Το Ραδιόφωνο Παραμένει Απαραίτητο στο Αυτοκίνητο, επιβεβαιώνει η νέα έρευνα για το WorldDAB.

Η σημαντική νέα έρευνα του WorldDAB "Dashboard Dialogue" από την Edison Research διαπιστώνει:
• Το Ραδιόφωνο είναι η Πλατφόρμα Ήχου που ακούγεται περισσότερο στο αυτοκίνητο
• Οι οδηγοί λένε ότι το Ραδιόφωνο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας εντός του αυτοκινήτου
• Οι αγοραστές αυτοκινήτων αναμένουν ότι το Εκπεμπόμενο (broadcast) Ραδιόφωνο θα είναι στον standard (βασικό) εξοπλισμό του επόμενου νέου αυτοκινήτου τους.



Το Ραδιόφωνο παραμένει ουσιαστικό μέρος της εμπειρίας εντός του αυτοκινήτου και είναι η πλατφόρμα ήχου που ακούγεται περισσότερο στο αυτοκίνητο, επιβεβαίωσε η σημαντική νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.



To “Dashboard Dialogue” του 2023 αποτελεί σημαντική έρευνα που συμμετείχαν πρόσφατοι, αλλά και πιθανοί αγοραστές αυτοκινήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Edison Research για το WorldDAB, το παγκόσμιο φόρουμ της βιομηχανίας μας για το Ψηφιακό DAB Ραδιόφωνο. Παρέχει μία πιο αναλυτική ανασκόπηση της χρηστικότητας του DAB Ραδιοφώνου στο αυτοκίνητο, με video από καταναλωτές που περιγράφουν λεπτομερώς τις προτιμήσεις, αλλά και ότι δεν τους αρέσει καθώς και τι αγαπούν ως προς το Ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο σήμερα. Η νέα έρευνα διεξήχθη στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω συνεντεύξεων εντός του αυτοκινήτου των ακροατών ραδιοφώνου, αλλά και με περισσότερες από 2.400 διαδικτυακές συνεντεύξεις.



Ενισχύοντας την ανάγκη το Εκπεμπόμενο Ραδιόφωνο να παραμένει προεξέχον στο ταμπλό, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 91% των πρόσφατων και των μελλοντικών αγοραστών αυτοκινήτων ανέφερε ότι ήταν σημαντικό το πρόσφατο ή το επόμενο όχημά τους να διαθέτει DAB/DAB+ ή FM Ραδιόφωνο.

Το 82% των πιθανών αγοραστών αυτοκινήτων και το 79% των πρόσφατων αγοραστών αυτοκινήτων ανέφεραν ότι θα ήταν «πολύ λιγότερες» ή «κάπως λιγότερες» οι πιθανότητες να είχαν αγοράσει το πρόσφατο όχημά τους εάν δεν διέθετε Ραδιόφωνο. Εν τω μεταξύ, το 86% των πρόσφατων/πιθανών αγοραστών αυτοκινήτων δήλωσε ότι «πραγματικά θα τους έλειπε το ραδιόφωνο σε ένα όχημα αν αυτό δεν ήταν πλέον διαθέσιμο». Ένας οδηγός είπε: «Αν δεν υπήρχε Ραδιόφωνο, αυτό θα ήταν απαίσιο, θα προτιμούσα να μην έχω κλιματισμό».



Το Ραδιόφωνο παραμένει η Πλατφόρμα Ήχου με το μεγαλύτερο ποσοστό ακρόασης εντός του αυτοκινήτου, με το 86% των πρόσφατων ή πιθανών αγοραστών αυτοκινήτων να ακούνε DAB/DAB+ ή FM Ραδιόφωνο σε ένα όχημα την τελευταία εβδομάδα. Στις συνεντεύξεις εντός αυτοκινήτου οι οδηγοί ανέφεραν ότι εκτιμούν το Ραδιόφωνο για τον ρόλο του στην παροχή ενημέρωσης-ειδήσεων, ειδοποιήσεων για την κυκλοφορία και μετεωρολογικών προγνώσεων. «Δεν μπορώ να κοιτάξω το τηλέφωνό μου όταν οδηγώ για να διαβάσω ειδήσεις, επομένως βασίζομαι στο Ραδιόφωνο του αυτοκινήτου για την κίνηση στην περιοχή μου», είπε ένας ακροατής. Επίσης, κάποιοι είπαν ότι το Ραδιόφωνο προσφέρει συντροφιά κατά τη διάρκεια της οδήγησης τους, με τη ζωντανή φύση των εκπομπών να παρέχει μια αίσθηση σύνδεσης και αφοσίωσης.

