Ετήσια Υποβολή Στοιχείων Ραδιοφωνικών Σταθμών στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ.

Διαβάστε ακολούθως την Απόφαση Προέδρου 8/2023:



ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 8/2023

Θέμα: Ετήσια υποβολή στοιχείων ραδιοφωνικών σταθμών στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ
 
Έχοντας υπ’ όψη:

1.Τη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 9 εδ. α’ του Συντάγματος, κατά την οποία το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά.

2.Τις διατάξεις του άρθρου 4 ΠΔ 310/1996 «Για τον έλεγχο της διαφάνειας στον ευρύτερο χώρο των Μ.Μ.Ε.», όπου καταγράφονται τα αναφερόμενα στην παρούσα Απόφαση στοιχεία ή δικαιολογητικά.

3.Τις διατάξεις των άρθρων 10α στοιχ. γ’ του ΠΔ 213/1995 (όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 του ΠΔ 310/1996) και 1 παρ. 17 του Ν. 2328/1995, όπως σχύει, κατά τα οποία το ΕΣΡ μπορεί να ζητά κάθε στοιχείο που αφορά τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε σταθμού καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που αφορά τη λειτουργία των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων.

4.Τις λοιπές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως αυτές ισχύουν, στις οποίες παραπέμπει το ως άνω ΠΔ 310/1996.

5.Το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000 κατά το οποίο το ΕΣΡ, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, μπορεί να απευθύνει σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα οδηγίες ή υποδείξεις για την ορθή τήρηση των προβλεπόμενων στην οικεία νομοθεσία διατάξεων.

6.Την ανάγκη αποτελεσματικής άσκησης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοφωνικών σταθμών.

7.Το Πρακτικό Συνεδρίασης της 14ης.2. 2022 της Ολομέλειας του ΕΣΡ.

Ορίζουμε τα ακόλουθα:
 
Α. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα στοιχεία των οποίων καταγράφονται στον οικείο πίνακα του ιστοχώρου του ΕΣΡ (www.esr.gr/ραδιόφωνο/Λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά Περιφερειακή Ενότητα), οφείλουν να υποβάλουν τα προβλεπόμενα στις ανωτέρω διατάξεις και στην παρούσα απόφαση έγγραφα για την ενημέρωση του Μητρώου Επιχειρήσεων του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ ως εξής:

• Από Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου μέχρι Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 οι σταθμοί που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων.

• Από Τρίτη 7 Μαρτίου μέχρι Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 οι σταθμοί που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου.

• Από Τετάρτη 22 Μαρτίου μέχρι Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 οι σταθμοί που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλίας, Κρήτης και νησιών Αιγαίου Πελάγους.

Β. Καλούνται να υποβάλουν τα στοιχεία τους και φορείς όπως ΝΠΔΔ, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που κατέχουν ραδιοφωνικό σταθμό, συμπληρώνοντας το ΕΝΤΥΠΟ 1γ.
 
Γ. Ειδικότερα, τα έγγραφα που υποβάλλονται υποχρεωτικά και καταγράφονται στο πεδίο Α των Εντύπων 1α, 1β και 1γ είναι τα εξής:

[1]. Στοιχεία ταυτότητας σταθμού (Έντυπο 6).

[2]. Οικονομικά στοιχεία, όπως αυτά εξειδικεύονται στα Έντυπα 1α, 1β και 1γ .

[3]. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.

[4]. Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας.

[5]. Αποδεικτικό καταχώρισης της πιο πρόσφατα υποβληθείσας Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, από τα πρόσωπα που οφείλουν να το υποβάλουν (Σύμφωνα με το άρθρο 1 περίπτ. ιη’ του ν. 3213/2003, όπως ισχύει, «Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και των ανήλικων τέκνων τους υποβάλλουν»: «ιη. Οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι Γενικοί ιευθυντές και οι Διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιριών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως και των βασικών μετόχων αυτών, με την εξαίρεση των βασικών μετόχων που εμπίπτουν στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 του ν. 4339/2015, καθώς και των μετόχων αυτών.»).

Ειδικά για τις εταιρείες, υποβάλλονται υποχρεωτικά και τα εξής:

[6]. Αναλυτική κατάσταση μετόχων ή εταίρων μέχρι φυσικού προσώπου (Έντυπο 3).

[7]. Τελευταίο πρακτικό του ανώτατου συλλογικού οργάνου της εταιρείας (Γεν. Συνέλευση).
Εφόσον κάποιο στοιχείο εκ των ανωτέρω δεν υποβληθεί, σημειώνεται σε ειδικό πεδίο στο τέλος του πεδίου Α των Εντύπων 1α, 1β και 1γ ο λόγος μη υποβολής. Επισημαίνεται ότι το ΕΣΡ ενδέχεται να καλέσει για παροχή εξηγήσεων τον εκπρόσωπο του λειτουργούντος τον σταθμό φορέως που τυχόν θα παραλείψει την υποβολή κάποιου εκ των υποχρεωτικώς υποβλητέων εγγράφων.

