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας (ΣτΕ 1216/2014). Η απαγόρευση δημοσιοποίησης στοιχείων της ποινικής προδικασίας πριν την ακροαματική διαδικασία υπερισχύει του δημοσιογραφικού δικαιώματος πληροφόρησης της κοινής γνώμης, όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την προστασία της υπόληψης και των δικαιωμάτων των υπόπτων και της αντικειμενικότητας του δικαστηρίου (ΕΔΔΑ Tourancheau et July κατά Γαλλίας της 24.11.2005-αρ. προσφυγής 53886/00). Η απαγόρευση της αποκάλυψης πληροφοριών που καλύπτονται από το απόρρητο των ποινικών ερευνών στοχεύουν στην προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης, του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του κατηγορούμενου (ΕΔΔΑ Bedat κατά Ελβετίας της 29.3.2016-αρ. προσφυγής 56925/08). Η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας δικαιολογείται από την ανάγκη συγκεντρώσεως αποδεικτικών στοιχείων προς βεβαίωση και διαλεύκανση του τελεσθέντος εγκλήματος και ανακάλυψη του δράστη με βασικό και κύριο μέλημα την αναζήτηση και ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και τη βεβαίωση όχι μόνο της ενοχής του φερομένου ως δράστη-κατηγορούμενου, αλλά και της αθωότητας αυτού.

ΙΙ. Πραγματικό μέρος

Από τα έγγραφα του φακέλου, την παρακολούθηση της επίμαχης ροής προγράμματος και τους ισχυρισμούς της εγκαλουμένης (προβληθέντες προφορικώς και εγγράφως), προκύπτουν τα εξής:

