Το DRM Consortium δημοσιεύει Περίληψη των Αποτελεσμάτων του ως προς τη Δοκιμή DRM FM σε Δελχί/Τζαϊπούρ το 2021.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021, η Κοινοπραξία DRM (DRM Consortium), τα Μέλη και οι Υποστηρικτές της στην Ινδία και παγκοσμίως, πραγματοποίησαν μία εκτενή επίδειξη/δοκιμή του παγκόσμιου, προτεινόμενου από την ITU, προτύπου DRM Digital Radio Mondiale, για τοπικές/περιφερειακές υπηρεσίες στην FM band. Αυτή η επίδειξη πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του AIR (All India Radio) ως μέρος της αξιολόγησης δύο ψηφιακών επιλογών ραδιοφώνου, προς επιλογή μίας από αυτές για την band των FM και για την πρόταση υιοθέτησή της από το Υπουργείο Ενημέρωσης και Broadcasting.



Διαβάστε-Κατεβάστε ακολούθως ολόκληρη την Περίληψη.

Δελχί - Μέτρηση DRM σήματος με Επαγγελματικό DRM Monitoring Δέκτη

Οι μετρήσεις στον δρόμο, σε Νέο Δελχί και Τζαϊπούρ, έγιναν με έναν επαγγελματικό DRM δέκτη και μία επιλογή εμπορικών DRM δεκτών και κινητών τηλεφώνων, τα οποία αναβαθμίστηκαν για λήψη DRM στην FM Band.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση ένα καθαρά ψηφιακό DRM σήμα (block) καθώς και multi-DRM διαμορφώσεις (τοποθετώντας δίπλα-δίπλα πολλαπλά DRM blocks από έναν πομπό). Το DRM είναι ένα καθαρά ψηφιακό πρότυπο. Ωστόσο, η ταυτόχρονη λειτουργία (simulcast, δηλαδή DRM και αναλογικά σήματα FM δίπλα-δίπλα, από έναν πομπό) πραγματοποιήθηκε και από τον ίδιο πομπό. Επίσης, το DRM αποδείχθηκε ότι λειτουργεί στις λευκές περιοχές των FM δίχως να επηρεάζει τις τρέχουσες αναλογικές FM εκπομπές.

Ενώ η ομάδα R&D του AIR πραγματοποιούσε μετρήσεις για λογαριασμό της Επιτροπής Αξιολόγησης, η Κοινοπραξία DRM ανέλαβε παράλληλα την πραγματοποίηση του δικού της συνόλου μετρήσεων επαγγελματικού επιπέδου, τόσο με επαγγελματικό DRM monitoring, δέκτη, όσο και με καταναλωτικούς ραδιοφωνικούς δέκτες καθώς και με δέκτες αυτοκινήτων και κινητά τηλέφωνα.

Περίληψη Αποτελεσμάτων / Συμπεράσματα

Τζαϊπούρ: Μετρήσεις DRM σήματος



Τα αποτελέσματα που δημοσιεύουμε από τα δεδομένα των μετρήσεων που συλλέχθηκαν κατά τη δοκιμή DRM FM band σε Νέο Δελχί και Τζαϊπούρ είναι εξαιρετικά θετικά και ενθαρρυντικά.

Σαφέστατα, οι μετρήσεις υποδεικνύουν πως το DRM ως παγκόσμιο πρότυπο ψηφιακού ραδιοφώνου για όλες τις bands μπορεί να προσφέρει έναν ασύγκριτο αριθμό υπηρεσιών ψηφιακού ήχου στο δεδομένο φάσμα (έως 3 υπηρεσίες ήχου συν 1 υπηρεσία πολυμέσων ανά block σήματος DRM), ενώ επιτρέπει τη μέγιστη χρήση του φάσματος FM band (έκαστο σήμα DRM καταλαμβάνει spectrum bandwidth μόνον 96KHz, δηλαδή το μισό bandwidth που απαιτούν τα FM για μία μόνον υπηρεσία ήχου).

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής επιβεβαιώθηκε ότι η προσθήκη DRM Εκπομπών στην FM band είναι πλήρως συμβατή και δεν επηρεάζει τις τρέχουσες αναλογικές FM υπηρεσίες. Επίσης, το DRM ως καθαρά ψηφιακό πρότυπο ραδιοφώνου, απέδειξε την ικανότητά του να μεταδίδει αποτελεσματικά πολλά DRM σήματα δίπλα-δίπλα, από έναν πομπό (multi-DRM transmitter configuration) καθώς και τη δυνατότητά του για λειτουργία με ευέλικτες διαμορφώσεις παράλληλα με ένα αναλογικό FM σήμα από τον ίδιο πομπό (simulcast transmitter configuration).

Κατά τη διάρκεια του workshop, το DRM αποδείχθηκε ότι παρέχει την επιπρόσθετη προηγμένη υπηρεσία κειμένου Journaline σε πολλές γλώσσες-διαλέκτους της Ινδίας, όντας έτοιμο για την παροχή Λειτουργίας Προειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Warning Functionality - EWF με CAP interface) και για την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών traffic (κίνηση στους δρόμους), travel (ταξιδιωτικών) και online teaching (διαδικτυακής διδασκαλίας) δίχως να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο).

Η λήψη DRM υπηρεσιών στην FM band επιδείχθηκε σε ποικιλία καταναλωτικών δεκτών διαφόρων τύπων, σε δέκτες αυτοκινήτων και σε κινητά τηλέφωνα. Αποδείχθηκε ότι τα υπάρχοντα μοντέλα δεκτών, τα οποία υποστηρίζουν ήδη το DRM στις AM bands, όπως αυτές υιοθετήθηκαν από την Ινδία, μπορούν να υποστηρίξουν το DRM σε όλες τις bands, με την απλή αναβάθμιση του firmware δίχως τροποποιήσεις του υλισμικού (hardware).

Το DRM στην FM band αποτελεί φυσική επέκταση του προτύπου ψηφιακού ραδιοφώνου που έχει ήδη αναπτυχθεί στις AM bands στην Ινδία. Το DRM δημιουργήθηκε για το σημερινό και το αυριανό περιβάλλον των FM και των ραδιοφωνικών υπηρεσιών στην Ινδία.

Πληροφορίες: www.drm.org

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - DRM Consortium - 20 Σεπτεμβρίου 2021

Στην ίδια κατηγορία