Ανοιχτή Επιστολή ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ - Κινηματογράφοι στην Αθήνα.

Διαβάστε ακολούθως την Ανοιχτή Επιστολή της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ):



Προς:
κα. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κοινοποίηση:
κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού
κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Παναγιώτη Δουφεξή, Διοικητή e-ΕΦΚΑ κ. Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων

Αθήνα, 23.11.2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμη κυρία Μενδώνη,

Πριν λίγες μέρες, ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία θα λάβει τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση που της αξίζει».
Φυσική κατάληξη, λοιπόν, της δυναμικής αυτής ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής είναι η αίθουσα, μια κινηματογραφική αίθουσα σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε η ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2022, λήγει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός από τον e-ΕΦΚΑ για τη μετατροπή του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ στο κέντρο της Αθήνας σε 4άστερο ξενοδοχείο (ύστερα από παράταση που δόθηκε στην ΑΔΑ: 9ΗΓΘ46ΜΑΠΣ-4ΔΞ | 08/06/2022). Ενώ ήδη για τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ από τον περασμένο Αύγουστο έχει προκηρυχθεί μελέτη αξιοποίησης —πάλι από τον e-ΕΦΚΑ— χωρίς καμιά εγγύηση για τον χαρακτήρα του χώρου ως κινηματογραφικής αίθουσας (22PROC11168306 | 31/08/2022). 

Η ανάπτυξη του κέντρου της Αθήνας κινδυνεύει να αποψιλώσει την πρώτη ύλη που κάνει την πόλη και τη χώρα μας ελκυστική. Οι ιστορικοί κινηματογράφοι είναι κομμάτι του πολύχρωμου ψηφιδωτού αυτής της εμπειρίας τόσο για τον κάτοικο όσο και για τον επισκέπτη. Χρέος της πολιτείας είναι να διατηρήσει αυτόν τον χαρακτήρα σε βάθος χρόνου κι όχι να τον θυσιάσει για πρόσκαιρα οφέλη. Ανάπτυξη χωρίς κινηματογραφικές αίθουσες δεν μπορεί να υπάρξει.

Το χθεσινό δελτίο τύπου του e-ΕΦΚΑ είναι ενθαρρυντικό, μιας και στην περίπτωση του ΑΣΤΟΡ χαρακτηρίζει «εφικτό» το να μην αλλάξει χρήση ο χώρος και αντίστοιχα για το ΙΝΤΕΑΛ πως οι μέχρι τώρα οι επενδυτικές προτάσεις αντιμετωπίζουν «θετικά» τη διατήρησή του ως κινηματογραφική αίθουσα. Εμείς, όμως, από τη μεριά μας σας ζητάμε ως Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να πρωτοστατήσετε για να το εγγυηθείτε.

Να σημειώσουμε πως στην περσινή προκήρυξη μελέτης αξιοποίησης του ΙΝΤΕΑΛ ως 4άστερου ξενοδοχείου ή ως γραφεία, περιλαμβανόταν και το Ελληνικό Ωδείο στη Φειδίου 3, το οποίο ευτυχώς φέτος παραχωρήθηκε από τον e-ΕΦΚΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έτσι, αυτή τη στιγμή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του παρόντα πλειοδοτικού διαγωνισμού. Υπάρχει, λοιπόν, προηγούμενο και μάλιστα στον ίδιο χώρο.
Ταυτόχρονα σας καλούμε να προχωρήσετε στην κήρυξη των χειμερινών κινηματογράφων ως διατηρητέων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χρήση τους, όπως ανάλογα έχει γίνει με τους θερινούς κινηματογράφους (ΦΕΚ 648/Δ/25-7- 1997).

Αξιότιμη κυρία Μενδώνη,

Θεωρούμε αυτονόητο πως ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα —αλλά και της ίδιας της χώρας συνολικότερα— δεν νοείται αν οι κατεξοχήν χώροι προβολής των παραγόμενων έργων έχουν αφανιστεί.

Μετά τιμής,

Τα Διοικητικά Συμβούλια των:

Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)
Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ)
Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ)

Παρατηρήσεις: Ανοιχτή Επιστολή - Δελτίο Τύπου των ΕΣΠΕΚ - ΣΑΠΟΕ - ΕΕΝ - Αθήνα, 23.11.2022

Στην ίδια κατηγορία