Η δημοτικότητα του Ραδιοφώνου παραμένει υψηλή καθώς το 87% των πρόσφατων ή μελλοντικών αγοραστών αυτοκινήτων συμφωνεί ότι το Ραδιόφωνο είναι σταθερά αξιόπιστο και το 75% συμφωνεί ότι παρέχει καλύτερη εμπειρία ακρόασης στο αυτοκίνητο εν συγκρίσει με άλλους τύπους πηγών ήχου. Ο καθαρότερος ήχος αναφέρθηκε συχνά από τους ακροατές ως πλεονέκτημα του DAB+, με πολλούς να λένε ότι εκτιμούν τη μεγαλύτερη ποικιλία Ραδιοφωνικών Σταθμών που διατίθενται μέσω του DAB+. «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό - με κάνει να θέλω να ακούω περισσότερο Ραδιόφωνο», είπε ένας οδηγός, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Ανακάλυψα κάποιους νέους Σταθμούς και τώρα έχω αυτή την υπέροχη οθόνη».

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το 2021, όταν η Car Buyers Survey (Έρευνα Αγοραστών Αυτοκινήτων) του WorldDAB διαπίστωσε ότι το 90% των αγοραστών αυτοκινήτων δήλωσε ότι το Εκπεμπόμενο Ραδιόφωνο πρέπει να ανήκει στον standard εξοπλισμό κάθε οχήματος και περισσότερο από το 80% των καταναλωτών θα ήταν λιγότερο πιθανό να αγοράσουν ή να μισθώσουν αυτοκίνητα δίχως την ύπαρξη ενσωματωμένου ραδιοφωνικού δέκτη.

Η Megan Lazovick, Αντιπρόεδρος της Edison Research

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στην εκδήλωση WorldDAB Automotive 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, από τη Megan Lazovick, Αντιπρόεδρο της Edison Research. Η ετήσια εκδήλωση της βιομηχανίας συγκεντρώνει τους broadcasters και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων από όλον τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του WorldDAB, Patrick Hannon

Ο Πρόεδρος του WorldDAB, Patrick Hannon, δήλωσε: “Τα ευρήματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν τη σημασία του να διατηρηθεί το Ραδιόφωνο προεξέχον στο αυτοκίνητο. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ξεκάθαρα με αυτήν την έρευνα ότι οι ακροατές αγαπούν το Ραδιόφωνο και η ηχητική εμπειρία τους επηρεάζει σημαντικά τη συνολική ικανοποίηση ως προς το αυτοκίνητο. Τώρα, με το DAB+ στον βασικό εξοπλισμό των νέων αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία εντός του αυτοκινήτου για τους ακροατές του Ραδιοφώνου τώρα και στο μέλλον.”

Επισημάνσεις:

• Στην Edison Research ανατέθηκε από το WorldDAB η πραγματοποίηση της έρευνας δύο-μερών, στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα, ποιοτική όσο και ποσοτική, περιελάμβανε ομοιόμορφο μοίρασμα των δειγμάτων στις τρεις χώρες. Διεξήχθησαν αναλυτικές συνεντεύξεις με 36 ακροατές Ραδιοφώνου, οι οποίοι είτε αγόρασαν, είτε είχαν μισθώσει ένα νέο όχημα τα τελευταία τρία χρόνια. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες παραχώρησαν συνέντευξη εντός του δικού τους οχήματος και οι μισοί ερωτήθηκαν εντός ενός άγνωστου οχήματος, παρόμοιο με την κατηγορία του οχήματος που κατείχαν. Επίσης, η Edison διεξήγαγε έρευνα σε 2.422 ενήλικες. Η έρευνα περιελάμβανε όσους είχαν αγοράσει ή μισθώσει ένα νέο όχημα τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνους που σχεδίαζαν να αγοράσουν ή να μισθώσουν αυτοκίνητο τους επόμενους 12 μήνες. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 10 Μαΐου και 17 Μαΐου 2023 και τα δεδομένα σταθμίστηκαν ώστε να αντιστοιχούν στον πληθυσμό-στόχο σε κάθε χώρα ανά ηλικία, φύλο και περιοχή.

• Το WorldDAB Automotive 2023 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, 09:00-15:30 (CEST), δια ζώσης και διαδικτυακά στο Radio France, Maison de la Radio, στο Παρίσι.

• Χορηγοί της εκδήλωσης WorldDAB Automotive 2023 ήταν: DTS, τμήμα της XPERI. Paneda, Radioplayer, AVT, tdf.

Πληροφορίες: www.worlddab.org

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - WorldDAB - 15 Ιουνίου 2023

Στην ίδια κατηγορία