Δ. Τα έγγραφα που υποβάλλονται μόνον εάν υπήρξαν μεταβολές εντός του 2022 είναι τα εξής:

[1]. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του σταθμού / του νομίμου εκπροσώπου της υπόχρεης εταιρίας σχετική με τις συμμετοχές αυτής σε άλλες εταιρείες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3 και 5 του Ν. 3592/2007 (Έντυπο 5).

[2]. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του σταθμού / των μετόχων (ή εταίρων), μελών Διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντικών στελεχών και νομίμων εκπροσώπων χετική με τις ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 11 παρ. 1 στοιχ. ε’ του Ν. 2328/1995 και στο άρθρο 12 παρ. 15 εδ. στ’ του Ν. 2328/1995 σε συνδυασμό και με αναλογική εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 (συμμετοχή σε επιχειρήσεις ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, διαφημιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις διενέργειας τηλεπωλήσεων) (Έντυπο 2).

Ειδικά, ως προς τις ανώνυμες εταιρείες υποβάλλονται επιπλέον και τα κατωτέρω:

[3]. Κωδικοποιημένο καταστατικό και τυχόν εγκριτική απόφαση της Νομαρχίας.

[4]. Πρακτικό της Γεν. Συν. για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, πρακτικό του ΔΣ για την συγκρότηση αυτού σε σώμα και τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στο Γ.Ε.Μ.Η.

[5]. Αντίγραφο του βιβλίου μετόχων της εταιρίας.

[6]. Αναλυτική κατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου (Έντυπο 4).

Ε. Όπου στην παρούσα αναφέρεται υπεύθυνη δήλωση νοείται η προβλεπόμενη από τον ν.1599/1986, όπως εκάστοτε ισχύει.

ΣΤ. H αποστολή των εγγράφων στο ΕΣΡ γίνεται αποκλειστικά και μόνον μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη στο θέμα «Ετήσια υποβολή στο Μητρώο Ρ/Σ ….. [ονομασία σταθμού]».

Ειδικότερα:

α) Δεν παραλαμβάνονται έγγραφα σε έντυπη μορφή με οποιοδήποτε τρόπο αποστολής.

β) Τα έγγραφα θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν σκαναριστεί ευκρινώς και να είναι της μορφής pdf (Acrobat Reader) με μέγιστο μέγεθος αρχείου τα 20 Mb. Οιασδήποτε μορφής αρχεία, όπως π.χ. συμπιεσμένα αρχεία zip, rar ή αρχεία εικόνας jpg, tif, κ.τ.λ. δεν θα γίνονται αποδεκτά.

γ) Τα αρχεία PDF θα φέρουν ως τίτλο το αναλυτικό περιεχόμενό τους (π. χ. «Έντυπο 1α, 1β, 1γ», «Έντυπο 2 μέλος ΔΣ Αριστοτέλους», Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης εταίρος Παναγιώτου», «Ασφαλιστική Ενημερότητα»).

Ζ. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπάλληλο του ΕΣΡ Αικατερίνη Δημητρακοπούλου στο 213 150 23 77 ή να αφήνουν το ερώτημά τους στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Η. Στην παρούσα απόφαση επισυνάπτονται τα εξής έντυπα, με τα οποία εξειδικεύεται η παρούσα απόφαση και τα οποία είναι διαθέσιμα στον ιστοχώρο του ΕΣΡ:

• Έντυπο 1α, 1β, 1γ : Κατάλογος υποβαλλόμενων εγγράφων
• Έντυπο 2 : Υπεύθυνη δήλωση περί ασυμβιβάστων ιδιοτήτων
• Έντυπο 3 : Αναλυτική κατάσταση μετόχων ή εταίρων
• Έντυπο 4 : Αναλυτική κατάσταση μελών διοικητικού συμβουλίου
• Έντυπο 5: Υπεύθυνη δήλωση συμμετοχών σε άλλες εταιρείες
• Έντυπο 6: Στοιχεία ταυτότητας σταθμού

Αποφασίστηκε κατά την 14 Φεβρουαρίου 2023, καθαρογράφτηκε και δημοσιεύτηκε κατά την 15 Φεβρουαρίου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Πληροφορίες: www.esr.gr

Παρατηρήσεις: ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 8/2023 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ - Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2023 - Αρ. πρωτ.: 118 ΕΣ

Στην ίδια κατηγορία