το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Κυριακή, 31 Μαΐου 2015 12:09

Το Μουσείο που αφηγείται την Ιστορία του Broadcast κλάδου στις Η.Π.Α.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το Museum of Broadcast Communications American broadcasting διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η αρχή του Ραδιοφώνου πηγαίνει αρκετά πίσω, σχεδόν 100 χρόνια, ενώ η τηλεόραση βρίσκεται κοντά στους αμερικανούς περίπου εδώ και 70 χρόνια. Οι περισσότεροι από εκείνους που εργάζονται στη βιομηχανία, ωστόσο, δαπανούν χρόνο αναλογιζόμενοι το πως θα εργαστούν και πως θα επενδύσουν σε τεχνολογίες του μέλλοντας που θα διατηρήσουν εν λειτουργία τη βιομηχανία.

Άρθρο του Tom Vernon για τον ιστότοπο της Telos Alliance

Μετάφραση-Προσαρμογή στην Ελληνική Γλώσσα: Ανδρέας Τζανάκος

Φωτογραφίες: Αρχείο Telos Alliance

Bruce DuMont

Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τη διατήρηση του ιστορικού παρελθόντος και υπάρχουν χώροι όπου τα παλιά κειμήλια και τα προγράμματα μπορούν να βρούνε ένα μόνιμο σπίτι. Στο Σικάγο, το πρόσωπο αυτό είναι ο Bruce DuMont και ο χώρος είναι το Μουσείο Επικοινωνιών Ραδιοφωνικής Εκπομπής. Ο DuMont είναι ο Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Μουσείου.

Ενώ τα μουσεία σχετίζονται με τη διατήρηση της ιστορίας, στην περίπτωση αυτή, η ιστορία του ίδιου του Μουσείου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Η ιστορία αρχίζει το 1982, όταν ο DuMont ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας Τηλεόρασης του Σικάγο. Για χρόνια, οι Σταθμοί δώριζαν ταινίες παλαιών προγραμμάτων. Ο DuMont παρατήρησε ότι η ταινιοθήκη ήταν σε κατάσταση αποδιοργάνωσης και σκέφτηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει γι 'αυτό. Κατέβαλε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ προσπάθεια για την εξεύρεση μίας μόνιμης στέγης για τις ιστορικές ταινίες. Η Ακαδημία συμφώνησε και ο DuMont σύντομα συμμετείχε σε μία επιτροπή του ενός, με μία επιταγή 250 δολαρίων, για να καλύψει γεύματα και ταξί.

Πρώτο μέλημα του ήταν να βρει υποστηρικτές και ένα σπίτι για το νέο εγχείρημα. “Πήραμε μεγάλη υποστήριξη από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά σε πρώτη φάση, όχι όσο θα θέλαμε από τους διαφημιζόμενους,” υπενθυμίζει ο DuMont. Η ανεύρεση κάποιου χώρου φαινόταν να είναι μία εύκολη υπόθεση. “Ο Δήμος του Σικάγο μας υποσχέθηκε ένα σπίτι,” σημειώνει ο DuMont. "Στη συνέχεια, η πολιτική άλλαξε και η υπόσχεση εξατμίστηκε."

MBC Studio

MBC Control Room

Τελικώς, ο χώρος βρέθηκε στο νότιο Loop. Η ραδιοφωνική συλλογή άρχισε να επεκτείνεται. Οι αρχικές μαριονέτες του Edgar Bergen και του Charlie McCarthy έγιναν δωρεά, καθώς και τα αρχικά ραδιοφωνικά σενάρια του Fibber McGee & Molly. Εκείνη την εποχή, ο σταθμός WGN ανανέωνε τις εγκαταστάσεις του και δώρισε μία κονσόλα που χρησιμοποιούνταν για 40 χρόνια για το δημοφιλές talk show Extension 720. Το 1992, το Μουσείο μετακομίζει ξανά, αυτήν τη φορά στο Πολιτιστικό κέντρο του Σικάγο. Ήταν και η εποχή που άρχισε να μετακινείται και προς άλλες κατευθύνσεις.

Για πολλά χρόνια η εταιρεία Emerson θεσμοθέτησε το Emerson Radio Hall of Fame, τιμώντας εκείνους που είχαν σημαντική συνεισφορά στη ραδιοφωνική εκπομπή. “Το 1988, η εταιρεία αποχώρησε από την αγορά του ραδιοφώνου και δεν επιθυμούσε να συνεχίσει αυτό το event,” θυμάται ο DuMont. “Εγώ προσφέρθηκα για να το αναλάβω και το δέχθηκαν.” Αυτό το event πήρε εθνικό χαρακτήρα και μετονομάστηκε σε Radio Hall of Fame. Οι πρώτης κλάσης νεοσύλλεκτοι παρουσιάστηκαν το 1992 και σήμερα το Βραβείο έχει τον δικό του όροφο στο Μουσείο.