α) Στη διάρκεια της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» της 13.10.2022 που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel ώρα 11.45' με σήμανση 2ης κατηγορίας (κατάλληλο για άνω των 8 ετών) και παρουσιάστηκε από την Ζήνα Κουτσελίνη, παρευρίσκονται οι συνεργάτες Ρούλα Κουσκουρή, Ρία Τσοχαντάρη, Μαρία Παναγοπούλου, Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Μαρέδης. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Θαν. Κατερινόπουλος, ο καθηγητής ψυχιατρικής Διον. Σακκάς, ο δικηγόρος Βασ. Χρονόπουλος και ο ποινικολόγος Θεόδ. Μαντάς.
Κατά την έναρξη της, ανακοινώνονται τα θέματα της εκπομπής. Το κύριο θέμα της αφορά στη σύλληψη άνδρα 53 ετών για μαστροπεία και βιασμό κατά ανήλικης κοπέλας 12 ετών στον Κολωνό Αττικής. Η δημοσίευση της εικόνας του 53χρονου κατηγορούμενου Ηλία Μίχου έχει επιτραπεί με εισαγγελική εντολή. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και δεύτερος άνδρας, ο Γιάννης Σοφιανίδης 42 ετών για τον οποίο έχει επίσης επιτραπεί η δημοσίευση της εικόνας του.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι έχει συλληφθεί και η 37χρονη μητέρα της 12χρονης για μαστροπεία. Προβάλλονται φωτογραφίες των δύο κατηγορούμενων.
Στις 11.53' το ρεπορτάζ αναφέρεται και στη σύλληψη του πατέρα της 12χρονης για υπόθεση ναρκωτικών ουσιών. Γίνεται αναφορά σε επείγουσα έρευνα από την Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σχετικά με λογαριασμούς του 53χρονου κατηγορούμενου και σε μεταφορά της ανήλικης σε οίκο ανοχής στο Γκάζι προκειμένου να τη βιάσουν άτομα που ερχόταν σε επαφή με τον Ηλία Μίχο. Προβάλλεται συνέντευξη με γυναίκα που δηλώνει πρόεδρος των εκδιδομένων γυναικών Ελλάδας: λέει πως ο κατηγορούμενος ερχόταν στο χώρο της και έφερνε μαζί του το ανήλικο κορίτσι για να πάει με πελάτες. Κρατά στο χέρι της βιντεοληπτικό υλικό (στικάκι) για να υποστηρίξει τα λεγόμενα της. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν ότι συνευρέθηκαν με την ανήλικη αλλά δεν δέχονται την κατηγορία του βιασμού.
Στις 11.58' συνεργάτης της εκπομπής μιλά για σύλληψη της συζύγου του Ηλία Μίχου για χρηματισμό και υπόθαλψη εγκληματία, για συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, για διαδρομή του χρήματος.
Στις 12.03'η παρουσιάστρια συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Δ. Βερύκιο ο οποίος μιλά για οργανωμένο κύκλωμα εκπόρνευσης ανηλίκου, ότι η ανήλικη θεωρούσε τον βίο της «φυσιολογικό» καθώς όλα τα μετρούσε με το χρήμα, ότι τα έξι ανήλικα αδελφάκια της 12χρονης φιλοξενούνται σε δομές και δεν έχουν δώσει δείγμα ότι έχουν βιασθεί ή εκπορνευθεί, ότι έχει ληφθεί υπόψη η καταγγελία της ιεροδούλου που αποτελεί κομβικό σημείο της έρευνας.
Στις 12.16' συνεργάτης αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή του τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στην οποία υπεβλήθη η 12χρονη, ότι εξετάσθηκε από δύο ιατροδικαστές οι οποίοι διαπίστωσαν πως η ανήλικη έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά επανειλημμένως, ότι διαπιστώθηκε πλήρης ρήξη του παρθενικού της υμένα, ότι ήταν πλήρως διακορευμένη, ότι ο κόλπος της έμοιαζε με κόλπο εγκυμονούσας γυναίκας, ότι είναι θέμα τύχης που το κορίτσι δεν υπέστη βλάβη εξαιτίας των βιασμών που είχε υποστεί.
Ο καλεσμένος ψυχίατρος επισημαίνει πως στην υπόλοιπη ζωή της η ανήλικη θα φέρει αυτό το ψυχικό τραύμα, διερωτάται για το ρόλο της μητέρας της 12χρονης, θεωρεί θετικό που συγκινείται η κοινωνία από αυτό το θέμα. Συνεργάτης επισημαίνει ότι, μετά την οικονομική κρίση, υπάρχει έλλειψη δομών προστασίας βρεφών γεννημένων από τοξικομανείς γονείς.
Στις 12.33' συνεργάτης αναφέρεται σε διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας η 12χρονη φέρεται να έστελνε μηνύματα από το προφίλ της απευθυνόμενη προς υποψήφιους πελάτες. Στην οθόνη αναγράφονται και εκφωνούνται δύο διάλογοι μεταξύ της 12χρονης και υποψηφίων πελατών με τους οποίους θα συνευρίσκονταν. Στους διαλόγους η ανήλικη δηλώνει πως είναι 16 ετών και ρωτά τις επιθυμίες των υποψηφίων πελατών. Ο ένας υποψήφιος πελάτης δεν συναινεί στη συνάντηση αποτρέποντας την από αυτήν, ο άλλος δέχεται. Στους διαλόγους δεν αναγράφονται ονόματα και τηλεφωνικοί αριθμοί, οι φωνές που εκφωνούν τους διαλόγους δεν είναι της ανήλικης και των πελατών.
Στις 12.37' ο καλεσμένος ταξίαρχος της ελληνικής αστυνομίας επισημαίνει πως το συγκεκριμένο προφίλ το χειριζόταν άλλος και όχι ένα ανήλικο παιδί.
Στη συνέχεια η παρουσιάστρια συνομιλεί με τον συνήγορο των κατηγορουμένων Β. Χρονόπουλο που δήλωσε πως ήταν παρών στις απολογίες και των δύο κατηγορουμένων. Ο συνήγορος μιλά για μηνύματα που φέρονται να αντάλλασσαν ο 53χρονος κατηγορούμενος με τη μητέρα της 12χρονης η οποία φέρεται να είχε γνώση όσων συνέβαιναν στο παιδί της. Όταν η παρουσιάστρια μιλά για τον κατηγορούμενο που φέρεται να παραδέχθηκε ότι είχε ερωτική σχέση με τη 12χρονη, συνεργάτης επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για ερωτική σχέση, καθώς η σεξουαλική επαφή με 12χρονο παιδί είναι πάντα βιασμός, επειδή δεν υπάρχει συναίνεση. Συνεργάτης αναφέρει πως, κατά τα λεγόμενα του κατηγορούμενου, η μητέρα ήξερε ότι ο 53χρονος κατηγορούμενος ήταν ζευγάρι με την 12χρονη (είχαν ερωτική σχέση) και γι’ αυτό έδινε κάποια χρήματα στη μητέρα ώστε να τη βοηθήσει να μεγαλώσει και τα υπόλοιπα παιδιά της.
