Η RedNet σειρά της Focusrite στην υπηρεσία του μηχανικού μίξης για Dolby Atmos, Joe Zook.

Οι πελάτες του Joe Zook είναι όλοι τους ένας και ένας στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Από τον Weezer, One Direction, Pink, Katy Perry μέχρι τους U2. Μέχρι σήμερα, ο Joe έχει κάνει mixing και έχει ηχογραφήσει άλμπουμ με παγκόσμιες πωλήσεις πάνω από 80 εκατομμύρια.



Η καριέρα του Joe στη μουσική ξεκίνησε στο Boulder του Κολοράντο, παίζοντας κιθάρα σε συγκροτήματα ενώ ήταν στο σχολείο. Συνέχισε να κάνει κάποιες περιοδείες, αλλά πάντα έλκονταν από την ηχοληψία. Αφού εργάστηκε στο Όστιν και στη συνέχεια εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όπου σπούδασε θεωρία μουσικής, τζαζ, μουσική βιομηχανία και ψηφιακό ήχο, ο Τζο αποφάσισε ότι αν επρόκειτο πραγματικά να κάνει καριέρα στην βιομηχανία, έπρεπε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες.



Στο Los Angeles πήρε την εκπαίδευσή του στον πραγματικό κόσμο της μουσικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας του στα Conway Studios, Sunset Sound και Sunset Sound Factory. Ενώ βρισκόταν στο Λος Άντζελες, ο Joe συνδέθηκε με τον θρυλικό παραγωγό/μηχανικό Jack Joseph Puig. Όπως αναφέρει, ήταν βοηθός μηχανικός ήχου σε Pro Tools, καθώς επίσης μοιράστηκε καθήκοντα μηχανικού ήχου και ηχογράφησης για τον Jack, και κατά τη διάρκεια μερικών ετών, άρχισε να δουλεύει με μια μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Mick Jagger, Sheryl Crow, John Mayer, Vanessa Carlton, No Doubt και δεκάδες άλλων. Έμαθε τόσα πολλά και μετά άρχισε να παρακολουθεί και να εργάζεται μόνος του ως μηχανικός μεταγλώττισης. Παρακολούθησε σιγά σιγά ότι το ποσοστό της δουλειάς του από το 90% ηχογράφησης και 10% μίξης αντιστράφηκε εντελώς, στη μίξη 100%.



Καλύπτοντας τις απαιτήσεις του Dolby Atmos

Ο Joe αναβάθμισε πρόσφατα το στούντιό του και εγκατέστησε ένα σύστημα Dolby Atmos 7.1.4 με Interface Focusrite Red 8Pre και RedNet R1, μαζί με μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των ηχείων KRK για monitoring. «Όλοι οι πελάτες με τους οποίους συνεργάστηκα άρχισαν να με ρωτούν αν με ενδιαφέρει να μπω στο Atmos ώστε να με προετοιμάσουν για την μετάβασή μου στον τομέα αυτό καθώς θα άρχιζαν να αυξάνονται οι απαιτήσεις για immersive μίξεις», λέει ο Joe. «Αρχικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός. Έτσι, άρχισα να κάνω τη δική μου εκτενή έρευνα αν υπήρχε γενικότερο ενδιαφέρον για τέτοιες μίξεις. Άρχισα να δοκιμάζω μερικά συστήματα, καθώς ένιωσα ότι έπρεπε να έχω μια αληθινή διαχείριση για το τι θα άκουγαν οι καταναλωτές. Δοκίμασα πολλές μπάρες ήχου και άρχισα να ακούω το Tidal και το Apple Music streaming Atmos και να τα συγκρίνω με τις στερεοφωνικές μίξεις ορισμένων τραγουδιών. Και μετά από περίπου τρεις εβδομάδες που το έλεγξα, ήξερα ότι ήταν κάτι που άξιζε να κάνω. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό για μένα δεν είναι τόσο το να ανακαλύπτω το παρελθόν, αλλά να φαντάζομαι πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μουσική από την αρχή χωρίς τους περιορισμούς του στερεοφωνικού».

Ο Joe άρχισε να τροποποιεί το στούντιο του στο Λος Άντζελες για τις ανάγκες του Dolby Atmos και ο εξοπλισμός του αποτελείται πλέον από ένα Mac Mini, ένα Focusrite Red 8Pre και RedNet R1, 13 ηχεία KRK (επτά ηχεία V-Series V6 τον περιβάλλουν με τέσσερα V4 τοποθετημένα στην οροφή και δύο SUB S12.4 κάτω από το γραφείο του), μια UAD 2 Octo Core PCIe DSP Accelerator και μια κονσόλα Avid Artist Control. «Η κύρια εστίασή μου είναι πώς θα ακούγεται σε ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο που έχουν διάφορες μπάρες ήχου ή συστήματα ηχείων», λέει ο Joe. «Πάντα έλεγχα τις μίξεις σε reference σύστημα και ακουστικά για να βεβαιωθώ ότι ακούγονται στον κόσμο όπως αναμενόταν».



