το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014 10:31

Back to Front: Η τελευταία μουσική καινοτομία του Peter Gabriel σε 4K!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Διαβάστε πως η Sony ένωσε τις δυνάμεις της με την Done & Dusted και τον Peter Gabriel για την καταγραφή της περιοδείας Back to Front: So LIVE tour σε 4K.

Μετάφραση-απόδοση στην Ελληνική Γλώσσα: Ανδρέας Τζανάκος

Αρχικό Κείμενο & Φωτογραφίες: Sony

Η Sony καινοτόμησε για μία ακόμη φορά βοηθώντας τον Peter Gabriel να υλοποιήσει την καταγραφή σε 4K της συναυλίας του στα πλαίσια της περιοδείας με τίτλο Back to Front: So LIVE tour, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αρένα O₂ του Λονδίνου το Φθινόπωρο του 2013.

Ο σκοπός της περιοδείας του Gabriel ήταν να υπογραμμίσει την 25η επέτειο της κυκλοφορίας του άλμπουμ με τον τίτλο So. Γι 'αυτό ήταν σημαντικό η καταγραφή της Back to Front: So LIVE να υλοποιηθεί στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, ώστε να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Mike Large, COO της μουσικής εταιρείας του Peter Gabriel, δηλαδή της Real World, αποκαλύπτει ότι ο Gabriel ήταν αποφασισμένος να κάνει μία εγγραφή που θα είναι καινοτόμα και που θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

“Ο Peter πάντα αναζητά την καλύτερη τεχνολογία για την καλύτερη αφοσίωση του κοινού στο Show και τη Μουσική και η τεχνολογία 4Κ είναι το επόμενο βήμα σε αυτό το ταξίδι”, δηλώνει ο Large.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εγγραφές σε 4K, με πολλές κάμερες, έως σήμερα. Η συναυλία γυρίστηκε με κάμερες Sony PMW - F55 υπό την φροντίδα των εταιρειών παραγωγής Done & Dusted και ERP Productions, με την υποστήριξη της εταιρείας εξωτερικών μεταδόσεων CTV.

Οφέλη από το 4K RAW

Ο Διευθυντής της CTV, Bill Morris, επιβεβαιώνει ότι ο Peter Gabriel ήθελε η συγκεκριμένη συναυλία να καταγραφεί σε ασυμπίεστη ποιότητα 4K RAW, ώστε να δώσει το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα.

“Έχουμε συνεργαστεί με την Done & Dusted και τον Peter Gabriel σε πολλές συναυλίες και έχουμε παρατηρήσει ότι ο Peter πάντα ήθελε να επεκτείνει τα όρια” δηλώνει ο Morris, ο οποίος προσθέτει ότι η τεχνική εξειδίκευση και οι γνώσεις της Sony αποτέλεσαν ένα βασικό παράγοντα για την επιτυχία του γυρίσματος.

“Η Sony μας συμβούλευσε αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης των καμερών F55 σε live rigs, καθώς και ως προς τον σχεδιασμό της ροής εργασίας σε 4K, προκειμένου τα 4K RAW αρχεία να μεταφερθούν καταλλήλως στο Post.”

4K video so peter gabriel 6

“Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς την υποστήριξη της Sony”, προσθέτει ο Morris. “Η Sony όχι μόνον μας παρείχε σημαντική υποστήριξη στο στάδιο της προ-παραγωγής, αλλά προσέφερε εξειδικευμένη τεχνογνωσία που δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε οπουδήποτε αλλού εκείνη τη χρονική στιγμή,” αποκαλύπτει ο ίδιος.

4K video so peter gabriel 8

Από την άποψη της ροής εργασίας, οι κάμερες F55 χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τους εγγραφείς Sony AXS - R5 με το υψηλότερης ποιότητας RAW footage να καταγράφεται σε υψηλής χωρητικότητας κάρτες ASXM, ενώ κάρτες μνήμης SxS χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των HD proxies, με την εταιρεία ενοικιάσεων On Sight να παρέχει υπηρεσίες DIT.

Οι κάμερες συνδέθηκαν με το φορτηγό εξωτερικών μεταδόσεων μέσω οπτικών ινών, με το footage να προβάλλεται (σε HD) στην μεγάλη οθόνη της O₂ Arena, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά και να λειτουργεί ως οδηγός στο μοντάζ της έκδοσης σε 4K.