Στις 13.00' συνεχίζεται η συζήτηση των συντελεστών της εκπομπής με τον δικηγόρο Β. Χρονόπουλο για τυχόν ένταλμα σύλληψης κατά της συζύγου του 53χρονου κατηγορούμενου για χρηματισμό και υπόθαλψη εγκληματία. Μετά ο δικηγόρος μιλά για τους υποψήφιους πελάτες (που φέρονται να είναι πλέον των 200 ατόμων) με τους οποίους συνομίλησε η ανήλικη μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής. Η εφαρμογή είναι νόμιμη, πρόκειται για site γνωριμιών, όπου απαιτείται τα άτομα να είναι άνω των 20 ετών, όλες οι συνομιλίες με την ανήλικη δεν ήταν παράνομες, κάποιοι υποψήφιοι πελάτες αποχωρούσαν μόλις άκουγαν την ηλικία της (τη δηλωθείσα ηλικία των 16 ετών).
Στις 13.07' συνεργάτης αναφέρεται στις καταθέσεις-συζητήσεις της 12χρονης στην αστυνομία σύμφωνα με τις οποίες η ανήλικη ισχυρίζεται ότι ο 53χρονος την οδηγούσε στα διάφορα ραντεβού και η μητέρα της έπαιρνε τα χρήματα, όλα δε αυτά επιβεβαιώνονται από την ιατροδικαστική έκθεση.
Στις 13.10' μεταδίδεται ηχητική συνομιλία με τη γιαγιά της 12χρονης. Δεν μεταδίδεται εικόνα ούτε αναγράφεται όνομα, ακούγεται μόνο η φωνή της. Η γυναίκα παραπονείται ότι πήραν τα παιδιά από την αγκαλιά της (εννοεί τα ανήλικα αδέλφια της 12χρονης), ότι τα παιδιά έπρεπε να δώσουν κατάθεση και θα επανέλθουν. Κλαίγοντας λέγει ότι πριν χρόνια σκοτώθηκε ένα παιδί της με μηχανάκι, τώρα περνά πάλι τον ίδιο πόνο, ότι πήραν τα 7 εγγόνια της στο Νοσοκομείο Παίδων, ότι δεν ξέρει πού είναι ο γιος της[πατέρας της 12χρονης], ότι εκείνη έχει μεγαλώσει τα εγγόνια της, ότι δεν πιστεύει στην εμπλοκή της νύφης της [μητέρας 12χρονης] σε παράνομες ενέργειες, ότι την νύφη της έφερε ο γιος της από την Τήνο σε ηλικία 17 ετών.
Στις 13.15' ο καλεσμένος ψυχίατρος μιλά για τους παιδόφιλους, ότι τους αρέσει να κάνουν έρωτα ή να βλέπουν έρωτα με παιδιά ή με μωρά, ότι ακόμα και ο βιασμός είναι γι’ αυτούς μια ικανοποίηση, δεν είναι αρρώστια, αλλά ένας εθισμός, ότι οι διαστροφές δεν θεραπεύονται.
Στις 13.18' μεταδίδεται ρεπορτάζ από το Αγρίνιο όπου ζει ο πατέρας του 53χρονου κατηγορούμενου Ηλία Μίχου. Ο ρεπόρτερ μιλά για επιφανή άνθρωπο, γαιοκτήμονα, υπάρχουν δε και δύο αδελφές του 53χρονου, συμπληρώνει ότι οι συγχωριανοί του είναι κάπως μαγκωμένοι απέναντι στον πατέρα του κατηγορούμενου, όμως κινούνται διακριτικά και προσπαθούν να του δώσουν κουράγιο. Μεταδίδονται συνομιλίες με συγχωριανούς που μιλούν με θετικά λόγια για τον πατέρα του 53χρονου.
Στις 13.22' μεταδίδεται ηχητική συνομιλία με τον πατέρα του Η. Μίχου. Δεν μεταδίδεται εικόνα ούτε αναγράφεται όνομα, ακούγεται μόνο η φωνή του. Δηλώνει πως είναι κύριος, άρχοντας, του έμπλεξαν το παιδί, ότι όποιος και να ήταν, άμα του κουνιότανε, κάτι θα έκανε. Λέγει επίσης ότι ο γιος του είναι λεβέντης, ψυχοπονιάρης, δίνει σε όλο τον κόσμο, κάνει δωρεές.
Ο ψυχίατρος και οι συνεργάτες σχολιάζουν αρνητικά τη φράση του πατέρα «άμα του κουνιότανε, κάτι θα έκανε», καθώς θεωρούν ότι το βάρος πέφτει στον ενήλικο και όχι στον ανήλικο ανεξάρτητα από το την συμπεριφορά του ανηλίκου, η φράση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ατυχής έως και χυδαία.
Στις 13.24' μεταδίδεται ηχητική συνομιλία με τον θείο της 12χρονης. Δεν μεταδίδεται εικόνα ούτε αναγράφεται όνομα, ακούγεται μόνο η φωνή του. Μιλά για προφίλ που είχε κατασκευάσει ο 53χρονος κατηγορούμενος στο facebook και το viber, ότι μια γυναίκα είχε καλέσει για να συνευρεθεί η ανήλικη με τον άντρα της κάνοντας τρίο και δίνοντάς της πολλά χρήματα, ότι η ανήλικη είναι άσχημα ψυχολογικά, ότι η ανήλικη του είπε πως την απειλούσε ο κατηγορούμενος με όπλο στο κεφάλι, ότι έκανε καταγγελία η αδελφή του από τη Λευκάδα και ήρθε η Γ ενική Ασφάλεια, ότι η αδελφή του εντόπισε το κινητό της ανήλικης γιατί αυτή δεν έπαιζε με τα άλλα παιδιά και τον ρώτησε «Γιώργο, έχεις δει τι γίνεται;».
Στις 13.36' αναγράφεται στην οθόνη και εκφωνείται ανάρτηση του γιου του 53χρονου κατηγορούμενου Η. Μίχου ο οποίος δηλώνει πως η εφημερίδα «το Βήμα» στην οποία εργαζόταν ως διπλωματικός συντάκτης, τον απέλυσε. Οι συντελεστές της εκπομπής συζητούν και σχολιάζουν την ανάρτηση.
Στις 13.40' η παρουσιάστρια συνομιλεί με τον ποινικολόγο και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. Θεόδ. Μαντά ο οποίος πληροφορεί ότι νομοθετήθηκε ομόφωνα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για βιασμούς ανηλίκων, κατά τρόπο που δεν μπορεί να αποφυλακισθεί ο καταδικασθείς πριν από 18 χρόνια ειρκτής.
Από 13.44' η εκπομπή αλλάζει θέμα και τελειώνει περί ώρα 14.00'. Στη διάρκεια της μεταδίδεται με μεγάλη συχνότητα στην οθόνη η εικόνα του 53χρονου κατηγορούμενου Η. Μίχου (ολόσωμη ή μόνο πρόσωπο, ανφάς ή προφίλ), λιγότερο η εικόνα του δεύτερου κατηγορούμενου Γ. Σοφιανίδη, ενώ προβάλλονται συχνά εικόνες μικρών κοριτσιών καθισμένων και σκυμμένων που κρύβουν τα πρόσωπα τους και που δεν αποτελούν φωτογραφίες της 12χρονης ανήλικης αλλά τυχαίες φωτογραφίες μη έχουσες σχέση με την υπόθεση.