Τον Ιούνιο του 2012, το Μουσείο μετακόμισε στη σημερινή του τοποθεσία, στην 360 N. State Street. Την κορδέλα των εγκαινίων του βοήθησαν τον DuMont να κόψει γνωστοί αστέρες της πόλης, δηλαδή οι Betty White και John Mahoney. Η 62.000 τετραγωνικών ποδιών εγκατάσταση στεγάζει όλες τις συλλογές του Μουσείου, καθώς και έναν περιζήτητο χώρο εκδηλώσεων 500 θέσεων.

Επίσης, ο χώρος αυτός στεγάζει πλήρης λειτουργίας ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό studio. Οι Paul και Angel Harvey ήταν επί μακρόν υποστηρικτές του Μουσείου και η γενναιόδωρη συνεισφορά τους κατέστησε εφικτή την κατασκευή ενός studio ραδιοφωνικών εκπομπών.

Art LaBoe Studio

Art LaBoe Studio
Καθώς οι απαιτήσεις στο ραδιοφωνικό studio αυξάνονταν, υπήρξε η ανάγκη για ένα control room και εκεί εισέρχεται η Telos Alliance στην ιστορία. Σε συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Telos, Kirk Harnack και με τον Διευθυντή Marketing της Omnia Audio, Denny Sanders, το Μουσείο ανέπτυξε μία εξαιρετική λίστα εξοπλισμού και το 2014 η Telos δώρισε τον περισσότερο εξοπλισμό για το νέο Control Room Art Laboe. Στην λίστα του εξοπλισμού υπήρχε μία κονσόλα Axia Radius με την Integrated Console Engine QOR.32, ISDN codec Zephyr xStream, IP Broadcast Codec Z/IP One και Ψηφιακό Σύστημα Talkshow Hx6, καθώς και Vset6.

Ο Harnack εγκαινίασε το Laboe studio πραγματοποιώντας το εβδομαδιαίο του podcast This Week in Radio Tech από αυτόν τον χώρο. Αυτή η εγκατάσταση είναι διαθέσιμη για εξ’ αποστάσεως εκπομπές και χρησιμοποιήθηκε από τους Dennis Miller, Bill O'Reilly και Larry King, μαζί με άλλους 40 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εκπαιδευτικών-επισκέψεων μαθητών σχολείων της περιοχής.

Το νέο Μουσείο φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις. Μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο MBC, η οποία είναι αφιερωμένη στα είδωλα της διαφήμισης, ονομάζεται A Salute to Advertising’s Greatest Icons. Μεταξύ των “αστέρων των 30-δευτερολέπτων”, σε αυτήν την πρώτη στο είδος της, έκθεση, θα βρίσκονται οι: Pillsbury Doughboy της General Mills και Jolly Green Giant, Tony the Tiger (Frosted Flakes) της Kellogg, Snap, Crackle & Pop (Rice Krispies), Keebler Elves (Keebler), Ronald McDonald της McDonald, Mr. Clean της Procter & Gamble, Morris the Cat της 9 Lives, Charlie the Tuna της StarKist και Raid Bugs της S.C. Johnson.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος του χώρου του Μουσείου είναι αφιερωμένο στην πλευρά του προγράμματος αυτής της αγοράς, υπάρχει και μία αυξανόμενη συλλογή από παλαιά συλλεκτικά ραδιόφωνα. Ο DuMont θυμίζει ότι επρόκειτο για μία κατεύθυνση που το Μουσείο δεν είχε προγραμματίσει να πάρει. “Όταν ρωτήθηκαν οι επισκέπτες του Μουσείου πριν από περίπου 30 χρόνια, υπήρχε μικρό ενδιαφέρον για τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς δέκτες. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, αυτό άλλαξε και τώρα υπάρχει αξιόλογο ενδιαφέρον στο συνδυασμό μερικών ραδιοφώνων και ακρόασης προγραμμάτων που ήταν στη μόδα όταν αυτά ήταν νέα.” Η plaque collection του Art LaBoe ξεκίνησε όταν η εταιρεία Zenith, με έδρα το Σικάγο, δώρισε έναν αριθμό από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Ένας εθελοντής ξεναγός του Μουσείου, ο οποίος απεβίωσε προσφάτως, δώρισε τη συλλογή του με περίπου 400 ραδιόφωνα. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 ραδιόφωνα και λίγες τηλεοπτικές συσκευές. Και άλλοι χομπίστες θυμήθηκαν το μουσείο στις διαθήκες τους. Ο DuMont θυμάται έναν που άφησε τη συλλογή του με 1.200 φορητούς ραδιοφωνικούς δέκτες στο Museum of Broadcast Communications.

