Σημαντικές Πληροφορίες από τη Γενική Σύνοδο WorldDAB 2020.

Η Γενική Σύνοδος του WorldDAB για το 2020 πραγματοποιήθηκε την 3η Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αυτή η εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ψηφιακό Ραδιόφωνο DAB, πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά εικονικά (διαδικτυακά). Το συνέδριο προσέλκυσε περίπου 200 Συμμετέχοντες, με περισσότερους από 50 Ομιλητές που παρείχαν όλα τα τελευταία νέα και τις εξελίξεις περί του DAB+ απ’ όλον τον κόσμο.



Αρχικό Κείμενο: WorldDAB
Φωτογραφίες: WorldDAB
Μετάφραση/Απόδοση στην Ελληνική Γλώσσα: Ανδρέας Τζανάκος

Όσες-όσοι από εσάς δεν καταφέρατε να συντονιστείτε την 3η Νοεμβρίου 2020, διαβάστε ακολούθως όλες τις σημαντικές πληροφορίες από αυτήν την εκδήλωση ώστε να λάβετε όλα τα νέα σχετικά με το DAB+ καθώς και να μάθετε πώς μπορείτε να δείτε όλες τις παρουσιάσεις από τη Γενική Σύνοδο 2020.

Ο Patrick Hannon, Πρόεδρος του WorldDAB, προσέφερε ενημέρωση σχετικά με τις βασικές εξελίξεις του DAB+ στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας τρεις από τις προτεραιότητες του Οργανισμού: την παροχή σαφών μηνυμάτων σχετικά με τα οφέλη του DAB+, την εξασφάλιση πως το DAB+ περιλαμβάνεται στους δέκτες (αυτοκινήτων και καταναλωτικών) και την καθοδήγηση στην υιοθέτηση του DAB+ σρ νέες αγορές.

Η συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην κατανάλωση ενέργειας και τη διανομή του DAB+ δημιούργησε σημαντικό ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις, καθώς το BBC παρουσίασε την πρόσφατη μελέτη του, υποδεικνύοντας ότι το DAB έχει το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα ανά συσκευή, ανά ώρα, σε σύγκριση με AM, FM, DTV και IP.

Ενδιαφέρουσες μελέτες περιπτώσεων χρήσης δικτύου DAB+ παρουσιάστηκαν για την ανάπτυξη Ραδιοφώνου Εθνικής Εμβέλειας (στη Γερμανία), Περιφερειακού Ραδιοφώνου (στην Αυστραλία) και Τοπικού ή Κοινοτικού Ραδιοφώνου (στο Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ εξετάστηκε και η δυνατότητα αξιοποίησης του 5G ως προς την υποστήριξη του Ραδιοφώνου σε μία παρουσίαση της EBU.

Προσεγγίστηκε η κατάσταση της διάθεσης του DAB+ σε πολλές βασικές αγορές. Στη Γερμανία μόλις τέθηκε σε λειτουργία η δεύτερη πολυπλεξία Εθνικής Εμβέλειας (multiplex) που παρέχει πρόσβαση στο 83% του πληθυσμού, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για τους ακροατές και αυξημένες ευκαιρίες για τους διαφημιζόμενους.

