Η Broadcast Solutions παραδίδει άλλο ένα Video Assistant Referee Van με Σύστημα Ενδοεπικοινωνίας AEQ, στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών Αζερμπαϊτζάν (AFFA).

Τα τελευταία χρόνια, τα συστήματα Video Assistant Referee (VAR) έχουν καταστεί μία πολύ δημοφιλής λύση για πολλές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε όλον τον κόσμο. Όλο και περισσότερα πρωταθλήματα και ομοσπονδίες αναπτύσσουν συστήματα VAR για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το fair play και ακριβέστατες διαιτητικές αποφάσεις. Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών Αζερμπαϊτζάν (AFFA) κατανόησε τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης και αποφάσισε να εφαρμόσει ένα σύστημα VAR το 2022, το οποίο σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και παραδόθηκε από την Broadcast Solutions.



Το αρχικό σύστημα αποτελείται από τρία Video Assistant Referee Video Operation Rooms (VAR-VOR) που είναι μόνιμα εγκατεστημένα στο Στάδιο του Μπακού, τα οποία συμπληρώνονται από ένα κινητό σύστημα VAR σε transporter 3,5 τόνων. Προσφάτως, η Broadcast Solutions παρέδωσε άλλη μία φορητή μονάδα VAR στην AFFA.

Με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, η AFFA (Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών Αζερμπαϊτζάν - Association of Football Federations of Azerbaijan) πιστοποιήθηκε επισήμως (FIFA VAR).

Ο συνδυασμός της σταθερής λύσης VAR-VOR και του κινητού συστήματος VAR κατέστη απαραίτητος για τη σύνδεση αγωνιστικών χώρων που βρίσκονται πολύ μακριά από τον κόμβο VAR, ο οποίος βρίσκεται στο Μπακού ή αγωνιστικών χώρων που δεν διαθέτουν αποκλειστική σύνδεση οπτικής ίνας με το εθνικό σύστημα VAR. Η AFFA μπορεί τώρα να είναι ακόμη πιο ευέλικτη ως προς την κάλυψη των απαιτήσεων του πρωταθλήματος, με το δεύτερο κινητό σύστημα VAR.



Ο Elkhan Samadov, Πρόεδρος της League Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε: “Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ακόμη περισσότερα συστήματα VAR στη διάθεσή μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι μελλοντικοί αγώνες θα διεξάγονται όσο το δυνατόν πιο δίκαια και κατανοητά.”

Το VAR van, το οποίο παραδόθηκε τώρα στην AFFA, έχει κατασκευαστεί ως van με συνολικό βάρος μικρότερο των 3,5 τόνων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απεριόριστη διαθεσιμότητα ως προς την οδήγηση. Τρεις σταθμοί εργασίας (workstations) είναι διαθέσιμοι στο van για τον video διαιτητή (video referee), τον βοηθό video διαιτητή (video referee assistant) και τον χειριστή του replay (επανάληψη).

Επιπροσθέτως, το σύστημα "Review Area" που αποτελείται από ένα flight case, από οθόνες, ένα user panel ενδοεπικοινωνίας AEQ TP8116 και ένα stage box, είναι τοποθετημένο στις πλάγιες γραμμές του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Με αυτήν τη λύση, ο διαιτητής μπορεί να ελέγχει κάποιες φάσεις, αλλά και να επικοινωνεί με τον video διαιτητή στο van.

Ο εξοπλισμός της AEQ είναι εγκατεστημένος και στις δύο τοποθεσίες για τη διανομή των σημάτων ήχου και ενδοεπικοινωνίας.

Ο εξοπλισμός στο OBVan αποτελείται από ένα intercom matrix AEQ CrossNET και από τρία user panels ενδοεπικοινωνίας AEQ TP8116.

Το CrossNET αποτελεί matrix ενδοεπικοινωνίας μικρών διαστάσεων, μίας μονάδας ικριώματος (one rack unit) με βασική IP συνδεσιμότητα, βασισμένη στην τεχνολογία Dante™, συμβατή με το πρότυπο AES67, με δυνατότητα μεταφοράς ήχου υψηλής ποιότητας, κατάλληλου για broadcast. Επίσης, διαθέτει υψηλής ποιότητας balanced αναλογικές εισόδους και εξόδους ήχου.

Σε έκαστη αίθουσα έχουν εγκατασταθεί τρία intercom user panels AEQ TP8116. Πρόκειται για 1UR intercom user panels με 16 προγραμματιζόμενα πλήκτρα σε 4 διαφορετικές σελίδες. Διαθέτουν διακριτό έλεγχο της στάθμης για κάθε crosspoint επικοινωνίας, DSP και ECO canceller. Εκτός από αυτές τις δυνατότητες, τα panels TP8116 προσφέρουν by default διπλή θύρα AoIP Dante/AES67, VoIP θύρα, Ψηφιακή θύρα και Aναλογική θύρα. Έκαστο panel διαθέτει 2 οθόνες γραφικών, με δυνατότητα έως και δύο γραμμών κειμένου για κάθε πλήκτρο, μία τρίτη γραμμή που δεικνύει τη στάθμη του ήχου στο crossing point.

Ο χειριστής του replay χρησιμοποιεί το σύστημα review πολλών καμερών Xeebra της EVS, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για αυτόματο καλιμπράρισμα του αγωνιστικού χώρου και δημιουργία εικονικής γραμμής οφσάιντ σε πραγματικό χρόνο (virtual offside line - VOL). Το σύστημα EVS Xeebra παρέχεται για την επεξεργασία έως και οκτώ σημάτων video ανά αγώνα.

Ως λύση για τη δρομολόγηση αμφότεροι εταίροι επέλεξαν συστήματα KUMO από την AJA. Τα ασύρματα συστήματα με headsets από τη Vokkero χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ των διαιτητών που βρίσκονται στο γήπεδο και των video διαιτητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AFFA και την ανώτερη λίγκα ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση https://www.affa.az .

Πληροφορίες: www.aeq.eu  & Καλαβίτης ΑΕΕ *
* Διανομέας Ελλάδος

www.broadcast-solutions.de & AmyDV *
* Εξουσιοδοτημένος συνεργάτης για την πώληση, αναβάθμιση ή ανακατασκευή φορτηγών για Broadcast Solutions και Διανομέας για προϊόντα LaON & hi human interface στην Ελλάδα

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - AEQ - 14 Ιουνίου 2023

Στην ίδια κατηγορία