COSMOTE BLUE: μία πρωτοβουλία της COSMOTE για την προστασία των Ελληνικών θαλασσών.

-    Δράσεις σε Θερμαϊκό κόλπο, Χαλκιδική, Αργοσαρωνικό κόλπο και Κρήτη
-    Συγκέντρωση και απομάκρυνση 90 τόνων πλαστικού μέχρι και το 2025, εκ των οποίων το 60% μπορεί να μετατραπεί σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα
-    Στρατηγική συνεργασία με την «Εναλεία» για τον καθαρισμό των ακτών και των θαλασσών από τα πλαστικά και τα απορρίμματα.

05 Ιουλίου 2023 - Στην πρωτοβουλία COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών προχωρά η COSMOTE, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, που αποτελεί πηγή ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας. Η απομάκρυνση των πλαστικών συμβάλλει στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στις θάλασσες και εν τέλει σε ένα υγιές περιβάλλον για τον άνθρωπο.



Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά με δράσεις στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές.



Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία», και περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού από τα σκάφη ψαράδων που συμμετέχουν στο δίκτυό της. Μετά τη συλλογή τους, τα απορρίμματα και τα πλαστικά οδηγούνται για ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση, καθώς μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Μέχρι και το 2025, αναμένεται να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 52 τόνοι θα μπορέσουν να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ακόμη και έπιπλα. Παράλληλα, θα έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις 200 και πλέον ψαράδων σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.  



H προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Όμιλο της Deutsche Telekom, στον οποίο ανήκει η COSMOTE. Με αφορμή την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, δήλωσε: «H Deutsche Telekom είναι η κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Θέλουμε να είμαστε κορυφαίοι και στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι από τη λειτουργία μας μέχρι το 2025. Το COSMOTE BLUE αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και απαντά σε ένα επείγον ζήτημα, εκείνο της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, που αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.»

«Ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και τον ρόλο μας για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, της κοινωνικής σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Με το COSMOTE BLUE, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας και στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όταν σκέφτομαι το μέλλον της Ευρώπης, βλέπω γαλάζια νερά χωρίς σκουπίδια, και πράσινα δίκτυα που αποτελούν πολύτιμα κεφάλαια για τις επόμενες γενιές.», δήλωσε η κα Dominique Leroy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Telekom, υπεύθυνη για την Ευρώπη.



«Η Ελλάδα είναι η χώρα του απέραντου γαλάζιου. Οι θάλασσές μας είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε: πηγή οξυγόνου, πηγή ζωής και τροφής. Οφείλουμε στις τωρινές και επόμενες γενιές, να τις προστατέψουμε. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, να καθαρίσουμε τις θάλασσες από το πλαστικό και τα απορρίμματα. Με τη βιώσιμη ανάπτυξη στην καρδιά κάθε δράσης μας, εργαζόμαστε συνεχώς για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

«Το όραμά μας στην «Εναλεία» είναι να δημιουργούμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών και της θάλασσας και να μπορούμε να ζούμε αρμονικά μαζί με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η στρατηγική συνεργασία μας με την COSMOTE, μέσω της οποίας θα υλοποιήσουμε ουσιαστικές δράσεις τόσο για τον καθαρισμό των θαλασσών μας από τα πλαστικά, όσο και για την ένταξη αυτού του υλικού στην κυκλική οικονομία, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύσεις για την πλαστική ρύπανση.», δήλωσε ο κ. Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής και Διαχειριστής της «Εναλεία».



Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της COSMOTE, που ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα εμπλουτίζεται και με άλλες δράσεις, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

Πληροφορίες: www.cosmote.gr

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - COSMOTE - 5 Ιουλίου 2023

Στην ίδια κατηγορία