β) Στη διάρκεια της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» της 14.10.2022 που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel ώρα 11.45' με σήμανση 2ης κατηγορίας (κατάλληλο για άνω των 8 ετών) και παρουσιάστηκε από την Ζήνα Κουτσελίνη, παρευρίσκονται οι συνεργάτες Ρούλα Κουσκουρή, Μαρία Παναγοπούλου, Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Μαρέδης. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο δικηγόρος Όθ. Παπαδόπουλος και ο ιατροδικαστής Γρ. Λέων.
Κατά την έναρξή της, ανακοινώνονται τα θέματα της εκπομπής. Το κύριο θέμα της αφορά στην υπόθεση «παιδοβιασμού» στον Κολωνό. Αναφέρεται ότι συγκλονίζουν όσα περιέγραψε η 12χρονη στις δεκασέλιδες καταθέσεις-συζητήσεις της, ότι τη Δευτέρα θα απολογηθεί η μητέρα της. Προβάλλεται εικόνα γυναίκας (μητέρας 12χρονης) προφίλ που φορά ιατρική μάσκα. Το πλάνο είναι κοντινό και διακρίνονται επαρκώς τα χαρακτηριστικά της (η συγκεκριμένη εικόνα προβάλλεται ξανά ανφάς και προφίλ στις 12.17', 12.36', 13.01', 13.10').
Στις 11.57' σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η κοινή γνώμη μένει σοκαρισμένη από τη φρίκη που βίωνε η 12χρονη στον Κολωνό, ότι η μητέρα της συνελήφθη με την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας και οδηγήθηκε στα δικαστήρια, ότι ο πατέρας της συνελήφθη για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Μεταδίδονται αποσπάσματα της ίδιας εκπομπής της προηγούμενης ημέρας, ήτοι η τηλεφωνική επικοινωνία με τη γιαγιά της 12χρονης που είχε λάβει χώρα στις 13.10.22, οι διάλογοι μεταξύ της 12χρονης και υποψηφίων πελατών με τους οποίους θα συνευρίσκονταν, απόσπασμα της επικοινωνίας με τον πατέρα του κατηγορούμενου Η. Μίχου, η ανάρτηση του γιου του 53χρονου κατηγορούμενου σχετικά με την απόλυση του από την εφημερίδα «το Βήμα». Ακολούθως μεταδίδεται η απάντηση του ομίλου Alter Ego στον οποίο ανήκει η εφημερίδα «το Βήμα»: σύμφωνα με αυτήν, ο γιος του κατηγορούμενου γνώριζε για τη δράση του πατέρα του εδώ και εβδομάδες και αποτελούσε μέρος μιας προσπάθειας να αποσιωπηθεί η βαρβαρότητα σε βάρος της ανήλικης.
Μεταδίδεται δήλωση της συζύγου του 53χρονου κατηγορούμενου η οποία σημειώνει πως ήταν σε διάσταση από τον σύζυγο της και ότι επικοινώνησε μαζί της η μητέρα της 12χρονης πληροφορώντας την για τη δράση του συζύγου της και ζητώντας της χρήματα.
Στις 12.05' μεταδίδεται συνομιλία με την πρόεδρο του σωματείου εκδιδομένων προσώπων Έλλη Κανελλοπούλου που θεωρεί την υπόθεση κατάπτυστη, δηλώνει ότι καμία [ιερόδουλος] δεν θα διακινδυνεύσει την άδειά της και να πάει φυλακή για ένα 12χρονο παιδί και ότι ορισμένοι άνδρες δεν ικανοποιούνται με μεγάλης ηλικίας γυναίκες.
Στις 12.07' προβάλλεται συνέντευξη με τον πρόεδρο του χωριού Νικιάνα Λευκάδας Δ. Βρεττό στο οποίο μένει η θεία της 12χρονης.
Η παρουσιάστρια επισημαίνει ότι δεν έχει στοιχειοθετηθεί κατηγορία σε βάρος της συζύγου του 53χρονου κατηγορούμενου Η. Μίχου, συζητά δε με συνεργάτες και τον καλεσμένο δικηγόρο για τυχόν ευθύνη του γιου του κατηγορούμενου αν γνώριζε τη δράση του πατέρα του και για τυχόν γνώση της συζύγου του κατηγορούμενου. Ο καλεσμένος δικηγόρος, σχετικά με την ποινική ευθύνη των μελών της οικογένειας, διευκρινίζει ότι το έγκλημα της υπόθαλψης εγκληματία μένει ατιμώρητο όταν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας που έχουν συγγενικό δεσμό.
Στις 12.30' συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των συντελεστών της εκπομπής σχετικά με την κατηγορία της μαστροπείας κατά της μητέρας της 12χρονης, με τον ρόλο του γιου του 53χρονου κατηγορούμενου, με τις αποκαλύψεις της 12χρονης στις καταθέσεις-συζητήσεις της, με τους λογαριασμούς viber του 53χρονου κατηγορούμενου και της 12χρονης, με την μεγαλύτερη κόρη της μητέρας της 12χρονης που αρνείται την κατηγορία της μαστροπείας κατά της μητέρας της.
Στις 12.40' ο καλεσμένος ιατροδικαστής αναφέρει ότι για ένα 12χρονο παιδί πρέπει να μελετηθεί αν υπάρχει παρθενικός υμένας, αν υπάρχει διακόρευση, αν υπήρξαν σημάδια βίας πέριξ των γεννητικών οργάνων, ότι ειδικά για μικρά παιδιά είναι απαραίτητη και η παιδοψυχιατρική εξέταση, ότι δεν υπάρχει ακριβής χρόνος έναρξης των περιστατικών γενετήσιας πράξης, ότι δεν υπάρχει συναίνεση για σεξουαλική πράξη με 11χρονο-12χρονο παιδί. Ο δικηγόρος συμφωνεί ότι η γενετήσια πράξη με ανήλικο είναι σοβαρό κακούργημα.
Στις 12.46' συνεργάτης αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος Μίχος είχε δημιουργήσει 57 διαφορετικά προφίλ στο facebook για να επικοινωνεί με πελάτες-υποψήφιους βιαστές της 12χρονης, ότι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ορισμένοι εξ αυτών.
Στις 12.59' συνεργάτης μιλά για τα στοιχεία που οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης της μητέρας της 12χρονης.
Στις 13.03' προβάλλεται κάρτα που γράφει: τι φέρεται να ισχυρίστηκε ο πατέρας της 12χρονης. Η αναγραφή και εκφώνηση του κειμένου γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στη χρήση ναρκωτικών και στην εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση.
Στις 13.07' προβάλλεται κάρτα που γράφει: τι φέρεται να ισχυρίστηκε ο 53χρονος. Η αναγραφή και εκφώνηση του κειμένου γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στη γνώση της μητέρας σχετικά με τα χρήματα που διέθετε η 12χρονη κόρη της. Ακολουθεί απόσπασμα της εκπομπής της 13.10.2022 στην οποία εμφαίνεται ο καλεσμένος δικηγόρος Β. Χρονόπουλος να μιλά για τα μηνύματα που δείχνουν πως η μητέρα της 12χρονης γνώριζε τη δράση του 53χρονου κατηγορούμενου.
Στις 13.11' ο καλεσμένος δικηγόρος διευκρινίζει τις έννοιες της μαστροπείας και της διακεκριμένης μαστροπείας.
Στις 13.13' προβάλλεται κάρτα που γράφει: τι φέρεται να ισχυρίστηκε ο 42χρονος. Η αναγραφή και εκφώνηση του κειμένου γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Στο κείμενο ο 42χρονος κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίζεται πως τον προκαλούσε η 12χρονη, ότι είχαν βρεθεί πίσω από τα ΚΤΕΛ Κηφισού, ότι το παιδί τον πίεζε να βρίσκονται.
Στις 13.15' η εκπομπή αλλάζει θέμα. Στη διάρκεια της μεταδίδεται συχνά στην οθόνη η εικόνα του 53χρονου κατηγορούμενου Η. Μίχου (ολόσωμη ή μόνο πρόσωπο, ανφάς ή προφίλ), λιγότερο η εικόνα του δεύτερου κατηγορούμενου Γ. Σοφιανίδη, ενώ προβάλλονται μερικές εικόνες μικρών κοριτσιών καθισμένων και σκυμμένων που κρύβουν τα πρόσωπα τους και που δεν αποτελούν φωτογραφίες της 12χρονης ανήλικης αλλά τυχαίες φωτογραφίες μη έχουσες σχέση με την υπόθεση.

