Η Sonofans χρησιμοποιεί Μικρόφωνα της DPA για τη δημιουργία Ήχων από Φιλάθλους σε Στάδιο κατά τη διάρκεια Μεταδόσεων Επαγγελματικών Αθλητικών.

Ο Ιδιοκτήτης της εταιρείας Fred Vogler βασίζεται σε έναν συνδυασμό νέων και υπαρχόντων αρχείων ήχου που έχουν εγγραφεί με το πυκνωτικό πανκατευθυνικό (Omni Condenser) μικρόφωνο 4091 και το Binaural 4560 της DPA καθώς και με το Interface MMA-A.



Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, 31 Μαρτίου 2021 - Όπως συνέβη με πολλά πράγματα τον προηγούμενο χρόνο, έτσι και στον κόσμο του αθλητισμού υπήρξε σημαντική αναστάτωση ως προς την κανονική ρουτίνα του. Από σεζόν που έχουν διακοπεί ή καθυστερήσει έως το λίγο ή και καθόλου ζωντανό κοινό στα στάδια, οι αθλητικές εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο έπρεπε να λειτουργήσουν διαφορετικά. Χωρίς ήχους περιβάλλοντος που ενισχύουν τις μεταδόσεις, τα τηλεοπτικά δίκτυα έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να τους αναπαράγουν προς βελτίωση της εμπειρίας των θεατών στο σπίτι. Ως απάντηση, ο Fred Vogler ξεκίνησε την εταιρεία Sonofans και το ομώνυμο συναρπαστικό σύστημα απόδοσης φιλάθλων. Η ηχοθήκη δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις που υλοποιήθηκαν με λήψεις από το Πυκνωτικό Πανκατευθυντικό Μικρόφωνο 4091 της DPA Microphones, το Binaural Mic 4560 και με τη χρήση του Digital Audio Interface MMA-A.

Αναφερόμενο ως εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης για κενά γήπεδα ή για εκείνα με περιορισμένη παρουσία φιλάθλων, το Sonofans παρέχει ζωντανή, δυναμική ανταπόκριση του πλήθους φιλάθλων με μία ηχοθήκη αντιδράσεων, της οποίας η απόκτηση και η επεξεργασία έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ήχοι που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών κολεγιακών αγώνων χρησιμοποιώντας το Πυκνωτικό Πανκατευθυντικό Μικρόφωνο Μικρού Διαφράγματος 4091 της DPA μαζί με αντιανέμια της Rycote, τα οποία εγκατέστησε ο Vogler σε ύψος 15 μέτρα πάνω από το έδαφος.



“Στο παρελθόν, το 2006, παρείχα θορύβους και ήχους γηπέδου από αγώνες της κανονικής περιόδου και τα φιλικά παιχνίδια των παικτών αμερικάνικου ποδοσφαίρου του USC, χρησιμοποιώντας ήχους πλήθους φιλάθλων από λήψεις που είχα κάνει κατά τη διάρκεια των αγώνων στο Los Angeles Memorial Coliseum,” εξηγεί ο Vogler. “Στον προπονητή εκείνης της εποχής, Pete Carroll, άρεσε τόσο πολύ αυτό που έκανα ώστε μου παρείχε πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο σε όλα τα παιχνίδια που έγιναν εκείνη τη χρονιά. Αυτό περιελάμβανε και άλλα στάδια, όπως του Pac12 και του Rose Bowl. Κατέγραψα όλον τον θόρυβο του πλήθους από κάθε ένα από αυτά τα παιχνίδια χρησιμοποιώντας τέσσερα μικρόφωνα DPA 4091 τοποθετημένα γύρω από έκαστο γήπεδο.”

Αν και ο Vogler αναφέρει ότι αυτή η εμπειρία ήταν απίστευτη από μόνη της, ποτέ δεν φαντάστηκε ότι αυτά τα αρχεία θα αποδειχθούν ζωτικής σημασίας στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς ο Vogler χρησιμοποίησε τους ήχους από τα παιχνίδια του USC ώστε να προσφέρει την ενίσχυση του πλήθους φιλάθλων για αγώνες επαγγελματικού και κολεγιακού μπέιζμπολ, αμερικανικού ποδοσφαίρου, πυγμαχίας, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και μπόουλινγκ σε ένα από τα κορυφαία αθλητικά δίκτυα της χώρας.

“Ανέτρεξα πίσω σε αυτά τα αρχεία και άρχισα να αντιπαραβάλω καθώς και να δημιουργώ ήχους που θεώρησα ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και για άλλα αθλήματα, ειδικά για το μπέιζμπολ, κάτι που αποτέλεσε θεμέλιο για την έναρξη του Sonofans,” προσθέτει ο Vogler. “Δημιουργήσαμε αυτόν τον ενισχυμένο-βελτιωμένο ήχο του πλήθους φιλάθλων ξεκινώντας από τα διαφορετικά επίπεδα ενέργειας που αντλήσαμε από τις quad recordings του 2006/2007. Είχαμε τα πάντα, από ένα χαλαρό πλήθος φιλάθλων έως ένα πολύ ενθουσιασμένο πλήθος. Στην πορεία, υπάρχξαν και πολλές άλλες αντιδράσεις, ζητωκραυγές ή αποδοκιμασίες απογοήτευσης. Ευτυχώς, παρά την ηλικία των ηχογραφήσεων, πραγματικά διέθετα ήχους υψηλής ποιότητας ώστε να δουλέψω για αυτό το project, επειδή χρησιμοποίησα μικρόφωνα της DPA.”