Η Ελβετία επιβεβαίωσε τα σχέδιά της ως προς την απενεργοποίηση των αναλογικών υπηρεσιών, ξεκινώντας από τη Δημόσια Ραδιοφωνία SRG SSR το καλοκαίρι του 2022, ακολουθούμενη από τους Ιδιωτικούς Σταθμούς έως τον Ιανουάριο του 2023. Οι ενδιαφερόμενοι συνεργάζονται τώρα ώστε να συμμετέχουν όλοι στις εκστρατείες Marketing σε πολλές πλατφόρμες, με την παρουσία του Dabsy, της εθνικής μασκότ του DAB.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για την εκκίνηση του DAB+ σε Εθνική Εμβέλεια το 2021, 100 χρόνια μετά τις πρώτες εκπομπές Ραδιοφώνου. Οι εκκίνηση σε Περιφερειακό επίπεδο, σε ολόκληρη τη χώρα, θα συνεχιστούν παράλληλα με τη διάθεση του Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Εθνική Εμβέλεια, ξεκινώντας από το Μπορντό και την Τουλούζη, στα νότια της χώρας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε η έναρξη λειτουργίας DAB Σταθμών καθ 'όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω του COVID-19. Η ψηφιακή ακρόαση αντιπροσωπεύει τώρα το 60% της συνολικής ακρόασης, με το 70% αυτής να αντιστοιχεί στο DAB. Η Επισκόπηση Ψηφιακού Ραδιοφώνου και Ήχου (Digital Radio and Audio Review) θα βοηθήσει στην αξιολόγηση των συνηθειών των καταναλωτών και θα υποστηρίξει το Ραδιόφωνο στην ευρύτερη αγορά του ήχου.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας η κάλυψη προσεγγίζει πλέον το 95% του πληθυσμού και η Δημόσια Ραδιοφωνία Czech Radio ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση των Εκπομπών στα Μακρά και Μεσαία Κύματα από το 2021. Στην Ιταλία, όλοι οι δέκτες που πωλούνται από τον Ιανουάριο του 2020 και ύστερα πρέπει να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα λήψης Ψηφιακού Ραδιοφώνου και οι πωλήσεις καταναλωτικών δεκτών DAB+ σχεδόν τριπλασιάστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Τυνησία προετοιμάζεται για την απαλλαγή φόρου των δεκτών DAB+ από το 2021. Στη Νότια Αφρική, ένα σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση του Ψηφιακού Ραδιοφώνου αναμένεται να δημοσιευθεί έως τον Μάρτιο του 2021. Στην Αυστραλία, οι Ιδιωτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί δημιουργούν έσοδα από το DAB+, προσφέροντας στους διαφημιζόμενους ένα ευρύτερο κοινό και μεγαλύτερη προσέγγιση.

Μία ολόκληρη συνεδρία αφιερώθηκε στο μέγα θέμα: DAB+ στο αυτοκίνητο, Σε αυτήν υπογραμμίστηκαν κάποιες από τις χώρες που έχουν ήδη θεσπίσει Εθνικούς Νόμους που αντικατοπτρίζουν τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (EECC ), όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα.

Όπως τονίστηκε από την Google, κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, το Ραδιόφωνο εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές μέσων στα αυτοκίνητα, αλλά με αυξανόμενο ενδιαφέρον και ανταγωνισμό στον τομέα των συστημάτων ενημέρωσης-ψυχαγωγίας (infotainment). Η θέση του στο ταμπλό πρέπει να ενισχυθεί και οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου μέσω ελκυστικού Οπτικού Περιεχομένου με τη μορφή Μεταδεδομένων (metadata).


 

Σε περίπτωση που χάσατε τη Γενική Σύνοδο του WorldDAB, μπορείτε να την προσεγγίσετε τώρα καθώς όλες οι παρουσιάσεις, από όλες τις Συνεδρίες της, είναι διαθέσιμες για παρακολούθηση στο κανάλι του WorldDAB στο YouTube.


WorldDAB Βραβείο Εξαίρετης Υπηρεσίας (Award for Outstanding Service)

O Francis Goffin

Συγχαρητήρια στον Francis Goffin, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Υπηρεσίας του WorldDAB κατά τη Γενική Σύνοδό του! Αληθινός πρωταθλητής του DAB+, από το 2011, ο Francis αφιέρωσε τις προσπάθειές του στο να φέρει κοντά τη Γαλλόφωνη Βιομηχανία του Ραδιοφώνου του Βελγίου και στο να διευκολύνει την Ψηφιακή Διανομή Ραδιοφώνου, με το DAB+ στο επίκεντρο μιας υβριδικής στρατηγικής πολλών πλατφορμών.


Χορηγοί


Συνεργάτες Εκδήλωσης


Πληροφορίες: www.worlddab.org 

Παρατηρήσεις: Πηγή: WorldDAB - 4 Νοεμβρίου 2020

Στην ίδια κατηγορία