γ) Στη διάρκεια της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» της 17.10.2022 που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel ώρα 11.45' με σήμανση 2ης κατηγορίας (κατάλληλο για άνω των 8 ετών) και παρουσιάστηκε από την Ζήνα Κουτσελίνη, παρευρίσκονται οι συνεργάτες Μαρία Παναγοπούλου, Πέτρος Κουσουλός, Ρούλα Κουσκουρή. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ-τέως προϊστάμενος της Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Μαν. Σφακιανάκης και η δικαστηριακή ψυχολόγος-επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ Χρ. Αντωνοπούλου. Κατά την έναρξη της, ανακοινώνονται τα θέματα της εκπομπής. Το κύριο θέμα της μιλά για μπαράζ συλλήψεων και νέα εντάλματα για την πολύκροτη υπόθεση στον Κολωνό, ότι απολογείται η μητέρα της 12χρονης και δύο εκ των συλληφθέντων φερομένων πελατών. Η παρουσιάστρια εκφράζει την απογοήτευση της για τα διαλαμβανόμενα στην ελληνική κοινωνία («αν είσαι γονιός, θέλεις να κάνεις εμετό»). Στις 11.51' η καλεσμένη καθηγήτρια μιλά για τον όρο «παιδοβιαστής»: ο σωστός όρος είναι «παιδεραστής». Γίνεται συζήτηση για τους δύο όρους και τη βαρύτητα τους.
Στις 11.55' η εκπομπή αλλάζει θέμα. Στις 12.06' η εκπομπή επανέρχεται στο θέμα μιλώντας για καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης από τον Κολωνό καθώς η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και άλλων τριών ανδρών. Ο ένας εκ των 3 συλληφθέντων είναι 33 ετών: μεταδίδονται δηλώσεις του δικηγόρου του ο οποίος αναφέρει πως ο εντολέας του δεν έχει την κατάλληλη πνευματική ικανότητα να αντιληφθεί την ηλικία ενός παιδιού. Άλλος συλληφθείς είναι 36 ετών: μεταδίδονται δηλώσεις του δικηγόρου του και συνέντευξη με τη μητέρα του η οποία ακούγεται συντετριμμένη να μιλά για το γιο της (με αλλοιωμένη φωνή και με πλάτη στο φακό). Ο τρίτος συλληφθείς είναι 34 ετών.
Στις 12.09' μεταδίδονται δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου που δηλώνει τον αποτροπιασμό του και χαρακτηρίζει ως κτήνη τους παιδεραστές. Με τις δηλώσεις του συμφωνεί η παρουσιάστρια. Συνεργάτης μιλά για την ηλικία του παιδιού υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν φαίνεται μεγαλύτερο των 12 ετών (16 ή 17 ετών) αλλά μάλλον φαίνεται μικρότερο, σχολιάζει δε την επικαλούμενη νοητική στέρηση του ενός εκ των συλληφθέντων.
Στις 12.14' η καλεσμένη καθηγήτρια αναφέρεται στη δευτερογενή κακοποίηση της 12χρονης λόγω των επαναλαμβανόμενων καταθέσεων, ότι το παιδί αυτό είναι πολυτραυματίας. Συνεργάτης μιλά για την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας κατά της μητέρας της 12χρονης η οποία απολογείται. Προβάλλεται εικόνα γυναίκας (μητέρας 12χρονης) προφίλ και ανφάς με θόλωση. Ο συνεργάτης αναφέρει ότι η 12χρονη μπήκε 8 φορές στη διαδικτυακή εφαρμογή από το Wi-Fi του σπιτιού της.
Στις 12.30' ο καλεσμένος Μαν. Σφακιανάκης μιλά για μεταφορά της εγκληματικής δράσης από το κατάστημα του κατηγορούμενου στην οικία της 12χρονης.
Στις 12.34' η παρουσιάστρια συνομιλεί με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Δημογλίδου που ανακοινώνει ότι η προανάκριση έχει ολοκληρωθεί, τώρα η υπόθεση είναι στο στάδιο της ανάκρισης, ότι ορισμένοι εμπλεκόμενοι έχουν εμφανισθεί αυτοβούλως.
Συνεργάτης αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος Η. Μίχος διαχειριζόταν την πλατφόρμα γνωριμιών η οποία δεν ήταν δωρεάν, είχε αποφύγει να βάλει φωτογραφία της 12χρονης (για την οποία έλεγε ότι ήταν 16 ή 17 ετών), ότι η 12χρονη έχει καταθέσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από 11 άτομα, ότι τα φερόμενα 213 άτομα δεν έχουν όλα ποινική ευθύνη εκ του λόγου ότι επικοινώνησαν μέσω της πλατφόρμας με την ανήλικη και για αυτό έδωσαν αυτοβούλως τα στοιχεία τους. Η παρουσιάστρια υποστηρίζει πως πρέπει όλοι να σεβαστούν το 12χρονο κοριτσάκι που έχει δηλώσει ότι ο κατηγορούμενος Μίχος πρέπει να φυλακισθεί.
Στις 12.42' ο καλεσμένος Μ. Σφακιανάκης λέγει πως δεν πρέπει να προεξοφλείται πως δεν θα τιμωρηθούν οι φερόμενοι 213 υποψήφιοι πελάτες διότι μπορεί να υπάρχει αρχή εκτέλεσης πράξης, ίσως απόπειρα, θα αποφασίσει ο ανακριτής.
Στις 12.45' συνεργάτης μιλά για την κατάθεση της θείας της 12χρονης η οποία ήταν μαζί με το παιδί τον Αύγουστο στη Λευκάδα, ότι της έκανε εντύπωση πως η 12χρονη είχε δύο κινητά τηλέφωνα και πήγε να της τα πάρει, ότι το κοριτσάκι πάγωσε και ξέσπασε σε λυγμούς, ότι επί δύο ώρες προσπαθούσε να πείσει το παιδί να της δείξει τα κινητά και, όταν τα κατάφερε, είδε τα απεχθή μηνύματα που έγραφε ο Η. Μίχος, ότι μετά επικοινώνησε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τους γονείς της λέγοντας τους πως πρέπει να καταγγείλουν τα γεγονότα. Η παρουσιάστρια δηλώνει πως δεν μπορεί η εκπομπή να αναπαράγει αυτά τα αηδιαστικά μηνύματα λόγω του περιεχομένου τους.
Στις 12.48' η καλεσμένη καθηγήτρια πληροφορεί για τη σχέση του Η. Μίχου με τον πατέρα της 12χρονης: ο 53χρονος κατηγορούμενος είχε καταθέσει υπέρ του πατέρα της 12χρονης σε δικαστήριο όταν αυτός δεν έδινε διατροφή κατηγορώντας τη μητέρα της 12χρονης ότι κακοποιεί σωματικά τα παιδιά της, ότι η σύλληψη της μητέρας έχει «κουμπώσει» το παιδί και το εμποδίζει να μιλήσει.
Στις 13.01' γίνεται σύνδεση της εκπομπής με τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων: ρεπόρτερ πληροφορεί για την προσαγωγή των τριών νέων συλληφθέντων, ενός 36χρονου με αρχικά Ν.Κ., ενός 34χρονου με αρχικά Ε.Κ. και ενός 33χρονου με αρχικά Α.Λ. (προβάλλεται εικόνα τους με θόλωση) οι οποίοι κατηγορούνται για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια έναντι αμοιβής. Μετά ο ρεπόρτερ αναφέρεται στη σύλληψη της μητέρας της 12χρονης με την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας σε βάρος της κόρης της, στην παρουσία και στήριξη των ενήλικων παιδιών της προς αυτήν, στη φιλοξενία των ανήλικων παιδιών της στο «Χαμόγελο του παιδιού», στη συμπληρωματική κατάθεση που ζήτησε ο ανακριτής από τη θεία της 12χρονης και στην κατάθεση της μεγάλης ενήλικης αδελφής της
12χρονης.
Στις 13.09' μεταδίδονται δηλώσεις του δικηγόρου Γ. Μπαρκαγιάννη, συνηγόρου του 33χρονου συλληφθέντος και δηλώσεις του δικηγόρου Α. Θεοδωρόπουλου, συνηγόρου του 34χρονου συλληφθέντος.
Στις 13.13' προβάλλεται κάρτα που γράφει: τι φέρεται να είπε η 12χρονη. Η αναγραφή και εκφώνηση του κειμένου γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Σύμφωνα με την κάρτα, η ανήλικη επιθυμεί την φυλάκιση του 53χρονου κατηγορούμενου.
Μετά προβάλλεται κάρτα που γράφει: σε ποιους αναφέρεται η 12χρονη. Αναγράφονται ονόματα (κωδικοποιημένα) ατόμων που συνευρέθηκαν ερωτικά με τη 12χρονη όπως: ο Μιχάλης 25 ετών, ο «Μαστροπός» που έβρισκε πελάτες για την ανήλικη μέσω εφαρμογής, ο Πάνος 40 ετών, ο παντρεμένος με δύο παιδιά, ο Αλέξανδρος πατέρας 10χρονου γιου.
Ακολουθεί κάρτα που γράφει: σε ποιους αναφέρεται η 12χρονη. Αναγράφονται ονόματα (κωδικοποιημένα) ατόμων που δεν συνευρέθηκαν ερωτικά με τη 12χρονη όπως: η «Ελένη» (Ιωσήφ) που της έδινε χρήματα ως οικονομική βοήθεια, ο 39χρονος, ο 38χρονος από Μαρούσι, ο Ανδρέας 37 ετών.
Στις 13.18' οι συντελεστές συζητούν για τη σχέση της 12χρονης με τη μητέρα της, εύχονται να μην υπάρχει εμπλοκή της μητέρας στην υπόθεση, παρατηρούν ότι η 12χρονη δεν έχει αναφερθεί στο ρόλο της μητέρας της στις καταθέσεις-συζητήσεις της, ότι φοβόταν τον κατηγορούμενο Η. Μίχο γιατί την απειλούσε.
Στις 13.33' συνεργάτης αναφέρεται στο ρόλο του Μ. που είναι 25 ετών και που φέρεται να συνεργαζόταν με τον Η. Μίχο για εξεύρεση μέσω Instagram πελατών που θα συνευρίσκονταν σεξουαλικά -στην ουσία κακοποιούσαν- τη 12χρονη.
O καλεσμένος M. Σφακιανάκης μιλά για άτομα που «ψαρεύουν» στο διαδίκτυο παιδιά, εφιστώντας την προσοχή των γονέων.
Στις 13.38' μεταδίδεται συνέντευξη με τη μητέρα του 36χρονου συλληφθέντος η οποία ακούγεται συντετριμμένη να μιλά κλαίγοντας για το γιο της (με αλλοιωμένη φωνή και με πλάτη στο φακό) λέγοντας πως ο γιος της έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και κάνει μεταγγίσεις κάθε 10 μέρες.
Στις 13.40' μεταδίδεται ηχητική συνομιλία με τον πρώτο εξάδελφο του 36χρονου. Δεν μεταδίδεται εικόνα ούτε αναγράφεται όνομα, ακούγεται μόνο η φωνή του. Μιλά για τη δύσκολη παιδική ηλικία του 36χρονου.
Στις 13.41' η εκπομπή αλλάζει θέμα. Στη διάρκεια της μεταδίδεται συχνά στην οθόνη η εικόνα του 53χρονου κατηγορούμενου Η. Μίχου (ολόσωμη ή μόνο πρόσωπο, ανφάς ή προφίλ), λιγότερο η εικόνα του δεύτερου κατηγορούμενου Γ. Σοφιανίδη, ενώ προβάλλονται μερικές εικόνες μικρών κοριτσιών καθισμένων και σκυμμένων που κρύβουν τα πρόσωπα τους και που δεν αποτελούν φωτογραφίες της 12χρονης ανήλικης αλλά τυχαίες φωτογραφίες μη έχουσες σχέση με την υπόθεση.
Περαιτέρω, από το συνδυασμό των πραγματικών περιστατικών με τη νομική βάση και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου συνάγονται τα ακόλουθα:
- Στη διάρκεια της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» των ημερομηνιών 13, 14 και 17.10.2022 που μεταδόθηκε σε ώρα μεσημβρινή συζητήθηκε επί μακρόν μεταξύ της παρουσιάστριας, των συνεργατών και των καλεσμένων το θέμα της σύλληψης δύο ανδρών 53 ετών και 42 ετών αντίστοιχα για βιασμό και μαστροπεία κατά ανήλικης 12 ετών στον Κολωνό. Το όνομα και επώνυμο της 12χρονης που φέρεται να υπήρξε θύμα πράξης κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης αυτής δεν ανακοινώνεται ούτε προβάλλεται η εικόνα της. Μεταδίδονται πληροφορίες για την οικογένεια της όπως:
ότι η μητέρα της είναι 37 ετών και μένει στον Κολωνό, προβάλλεται δε η εικόνα της με κοντινό πλάνο ανφάς και προφίλ κατά τη σύλληψη της φέρουσα ιατρική μάσκα (εκπομπή της 14.10.22) κατά τρόπο που διακρίνονται αρκετά τα χαρακτηριστικά της, από τα λεγόμενα δε της γιαγιάς της 12χρονης συνάγεται ότι η μητέρα της έχει καταγωγή από την Τήνο.
ότι ο πατέρας της κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και είχε δικαστική αντιδικία με τη μητέρα γιατί δεν έδινε διατροφή για τα παιδιά του.
ότι η 12χρονη έχει επτά αδέλφια (μαζί με αυτήν 8) εκ των οποίων τα έξι είναι ανήλικα και φιλοξενούνται στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και τα δύο ενήλικα, μεγάλωναν δε κοντά στη γιαγιά τους (σύμφωνα με τα λεγόμενα της γιαγιάς της οποίας ακούγεται η φωνή).
ότι η 12χρονη έχει μία θεία που ζει στη Νικιάνα Λευκάδας και έναν θείο ονόματι Γιώργο που ζει επίσης στη Λευκάδα (ακούγεται η φωνή του).

