ΕΣΡ: Απόρριψη Αίτησης Θεραπείας ΠΕΛΛΑ TV Νομού Πέλλας - Ισχύει η Ανάκληση Αδειας Μετάδοσης Προγράμματός του με Ψηφιακή Τεχνολογία.

Διαβάστε ακολούθως την Απόφαση 109/2023 της Ανεξάρτητης Αρχής:



Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, συνήλθε σε συνεδρίαση στον συνήθη γι’ αυτό τόπο την 13.3.2023 και ώρα 10:30, προκειμένου να συζητήσει επί της κατωτέρω υποθέσεως. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αντιπρόεδρο και (με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας epresence.gov.gr) τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Πλειό, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΣΡ 618/10.2.2023 αίτηση ης εταιρείας με την επωνυμία «ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ», ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού «ΠΕΛΛΑ TV» Νομού Πέλλας, για την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 67/2019 απόφασης του ΕΣΡ, με την οποία ανακλήθηκε η άδεια που είχε χορηγηθεί στον σταθμό για την μετάδοση του προγράμματός του με ψηφιακή τεχνολογία.

Για τον έλεγχο σχηματίστηκε φάκελος με αριθμό 29/15.2.2023, ο οποίος ανατέθηκε στην ειδική επιστήμονα-νομικό Πέρσα Λαμπροπούλου. Η Ειδική Επιστήμων υπέβαλε στο ΕΣΡ την με αριθμό πρωτ. 177/ΕΣ/2.3.2023 εισήγησή της.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, παρέστησαν για λογαριασμό ως άνω εταιρείας, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και Μαρία Μωραΐτη, ενώ για λογαριασμό του ψηφιακού παρόχου DIGEA παρέστησαν η Ιωάννα Κολιάδου, εμπορική διευθύντρια και διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας, και ο Νικήτας Φορτσάκης, πληρεξούσιος δικηγόρος της. Ερωτηθέντες από τον Πρόεδρο, οι ανωτέρω δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο του φακέλου, έλαβαν δε τον λόγο και ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους. Ζήτησαν στη συνέχεια -και η Ολομέλεια δέχτηκε- να τους παρασχεθεί προθεσμία για την κατάθεση έγγραφου υπομνήματος έως και την 31.3.2023, ώρα 14:00, και η συζήτηση κηρύχθηκε περαιωμένη. Ο σταθμός κατέθεσε στη Γραμματεία τα με αριθμό πρωτ. ΕΣΡ 1539/29.3.2023 και 1545/30.3.2023 υπομνήματα. Ο ψηφιακός πάροχος DIGEA κατέθεσε στη Γραμματεία τα με αριθμό πρωτ. ΕΣΡ 1588, 1589, 1590 και 1591/31.3.2023 υπομνήματα.

Την 30.5.2023 και ώρα 11.00, η Ολομέλεια συνήλθε σε διάσκεψη επί της υποθέσεως, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Γεώργιο Πλειό, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόν το μέλος Ευαγγελία Μήτρου, η οποία είχε κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ. Παρέστη επίσης και η ανωτέρω εισηγήτρια, η οποία ανέπτυξε το ζήτημα προφορικώς και αποχώρησε. Η Ολομέλεια, αφού παρακολούθησε την επίμαχη ροή προγράμματος και μελέτησε το σύνολο των στοιχείων του φακέλου:

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ι. Νομική Βάση

1.    Κατά το άρθρο 20 του Συντάγματος: «1) Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει. 2) Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του». Κατά το άρθρο 10 παρ. 1 του Συντάγματος: «Καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Κράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο». Κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους ... έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου κα της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας ...».

2.    Κατά το άρθρο 5 παρ. 8 του Ν.2863/2000: «Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ... αποτελούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις, καθώς και εκτελεστούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, τίτλους . Κατά των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να ασκηθούν αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και οι προβλεπόμενες στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία διοικητικές προσφυγές .    ».

3.    Τέλος, κατά το άρθρο 24 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν.2690/1999): «Αν από τις σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης της, κατά το επόμενο άρθρο, ειδικής διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής, ο [2] ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των εννόμων συμφερόντων του, που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη μπορεί, για οποιονδήποτε λόγο, με αίτησή του, να ζητήσει, είτε από τη διοικητική αρχή η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε, από την αρχή η οποία προϊσταται εκείνης που εξέδωσε την πράξη, την ακύρωσή της (ιεραρχική προσφυγή)».
Από τον συνδυασμό και τη λογική ερμηνεία των ρυθμίσεων αυτών συνάγονται τα ακόλουθα:

(Α) Ότι το πρόσωπο, στο οποίο έχει επιβληθεί διοικητική κύρωση με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για παράβαση της συναφούς με αυτό νομοθεσίας και το οποίο (εκλήθη και) έλαβε κανονικά μέρος στη σχετική διαδικασία και ανέπτυξε τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς (ή-πάντως-του δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσει τις επί της υποθέσεως απόψεις του), δεν δικαιούται να ζητήσει την επανάκριση του ίδιου ζητήματος και την ανάκληση ή τροποποίηση της εις βάρος του αποφάσεως, παρά μόνον: (α) Εάν επικαλείται νομικό ή ουσιαστικό σφάλμα αυτής που θεμελιώνεται σε (νομικώς ουσιώδη) νέα δεδομένα, ήτοι δεδομένα που διαμορφώθηκαν ή κατέστησαν γνωστά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην οποία στηρίχθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση (διοικητική πράξη) και τα οποία ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν υπόψιν από το κρίναν όργανο της υποθέσεως. (β) Εάν το επικαλούμενο (βλαπτικό για τον αιτούντα) σφάλμα προκύπτει από την ίδια την διοικητική πράξη.