Μεγιστοποίηση της Απόσβεσης

 

 

O Επικεφαλής για την Επιχειρηματική Ανάπτυξη του 4K στη Sony, Mark Grinyer, υπενθυμίζει ότι επειδή τα γυρίσματα έγιναν σε 4K, με τις κάμερες F55, η Done & Dusted ήταν σε θέση να παράγει διάφορες εκδόσεις της συναυλίας.

“Για τους παραγωγούς , το γύρισμα σε 4K σημαίνει μέγιστη απόδοση της επένδυσης,” εξηγεί ο Grinyer. “Η Done & Dusted ήταν σε θέση να υλοποιήσει τρεις εκδόσεις του show, μία ζωντανή έκδοση HD για τις μεγάλες οθόνες στον χώρο της συναυλίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως οδηγός για το μοντάζ, μία master 4K για τους κινηματογράφους και το αρχείο και μία down converted HD έκδοση του 4K master για Blu-ray.”

Ο Morris της CTV προσθέτει ότι άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα της καταγραφής σε 4K RAW ήταν ότι οι μοντέρ είχαν στη διάθεση τους την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας για post production, γεγονός που σήμαινε ότι θα ήταν εφικτό να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα με τις εικόνες.

“Στην επεξεργασία, το RAW footage προσδίδει τεράστια ποσότητα δημιουργικού ελέγχου για καλύτερο χειρισμό και προσαρμογή εικόνων και χρωμάτων, αποτελώντας τον καλύτερο τρόπο παραγωγής ενός master άξιου κριτικής τα επόμενα 25 χρόνια”, δηλώνει ο Morris.

Η δύσκολη πρόκληση του Φωτισμού

Στα γυρίσματα του Back to Front, η F55 αποτέλεσε μία ιδιαίτερα χρήσιμη κάμερα, διότι έχει έναν αισθητήρα με πολύ μεγάλο δυναμικό εύρος, εξηγεί ο Morris.

“Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα συνθηκών φωτισμού, στα τρία βασικά sets της συναυλίας."

“Η F55 ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις διαφορετικές συνθήκες, καθώς δεν υπήρχαν κενά στη συναυλία για συνολικές αλλαγές των ρυθμίσεων της κάμερας.”

Ο Peter Gabriel ήθελε ειδικώς αυτή η συναυλία να καταγραφεί στην ποιότητα 4K RAW

Η F55 είναι μία σπουδαία μηχανή για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες παραγωγής να καταγράψουν τη δράση σε ένα περιβάλλον ζωντανής παραγωγής και με ένα μοναδικής αίσθησης κινηματογραφικό στυλ.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα: η κάμερα είναι σχετικά ελαφριά και έχει σχετικά μικρό σχήμα. Πλέον, μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί για συνεργασία με μία συσκευή εγγραφής, ή με προσαρμογέα κάμερας για τοποθέτηση στο πίσω άκρο (camera adapter back end), και το κόστος της προσαρμόζεται σαφώς εντός των ορίων του προϋπολογισμού της high-end παραγωγής μίας ζωντανής εκδήλωσης.

O Morris δηλώνει: “Νομίζω ότι η F55 γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των παραδοσιακής κινηματογραφική λήψης και της λήψης από συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων (OB). Σίγουρα θα αποτελέσει εργαλείο επιλογής για 4K λήψεις προχωρημένων μουσικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, σε έναν τομέα όπου θα έχουμε πολλές συζητήσεις με παραγωγούς που ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το 4K.”

Με την θεατρική και την έκδοση σε Blu-ray της συναυλίας στην αρένα O₂ να έρχονται σύντομα, οι θαυμαστές του Peter Gabriel δεν θα περιμένουν πολύ ώστε να βρεθούν στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουν τα οφέλη της καταγραφής σε 4K.

Ο Mark Grinyer, της Sony, καταλήγει: “Με την εγγραφή με κάμερες F55 σε 4K, CTV και Done & Dusted επέτρεψαν στους θαυμαστές, σε κινηματογράφους και στα σαλόνια τους, να ζήσουν ξανά τον ενθουσιασμό της Back to Front: So LIVE Tour σαν να βρίσκονταν εκεί.”

Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε το Video της Sony με τις συνεντεύξεις του Peter Gabriel και του Σκηνοθέτη του Hamish Hamilton.

Πληροφορίες: www.aristonbts.gr (Sony Professional Solutions Specialist at Greece).

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014 11:18

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group