Ο συνδυασμός των ανωτέρω πληροφοριών οδηγεί στην αποκάλυψη της ταυτότητας της 12χρονης ανήλικης σε ορισμένο κύκλο προσώπων (στον ευρύτερο συγγενικό, φιλικό και στην περιοχή όπου κατοικεί) και στην προσβολή του προσώπου της ως θύματος εγκληματικής ενέργειας κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

-    Στη διάρκεια της εκπομπής μεταδόθηκαν στοιχεία που αφορούν στην ιατροδικαστική εξέταση της 12χρονης σχετικά με την κακοποίησή της, διάλογοι που φέρεται να έλαβαν χώρα μεταξύ αυτής και φερομένων ως υποψήφιων πελατών της, στοιχεία των καταθέσεων-συζητήσεων της στην ανακρίτρια, κάρτες στις οποίες αναγράφεται τι φέρεται να έχει υποστηρίξει η 12χρονη, ο πατέρας της, ο 53χρονος κατηγορούμενος και ο 42χρονος κατηγορούμενος. Οι ανωτέρω πληροφορίες αποτελούν στοιχεία της ποινικής προδικασίας, οι συντελεστές της εκπομπής όμως μιλούν για στοιχεία του ρεπορτάζ και δημοσιογραφικές πληροφορίες. Παρόλο που η υπόθεση της 12χρονης αποτελεί ζήτημα αυξημένου γενικού ενδιαφέροντος για το κοινό, από τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών, διακυβεύονται τα δικαιώματα των κατηγορούμενων και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων αλλά και το συμφέρον της αποτελεσματικής διεξαγωγής της δικαστικής έρευνας.