Κρατώντας ένα ευέλικτο και ρεαλιστικό σύστημα

Το κλειδί για το setup στο νέο στούντιο είναι τα Red 8Pre και RedNet R1, με τα οποία ο Joe είναι εντελώς ερωτευμένος. «Λατρεύω πολύ τα προϊόντα RedNet γιατί είναι πολύ απλά στη χρήση και λειτουργούν άψογα. Πολλές φορές με το Atmos, πιάνω τον εαυτό μου να κάνω mute, end ή solo όλα τα ηχεία. Ο εξοπλισμός της Focusrite μου επιτρέπει να το κάνω αυτό και το κάνει τόσο εύκολα. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και δεν έχω ποτέ κολλήματα. Επιπλέον, δεν έχουν ποτέ προβλήματα με την εκκίνηση. Λόγω της μορφής, υπάρχουν διαφορετικές πηγές ήχου. Έτσι, μπορώ να αλλάζω μπρος-πίσω μεταξύ μιας στερεοφωνικής μίξης ή της μίξης Atmos ή μέσω streaming μουσικής της Apple ή άλλης υπηρεσίας εύκολα και γρήγορα. Όλο το σύστημα λειτουργεί μέσω καλωδίου CAT5 και Thunderbolt. Επιπλέον, η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή. Δεν έχω παρατηρήσει ποτέ καμία υποβάθμιση στο σήμα. Όλα είναι ομαλά. Είναι φοβερό.”

Από τότε που ο Joe άρχισε να κάνει μίξη σε εκδόσεις Atmos, ήταν εξαιρετικά απασχολημένος και όπως είχε προβλεφθεί, δεν βλέπει αυτή την τάση να σταματάει σύντομα. “Το 99% όλων όσων έχω κάνει σε εκδόσεις Atmos είναι ολοκαίνουργιες μίξεις”, δήλωσε ο Joe. “Κάνω μια στερεοφωνική μίξη και μετά ο καλλιτέχνης ή η εταιρεία θέλει μια έκδοση Atmos. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους πελάτες μου από τον Μάιο. Η μόνη μίξη Atmos που έχω κάνει μέχρι στιγμής για έναν παραδοσιακό καλλιτέχνη είναι από το άλμπουμ Native από την OneRepublic, το οποίο είχε γίνει η μίξη αρχικά στερεοφωνικά πριν από αρκετά χρόνια. Όλα τα άλλα ήταν νέα κομμάτια.”

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ο Joe προτιμά να πηγαίνει από τη μίξη σε στρεοφωνική μορφή σε έκδοση Atmos. «Υπάρχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο να έχεις κάνει μίξη αρχικά σε στερεοφωνική έκδοση και στη συνέχεια να κάνεις mixing σε Atmos», λέει ο Joe. «Επειδή μια στερεοφωνική συστοιχία  για μένα, όπως τα κανονικά κανάλια μίξης, δεν αρκεί για να κάνεις αυτό που μπορείς πραγματικά να κάνεις στο Atmos, όταν φτιάχνω συστοιχίες, φτιάχνω πολλά στερεοφωνικά κανάλια για πλήκτρα, πολλά για κιθάρα και πολλά για τα φωνητικά, απλά για να δώσω στον εαυτό μου επιλογές».

Όσο πολυάσχολος και αν είναι ο Joe, η απλοποίηση της ροής εργασίας του ήταν ένα σημαντικό στοιχείο κατά τη δημιουργία του νέου στούντιο. Εκτός από την ποιότητα ήχου και την ευκολία χρήσης, ο Joe υπογραμμίζει πως ο εξοπλισμός του με την RedNet σειρά της Focusrite έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά τη ροή εργασίας του: «Δεν χρειάζεται να κάνω “μαγειρέματα”. Όλα ρυθμίζονται αμέσως χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψω και να προσπαθήσω να διορθώσω κάτι ή να ανακαλέσω κάτι ή να επανεκκινήσω. Κάθε φορά που ενεργοποιώ το σύστημα της Focusrite, πατάω το play, λειτουργεί και τελείωσα - είναι πολύ απλό. Δεν χρειάστηκε να αλλάξω τίποτα από την πρώτη μέρα. Η Focusrite έχει κάνει τα προϊόντα της πολύ εύχρηστα, ακούγονται υπέροχα και είναι εξαιρετικά αξιόπιστα - και αυτό με γαληνεύει».

Πληροφορίες: www.bonstudio.gr & https://eshop.bonstudio.gr 

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - Bon Studio - 5 Οκτωβρίου 2022