το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 15:59

Διαμορφώνοντας τη Μελλοντική Εμπειρία του Ραδιοφώνου – Digital Radio Week 2018 από την EBU.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Περισσότεροι από 120 επαγγελματίες του Ραδιοφώνου βρέθηκαν στη Γενεύη και συμμετείχαν στη Digital Radio Summit (Σύνοδος Ψηφιακού Ραδιοφώνου) που αποτελεί σημαντικό μέρος της ετήσιας Digital Radio Week (Εβδομάδας Ψηφιακού Ραδιοφώνου) που διοργανώνεται από την EBU, προκειμένου να ακούσουν από τα Μέλη της EBU και από άλλους για το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας του Ραδιοφώνου και της καινοτομίας.

Αρχικό Κείμενο: European Broadcasting Union (EBU)
Απόδοση στην Ελληνική Γλώσσα: Τεχνολογική Πύλη radiotvlink.com & .gr
Φωτογραφίες: Αρχείο EBU
Απόδοση στην Ελληνική Γλώσσα με την Ευγενική Χορηγία της Εταιρείας AV SYS

Το μήνυμα της φετινής Συνόδου ήταν «Όλα για την Εμπειρία του Χρήστη» και αυτό αντανακλάται σε διάφορους τομείς, όπως η αυτοκίνηση και ο φωνητικός έλεγχος. Αρκετά ερωτήματα τέθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου: Πώς μπορεί το Ραδιόφωνο να ανταγωνιστεί την Εμπειρία για τον Χρήστη που προσφέρουν άλλες υπηρεσίες ήχου; Και όχι μόνο να ανταγωνιστεί, αλλά και τι μπορεί να κάνει το Ραδιόφωνο για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο; Και πώς μπορούν οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί να οδηγήσουν τις εξελίξεις ως προς αυτήν την αλλαγή αντί να σαρωθούν από αυτές;

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε ο Sam Matheny, CTO της Εθνικής Ένωσης Broadcasters των Η.Π.Α. (National Association of Broadcasters - NAB), o Nick Piggott του RadioDNS, καθώς και ο Patrick Hannon του WorldDAB:

Στα αυτοκίνητα, το Ραδιόφωνο διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο και οδηγεί σε ένα τεράστιο ποσοστό ωρών ακρόασης σε όλον τον κόσμο, αλλά η εμπειρία του Ραδιοφώνου στα αυτοκίνητα εξελίσσεται. Ο Joe D'Angelo (Xperi) χαρακτήρισε αυτές τις αλλαγές ως "πονταρίσματα", προκειμένου το Ραδιόφωνο να διατηρήσει την κυριαρχία του στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Παρουσιάσεις από τις εταιρείες Xperi και Audi έδειξαν ότι η εμπειρία του χρήστη από τις ραδιοφωνικές εκπομπές μπορεί να ενισχυθεί με πρόσθετες πληροφορίες, όπως πλουσιότερο branding με γραφικά και πληροφορίες για το τι μεταδίδεται "στον αέρα". Συγκεκριμένα, η Audi απεύθυνε έκκληση για περισσότερη δράση από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς ώστε να παρέχουν λογότυπα, περιεχόμενο και μεταδεδομένα που θα τροφοδοτούν τις ολοένα και πιο εξελιγμένες τεχνολογικά και πιο ικανές επιφάνειες απεικόνισης μέσων εντός του αυτοκινήτου.

Ο Travis Baxter του Ομίλου Bauer, δηλαδή εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών της Ευρώπης, προέβη σε μία παρατήρηση κατά την ομιλία του στην οποία ανταποκρίθηκαν εν συνεχεία και πολλοί άλλοι ομιλητές: "Αν δεν συνεργαστούμε τότε είμαστε μία μικρή φωνή εναντίον πολλών. Μία μικρή φωνή απέναντι σε Google και Facebook. Ακόμη και όταν συνεργαζόμαστε, είμαστε ακόμα αρκετά μικροί, αλλά πρέπει να ενωθούμε για να γίνουμε όσο μπορούμε πιο μεγάλοι." Ο Travis ανταποκρίθηκε στο κοινό που παρακολούθησε την ομιλία του και εξέφρασε την άποψη του σχετικά με τον τρόπο που η Ψηφιακή Μετάβαση (digital switchover) μπορεί να επηρεάσει τους Ιδιωτικούς Σταθμούς που λειτουργούν στη Νορβηγία, προβλέποντας ότι έως το τέλος του 2018 η συνολική Ακρόαση του Ραδιοφώνου και τα έσοδα της Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας θα έχουν αυξηθεί καθώς οι ακροατές θα έχουν επιστρέψει πίσω. Παρότι η εμπειρία ήταν αποδιοργανωτική, σύντομα θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιτυχημένη για όλους, είπε ο Baxter.