-    Στη διάρκεια της εκπομπής των ανωτέρω ημερομηνιών μεταδόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις έννοιες του βιασμού, της μαστροπείας και της διακεκριμένης μαστροπείας, της μεταφοράς της ανήλικης σε οίκο ανοχής προκειμένου να τη βιάσουν διάφορα άτομα, συνέντευξη με εκπροσώπους εκδιδομένων γυναικών, αναφορά σε οργανωμένο κύκλωμα εκπόρνευσης ανηλίκου, τρόποι κακοποίησης του παιδιού από τους οποίους επήλθε πλήρης ρήξη του παρθενικού της υμένα, ήταν διακορευμένη, ο κόλπος της έμοιαζε με εγκυμονούσας γυναίκας, σημάδια βίας στα γεννητικά της όργανα. Επίσης μεταδόθηκαν διάλογοι μεταξύ της ανήλικης και υποψηφίων πελατών που επιθυμούσαν να συνευρεθούν σεξουαλικά μαζί της, αναφέρθηκε η έννοια της παιδοφιλίας σε σχέση με την παιδεραστία και τον παιδοβιασμό, του εθισμού και της διαστροφής. Μεταδόθηκε και σχολιάστηκε η θέση του πατέρα του 53χρονου κατηγορούμενου που επαινεί το γιο του και θεωρεί υπεύθυνη την ανήλικη (του κουνιότανε), γίνεται αναφορά στην προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών εκ μέρους του πατέρα της 12χρονης. Προβλήθηκαν στοιχεία για την σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης από 11 άτομα με αναγραφή ονομάτων ατόμων που συνευρέθηκαν μαζί της σεξουαλικά και άλλων που δεν συνευρέθηκαν μαζί της σεξουαλικά. Αυτός ο τρόπος παρουσίασης του θέματος μπορεί να    προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια σε ανήλικους τηλεθεατές καθώς, λόγω της μη ανεπτυγμένης κρίσης τους και της συναισθηματικής ανωριμότητας τους, έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο ψυχικό κόσμο και επηρεάζονται βαθιά από τα μηνύματα και τις εικόνες που προβάλλοντα από την τηλεόραση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το περιεχόμενο ενός προγράμματο έχει άμεση συνάρτηση με τη σήμανση του, κρίνεται ότι εκπομπή με το ανωτέρω περιεχόμενο δεν μπορεί να απευθύνεται σε ανήλικους 8 ετών και πλέον.