Με ένα μόνιμο σπίτι και τις συλλογές υλικών ήχου και video να αυξάνουν, ο DuMont αναφέρει ότι το μουσείο είναι έτοιμο για τα επόμενα βήματα εξέλιξής του. “Αυτό συνεπάγεται την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων ήχου και video και τον σχεδιασμό για την καθετοποιημένη επέκταση του Μουσείου. Υπάρχουν περίπου 50.000 ώρες περιεχομένου ήχου που έχoυν ψηφιοποιηθεί εσωτερικά και 85.000 ώρες video, μερικές από τα οποίες αποστέλλονται εκτός του Μουσείου για την κατάλληλη επεξεργασία. Ο ίδιος προσθέτει πως στόχος είναι να καταστεί διαθέσιμο στο διαδίκτυο όλο το περιεχόμενο του μουσείου. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση; “Εντός της ζωής μου”, απαντάει o DuMont.

Μαζί με την ψηφιοποίηση του περιεχομένου, σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια για την αναβάθμιση της παρουσίας στο διαδίκτυο. “Η επιτυχία μας έχει ήδη ξεπεράσει κάθε όριο και υπάρχουν τόσα πολλά hits στον ιστότοπο μας, που το σύστημά μας μερικές φορές καταβάλλεται. Συνεργαζόμαστε με την Akamai ώστε να αναβαθμίσουμε την ιστοσελίδα μας, εμπλουτίζοντας την online εμπειρία του Μουσείου όσο το δυνατόν περισσότερο.”

Η εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Μουσείο. Μεταξύ του υλικού που αξιοποιούμε είναι πάνω από 3.200 ντοκιμαντέρ (video). Οι εργασίες βρίσκονται εν εξελίξει ώστε να αποκτήσουμε τα εκπαιδευτικά δικαιώματα γι’ αυτά τα προγράμματα, ενώ ξεκίνησε η συνεργασία με την Discovery Communications. Τα σχέδια μαθημάτων για τα ντοκιμαντέρ γράφονται με βάση εθνικά πρότυπα. Αυτό το έργο γίνεται από έναν βραβευμένο καθηγητή ιστορίας ενός γυμνασίου. Οι αρχικές αντιδράσεις είναι θετικές, καθώς υπήρξε βελτίωση στις βαθμολογίες των δοκιμών, όποτε χρησιμοποιούνται τα νέα εκπαιδευτικά υλικά.

Επίσης, χρησιμοποιείται και το ηχητικό περιεχόμενο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. “Η έλευση του podcasting έφερε το ηχητικό περιεχόμενο πίσω σε ένα πιο νεανικό κοινό,” παρατηρεί ο DuMont. Οι σπουδαστές λαμβάνουν παλαιά σενάρια του Fibber McGee & Molly και δημιουργούν νέες παραστάσεις στο ραδιοφωνικό studio.

Ο Bruce DuMont είχε μία πολυετή καριέρα στον τομέα broadcasting, με έντονη οικογενειακή σχέση με τον κλάδο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ραδιοφωνικός παρουσιαστής (talk radio) και υπήρξε εκ των πρώτων παραγωγών της επέκτασης του WGN στο Σικάγο (WGN Chicago's Extension 720) το 1968. Μετά από την ανεπιτυχή δράση στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας, επέστρεψε στο WGN το 1970, ως παραγωγός του The Howard Miller Show, ενός εκ των πιο αμφιλεγόμενων ραδιοφωνικών προγραμμάτων στο Σικάγο. Επί 19 έτη, με αρχή το 1987, ο DuMont παρουσίαζε το Illinois Lawmakers, μία τηλεοπτική σειρά που διερευνούσε τη Γενική Συνέλευση του Ιλινόις (Illinois General Assembly), η οποία μεταδίδονταν από δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την πολιτεία του Ιλινόις, συμπεριλαμβανομένου του WTTW Chicago. Επίσης εμφανίστηκε ως καλεσμένος στο Washington Journal του C-Span, ενώ διετέλεσε και καλεσμένος-σχολιαστής του CNN.

Από το 1980, ο DuMont παρουσιάζει ένα δίωρο εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικό show και τώρα δημιουργεί podcast με τον τίτλο 'Beyond the Beltway', με τα οποία σχολιάζει σημαντικά πολιτικά θέματα της ημέρας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το show αυτό βγαίνει μέσα από το Laboe Studio του Μουσείου. Ο Bruce DuMont είναι ανιψιός του πρωτοπόρου της τηλεόρασης, Allen B. DuMont.

Πηγή: Telos Alliance

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Μαΐου 2015 12:48

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group