Ο Sam Matheny, CTO της NAB στις Η.Π.Α. ανέφερε ότι οι broadcasters ήταν "κατακερματισμένοι, αλλά προσπαθούν να συνεργαστούν με διεθνείς εταιρείες." Η συνεργασία και η χρήση κλίμακας για την αξιοποίηση της αλλαγής θα μπορούσε να αποτελέσει νικηφόρα τακτική, είπε ο Matheny, επισημαίνοντας ότι κάτι απλό όπως η χρήση των ίδιων λέξεων σε παγκόσμια κλίμακα θα βοηθούσε στην καθοδήγηση αυτής της αλλαγής. Επίσης, ο Matheny επεσήμανε ότι σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι συνεχίζουν να στρέφονται στο Ραδιόφωνο και να το χρησιμοποιούν ως πρωταρχική πηγή ενημέρωσης, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια τραγικών συμβάντων όπως ο Κυκλώνας Harvey στις Η.Π.Α., ή ο σεισμός στην Tōhoku της Ιαπωνίας. Ήταν, δε, τέτοια η αξιοπιστία της μετάδοσης μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που τελικώς οδήγησε τη NAB στο να εισάγει τους broadcast δέκτες στα κινητά τηλέφωνα, είπε ο Matheny.

 

Radiohack (12-13 Φεβρουαρίου 2018, EBU, Γενεύη)

radiohack 2018 lr
Έχοντας την πρωτοκαθεδρία ως προς τη DRS, η εκδήλωση Radiohack της EBU για μία ακόμη φορά έφερε κοντά coders, solderers και στοχαστές προκειμένου να συνεργαστούν για τις τεχνολογίες του Ραδιοφώνου κατά τη διάρκεια της διήμερης διεξαγωγής. Οι συμμετέχοντες πειραματίστηκαν με τις πλατφόρμες φωνητικού ελέγχου (voice control platforms), με την ψηφιακή εκπομπή ραδιοφώνου ανοικτού κώδικα (open source digital radio broadcasting), αλλά και με τον τρόπο που ο καταναλωτικός εξοπλισμός μπορεί να αξιοποιηθεί από την εκπομπή χαμηλού κόστους. Η Σουηδική Ραδιοφωνία (Swedish Radio) επέδειξε μία φορητή πρόταση για απομακρυσμένη συνεισφορά (remote contribution), ακολούθως της εργασίας στο Project Iris.

Αυτή η εκδήλωση αποτελεί μέρος της ετήσιας Digital Radio Week (Εβδομάδας Ψηφιακού Ραδιοφώνου) που διοργανώνεται από την EBU (έλαβε χώρα 12-15 Φεβρουαρίου 2018).
Ως παραδοσιακή αφετηρία της Digital Radio Week της EBU, η εκδήλωση Radiohack φέρνει κοντά εκείνους που ασχολούνται με κώδικα και προγραμματισμό, αλλά και τους στοχαστές προκειμένου να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν όλοι μαζί. Και τις δύο ημέρες οι hackers κλήθηκαν να δουλέψουν πάνω σε νέες ιδέες και τεχνολογίες, ή να διερευνήσουν πώς οι υπάρχουσες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι χρήσιμο για τους broadcasters και τους δημιουργούς περιεχομένου.
Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται και broadcasters, κατασκευαστές συσκευών, ή απλά εκείνοι που έχουν πάθος για το Ραδιόφωνο και την τεχνολογία. Τα projects καλύπτουν νέες Υβριδικές (Hybrid) υπηρεσίες, εργαλεία μετρήσεων, διαδραστικά ραδιόφωνα, πλατφόρμες ανοικτού κώδικα για την ψηφιακή εκπομπή ραδιοφώνου και πολλά άλλα.
Για τους συμμετέχοντες υπάρχει η υποχρέωση του να έχουν μαζί τους φρέσκια σκέψη και ανοικτό μυαλό. Η εκδήλωση είναι χαλαρή και αποτελεί σπουδαία ευκαιρία συνάντησης ομοϊδεατών και συναδέλφων απ' όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Ακολουθούν περιλήψεις με τη μορφή Video (στην αγγλική γλώσσα) για μερικά από τα projects του φετινού Radiohack:

 

Radio Archives Workshop (15 Φεβρουαρίου 2018, EBU, Γενεύη)

archives image Radio Archives Workshop lr

Η δημιουργία ευκαιριών από τις προκλήσεις ήταν το θέμα του πρώτου Radio Archives Workshop (Εργαστηρίου Ραδιοφωνικών Αρχείων), το οποίο συγκέντρωσε ορισμένα Μέλη της EBU για να συζητήσουν τις καλύτερες πρακτικές και τα σχετικά ζητήματά τους. Συνδέοντας τις τεχνικές πτυχές με την ψηφιοποίηση και τα μεταδεδομένα (metadata), καθώς και με τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα αρχεία ήρθαν στη ζωή και έχουν μετατραπεί σε πολύτιμες υπηρεσίες για το κοινό, η εκδήλωση προκάλεσε πολλές πιθανές νέες συνεργασίες και αποτέλεσε αφετηρία για την πιο τακτική ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων Μελών.

Αυτή η εκδήλωση αποτελεί μέρος της ετήσιας Digital Radio Week (Εβδομάδας Ψηφιακού Ραδιοφώνου) που διοργανώνεται από την EBU (έλαβε χώρα 12-15 Φεβρουαρίου 2018).

Το Radio Archive Workshop, το πρώτο που έλαβε χώρα κατά τη φετινή χρονιά αποτελεί ένα forum συζήτησης ιδεών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, βοηθώντας τους να ξεκλειδώσουν τη δυναμική των Ραδιοφωνικών Αρχείων τους.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Για πολλούς broadcasters τα Ραδιοφωνικά Αρχεία αποτελούν πρόκληση αλλά και ευκαιρία. Το πώς να αποθηκεύσουμε, να ψηφιοποιήσουμε και να καταστήσουμε διαθέσιμο το αρχειοθετημένο περιεχόμενο για τους ακροατές αυξάνει την ανησυχία. Με πολλές ώρες μοναδικού και δυνητικά πολύτιμου περιεχομένου να παραμένει μη προσβάσιμο, πώς μπορούν οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί να ξεκλειδώσουν αυτήν τη δυναμική;

Το πρώτο Radio Archives Workshop προσπάθησε να απαντήσει σε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις και δημιούργησε ένα διαδραστικό περιβάλλον για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας. Οι συμμετέχοντες άκουσαν για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί αξιοποιούν ήδη τα εκτενή αρχεία τους, καθώς και άλλα θέματα όπως η αυτοματοποιημένη εξαγωγή μεταδεδομένων, τα εργαλεία που βοηθούν τη ροή εργασίας παραγωγής αρχείων, αλλά και που πρέπει να κατευθυνθεί η τεχνολογία.

Ο Graham Dixon, Επικεφαλής Ραδιοφώνου της EBU και ο Simon Tuff του BBC είπαν: Η εκδήλωση έδειξε ότι τα Μέλη της EBU έχουν πραγματική ανάγκη από αποτελεσματικές λύσεις αρχειοθέτησης και τρόπους αξιοποίησης αυτών των θησαυρών περιεχομένου":

 

eshop avsys radio banner 2

                                              Χορηγός Ελληνικής Απόδοσης του Άρθρου

 

Περί τoυ Χορηγού (AV SYS)

Η AV SYS παρέχει τεχνολογικό εξοπλισμό και συστήματα Ραδιοφωνίας, Τηλεόρασης, Κινηματογράφου και Tηλεπικοινωνιών.
Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες Μελέτης, Σχεδιασμού, Υλοποίησης και Υποστήριξης Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Συστημάτων από το 1994.
Διαθέτει άρτια καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό με βασικό σκοπό να υποστηρίζει τους πελάτες της τόσο από την άποψη των προϊόντων, όσο και από την άποψη του σχεδιασμού και της εφαρμογής ολοκληρωμένων λύσεων.
Η AV SYS αντιπροσωπεύει γνωστούς Kατασκευαστικούς Οίκους ποιοτικού Broadcast εξοπλισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο όπως: Playbox Technology, Wheatstone, Klotz, Yellowtec, Grass Valley, Octopus, Wohler, Junger, Artel κ.α.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 17:14

Προσθήκη σχολίου

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group