Ενώ χρησιμοποίησε τα ηχητικά αποσπάσματα του USC ως βάση για το Sonofans, ο Vogler έπρεπε να βρει και έναν ακόμη τρόπο ώστε να καταγράψει και να δημιουργήσει ήχους που θα διέφεραν από άθλημα σε άθλημα. “Το μποξ και το μπόουλινγκ δεν έχουν ίδιο ήχο με το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ ή το μπάσκετ, οπότε έπρεπε να ηχογραφήσω επιπλέον ήχο,” δηλώνει ο ίδιος. “Για να πετύχω τούτο, εισήλθα σε μικρότερα πλήθη, όπως εκείνα που επισκέπτονται ένα πάρκο ή ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα και στη συνέχεια χρησιμοποίησα τον ήχο ως βάση για την ενίσχυση των ήχων.”

Ο John Root, Διευθυντής Πωλήσεων της DPA γι’ αυτήν την Περιοχή, παρουσίασε πρώτα στον Vogler το Binaural Μικρόφωνο 4560 και το Digital Audio Interface MMA-A. “Το χαμηλό προφίλ αυτού του binaural headset μικροφώνου μου επέτρεψε να βρίσκομαι σε μία μικρή ομάδα ή να συγκεντρώνω ανθρώπους και να προβαίνω στη λήψη ομιλίας με πιο πραγματικά patterns καθώς και ξεχωριστών ήχων, λέει ο Vogler. “Ήμουν σε θέση να ενσωματώσω αυτές τις ηχογραφήσεις σε αγώνες πυγμαχίας και μπόουλινγκ, αθλήματα που έχουν μικρότερες, πιο ιδιαίτερες φωνές από τους φιλάθλους σε σύγκριση με τα μεγάλα στάδια. Το μικρόφωνο σε συνδυασμό με αυτόν τον προενισχυτή μικροφώνου λειτούργησε απίστευτα καλά.”

Εκτός από τη χρήση των binaural ηχογραφήσεων για τα πιο οικεία αθλητικά γεγονότα, ο Vogler συνδυάζει τους ήχους και στα παιχνίδια τύπου αρένας, όπως το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ. “Λειτουργεί τέλεια ως προς τη δημιουργία της αυθεντικότητας και του ρεαλισμού ενός πλήθους φιλάθλων,” εξηγεί ο ίδιος.

Παρ’ όλο που πολλά από τα αρχικά αρχεία του Sonofans βασίστηκαν στις ηχογραφήσεις του Vogler, ο ίδιος απέκτησε συνθήματα από έκαστο γήπεδο και για κάθε ομάδα μέσα από παλαιότερες μεταδόσεις του δικτύου που επεξεργάστηκε. “Το δίκτυο έχει κάποιον τεχνικό που λειτουργεί ως trigger pad, αναπαράγοντας τις αντιδράσεις, τις ζητωκραυγές, τα χειροκρότημα, τις αποδοκιμασίες κ.α. Στη συνέχεια ο τεχνικός μίξης ήχου προσθέτει τους ήχους του πλήθους φιλάθλων, για παράδειγμα συνθήματα,” εξηγεί o Vogler. “Είναι ενδιαφέρον ότι μόνον οι άνθρωποι που βρίσκονται στο σπίτι μπορούν να ακούσουν αυτούς τους ήχους. Οι παίκτες στο γήπεδο έχουν έναν ήχο και δεν έχουν την ίδια εμπειρία με τους θεατές της μετάδοσης. Θα ήταν υπέροχο να μεταφέρουμε αυτό το binaural μικρόφωνο σε ένα γήπεδο ώστε να δημιουργήσουμε μία συναρπαστική εμπειρία ως προς τους προπονητές, τους παίκτες και τους managers, που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη ζωντανή μετάδοση.”

Ως recording engineer, mixer και sound designer, ο Vogler έχει εργαστεί σε κάποιες από τις κορυφαίες commercial ηχογραφήσεις της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες στο Hollywood Bowl. Ως τεχνικός ήχου που χρησιμοποιεί τα μικρόφωνα της DPA εδώ και πολλά χρόνια, ο Vogler δηλώνει ότι συνεχίζει να εντυπωσιάζεται από τις λύσεις που αναπτύσσει αυτή η εταιρεία. “Χρησιμοποιώ τα προϊόντα της για σχεδόν 25 χρόνια και είναι αλήθεια ότι δημιούργησε κάποια πραγματικά έξυπνα προϊόντα σε αυτήν την χρονική περίοδο, καταλήγει ο ίδιος. “Είναι διακριτικά και φιλικά προς τις κάμερες, αλλά λαμβάνουν και καλό ήχο από τα πάντα.”

Πληροφορίες: www.dpamicrophones.com & Audio & Vision*
* Διανομέας Ελλάδος


Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου – DPA Microphones - Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, 31 Μαρτίου 2021

Εκτύπωση
Super User
Super User

Στην ίδια κατηγορία