Τέλος ο όλος τρόπος παρουσίασης του θέματος της εκπομπής οδηγεί στη γενικότερη υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης αυτής.

ΙΙΙ. Υπαγωγή

Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η εγκαλουμένη παραβίασε εκ προθέσεως τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας διατάξεις. Επομένως, πρέπει να επιβληθεί στην εγκαλούμενη εταιρεία διοικητική κύρωση και δη εκείνη του προστίμου.

Κατά τη γνώμη ωστόσο δύο μελών, η εγκαλουμένη δεν είχε προβεί στη μετάδοση στοιχείων που συνιστούν παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Περαιτέρω, με βάση τη βαρύτητα της παραβάσεως και το κοινώς γνωστό μερίδιο τηλεθεάσεως του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού κρίνεται ότι το επιβλητέο πρόστιμο είναι εκείνο: (α) των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος (κατά τη γνώμη δύο μελών έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ, κατά τη γνώμη δε ενός μέλους επιβλητέο πρόστιμο ήταν εκείνο των 70.000 ευρώ), (β) των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για προσβολή προσώπου του ανηλίκου (κατά τη γνώμη δύο μελών έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ), (γ) των δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για μη κατάλληλη σήμανση στο περιεχόμενο και μη προστασία ανηλίκων τηλεθεατών (κατά τη γνώμη τριών μελών έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ), (δ) των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ για παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας (κατά τη γνώμη δύο μελών έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 15.000 ευρώ) και (ε) των δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας (κατά τη γνώμη δύο μελών έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 20.000    ευρώ).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Δέχεται ότι η εγκαλουμένη παραβίασε εκ προθέσεως τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας υποχρεώσεις της, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού «STAR CHANNEL», τη διοικητική κύρωση του προστίμου: α) των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος, β) των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για προσβολή προσώπου του ανηλίκου, γ) των δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για μη κατάλληλη σήμανση στο περιεχόμενο και μη προστασία ανηλίκων τηλεθεατών, δ) των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ για παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και ε) των δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ για παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Κατά το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. 2328/1995, όπως έχει μετά την δια του άρθρου 23 παρ. 5 εδ. β' του Ν. 3166/2003 αντικατάστασή του, η παρούσα απόφαση κατά την προαναφερόμενη κύρωση, είναι εκτελεστή κατά: 

1.    Της εταιρείας «ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ», που εδρεύει στην Κηφισιά Αττικής, στην οδό Βιλτανιώτη 36, με ΑΦΜ 094281721, Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών.

2.    Του Καρόλου Αλκαλάι του Νισήμ, με ΑΦΜ 015603551, ΔΟΥ Χαλανδρίου, ως Προέδρου Δ.Σ. και νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε την 13η Φεβρουαρίου 2023 και δημοσιεύτηκε την 29η Μαρτίου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΑΖΙΔΟΥ

Πληροφορίες: www.esr.gr

Παρατηρήσεις: Απόφαση 38/2023 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 29η Μαρτίου 2023

Στην ίδια κατηγορία