Αποτελέσματα της 56ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας του BEREC.

Το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC) πραγματοποίησε στις 5 και 6 Οκτωβρίου, την 56η Συνεδρίαση της Ολομέλειάς του, υπό την προεδρία του Καθηγ. Κ. Μασσέλου. Στη συνεδρίαση, εξετάστηκαν και τέθηκαν σε Δημόσια Διαβούλευση:



•    Προσχέδιο του Προγράμματος Εργασιών του Σώματος για το 2024 που περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων, με έμφαση στην παρακολούθηση νέων τεχνολογιών και σταθερό γνώμονα την επίτευξη των στόχων ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης έως το 2030.

•    Μελέτη για τις ελάχιστες ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης, στην οποία προσδιορίζονται οι ταχύτητες που θεωρούνται επαρκείς βάσει των σύγχρονων αναγκών και με συνεκτίμηση των συνθηκών στις επιμέρους εθνικές αγορές.

•    Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του BEREC για την ποιότητα υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, τον απαιτούμενο χρόνο για σύνδεση νέας υπηρεσίας, την ποιότητα φωνητικής σύνδεσης, το ποσοστό σφάλματος σε σχέση με τη διάρκεια πρόσβασης και τον χρόνο αποκατάστασης βλάβης.  

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα πορίσματα έρευνας που διενήργησε το BEREC σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (European Union Agency for Cybersecurity-ENISA), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα Συνεργασίας για τα Συστήματα Δικτύων και Πληροφοριών (Network and Information Systems Cooperation Group-NIS CG), με αντικείμενο την ανθεκτικότητα και ασφάλεια των υποδομών και δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Σε συνέχεια της έρευνας, το BEREC προχώρησε σε μελέτη για την ασφάλεια των δικτύων 5G, στην οποία μεταξύ άλλων προσδιορίζονται παράγοντες υψηλού κινδύνου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν την Ολομέλεια, το BEREC φιλοξένησε τετραμερή διάσκεψη με συμμετοχή του Οργανισμού των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών των Χωρών Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Eastern Partnership Electronic Communications Regulators Network-EaPeReg), της Ομάδας Ρυθμιστών Ευρώπης και Μεσογείου για Δίκτυα και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Euro-Mediterranean Regulators Group-EMERG) και του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιακών Ρυθμιστών των χωρών της Λατινικής Αμερικής (Latin American Forum of Telecommunications Regulators-Regulatel). Στη διάσκεψη, οι συμμετέχουσες αρχές αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις για τις σύγχρονες ρυθμιστικές προκλήσεις και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για συνεργασία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Περισσότερες πληροφορίες, περιλαμβανομένων των σχετικών κειμένων που είναι δημόσια διαθέσιμα, μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του BEREC: https://www.berec.europa.eu/

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ - 12 Οκτωβρίου 2023       



Στην ίδια κατηγορία