(Β) Ότι η τυχόν αίτηση που υποβάλλεται εκ μέρους του βλαπτόμενου από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για ανάκληση ή μεταρρύθμιση αυτής χωρίς την επίκληση νέων δεδομένων ή σφάλματος που προκύπτει από την ίδια την απόφαση, κατά τα προεκτεθέντα δεν είναι παραδεκτή και γι’ αυτό πρέπει να τυγχάνει αρνητικής «απαντήσεως», κατά την έννοια του άρθρου 10 του Συντάγματος, η σχετική δε «απάντηση», ανεξάρτητα από την τυπική της μορφή, δεν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη (πρβλ. ΣτΕ 4519/2014).

Ι. Πραγματικά περιστατικά

Με την προσβαλλομένη απόφαση (διοικητική πράξη) της Ολομελείας του ΕΣΡ επεβλήθη (μεταξύ άλλων και) στην αιτούσα εταιρεία «η κύρωση της ανάκλησης της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η ψηφιακή μετάδοση του προγράμματός της». Στο πραγματικό και στο υπαγωγικό μέρος της προσβαλλομένης περιέχονται, κατά λέξιν, και τα ακόλουθα: «... Το ΕΣΡ έχει εκδώσει την με αριθμό 604/2008 απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η μετάδοση (προσωρινώς και μέχρι την αδειοδότηση του παρόχου δικτύου) του αναλογικού προγράμματος, μεταξύ άλλων και της. ΠΕΛΛΑ TV με ψηφιακή τεχνολογία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν 3592/2007 και την ΚΥΑ 21161/12.8.2008.

Ο Πάροχος Δικτύου DIGEA βεβαίωσε εγγράφως (21.6.2018) ότι καμία εκ των προαναφερόμενων εταιρειών δεν έχει μέχρι σήμερα συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της ΕΕΤΤ, ήτοι δεν έχει συνάψει σύμβαση με τον πάροχο δικτύου για την μετάδοση των προγραμμάτων της. Μετά την αδειοδότηση παρόχου δικτύου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του Ν 3592/2007, έληξε η μεταβατική, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ιδίου νόμου, περίοδος μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή και οι πάροχοι δικτύου, των οποίων το πρόγραμμα είχε εγκρίνει το ΕΣΡ προκειμένου να το μεταδίδουν με ψηφιακή τεχνολογία, όφειλαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 παρ. 2 του Ν 4038/2012 να διακόψουν την μετάδοση του προγράμματός τους από τις συχνότητες που τους είχαν προσωρινά απονεμηθεί και να συμβληθούν με τον αδειοδοτηθέντα πάροχο δικτύου.

Οι προαναφερόμενες εταιρείες αρνήθηκαν και εξακολουθούν να αρνούνται να συμμορφωθούν προς τις επιταγές του νόμου. μεταδίδοντας με ίδια μέσα το πρόγραμμά τους και από δίαυλο συχνοτήτων που δεν έχει απονεμηθεί στην εν λόγω περιφερειακή ζώνη προς το σκοπό της μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου.». 

Κατά της απόφασης 67/2019 του ΕΣΡ η εταιρεία άσκησε αίτηση ακυρώσεως, η οποία απερρίφθη με την υπ’ αριθμ. 2178/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την κρινόμενη αίτηση ζητείται η «ανάκληση» της προσβαλλομένης.

ΙΙΙ. Υπαγωγή

Δεν προσκομίζεται, όμως, κάποιο «νέο», υπό την προεκτεθείσα έννοια, στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει νόμιμη βάση για την αιτούμενη ανάκληση. Δεν συνιστούν δε τέτοια δεδομένα τα επικαλούμενα (και προσκομιζόμενα) από την αιτούσα έγγραφα, ήτοι «αποσπάσματα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, από το οποίο προκύπτει ότι ο σταθμός είναι σε λειτουργία - οικονομικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η αποκόμιση εσόδων από την παραπάνω δραστηριότητα - πρόταση σύναψης/σχέδιο σύμβασης με τη DIGEA, στο οποίο περιέχεται ο όρος ότι για την υπογραφή της απαιτείται η ανάκληση της με αριθ. 67/2019 απόφασης του ΕΣΡ...».

Ούτε, βεβαίως, υπάρχει σφάλμα προκύπτον από την ίδια την προσβαλλόμενη διοικητική πράξη. Κατά συνέπεια, η αίτηση πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη, ανεξάρτητα αν θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκησή της παραδεκτή μετά την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Απορρίπτει την με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΣΡ 618/10.2.2023 αίτηση της εταιρείας με την επωνυμία «ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ», ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού «ΠΕΛΛΑ TV» Νομού Πέλλας, για την ανάκληση της υπ’ αριθ. 67/2019 απόφασης του ΕΣΡ.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε την 30η Μαΐου 2023 και δημοσιεύθηκε την 7η Αυγούστου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΑΖΙΔΟΥ

Πληροφορίες: www.esr.gr

Παρατηρήσεις: Απόφαση 109/2023 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ -  7η Αυγούστου 2023

Στην ίδια κατηγορία