ΕΣΡ: Απόρριψη Αίτησης Γεώργιου Νικητάκη, Εκκαθαριστή Δημοτικής Επιχείρησης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΞΕΝΙΟΣ 94,3.

Διαβάστε ακολούθως την Απόφαση 160/2022 της Ανεξάρτητης Αρχής:



Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, συνήλθε σε συνεδρίαση στον συνήθη γι’ αυτό τόπο την 21.12.2021 και ώρα 11:00, προκειμένου να συζητήσει επί της κατωτέρω υποθέσεως. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου, Γεώργιο Πλειό, Γεώργιο Σαρειδάκη και Σωκράτη Τσιχλιά. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η με αριθμ. πρωτ. ΕΣΡ 1232/12.3.2021 αίτηση του Γεώργιου Νικητάκη, εκκαθαριστή της δημοτικής επιχείρησης με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ΞΕΝΙΟΣ 94,3», με την οποία ζητά την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 358/2.7.2013 απόφασης του ΕΣΡ.

Για τον έλεγχο σχηματίστηκε φάκελος με αριθμό 94/26.3.2021, ο οποίος ανατέθηκε στον ειδικό επιστήμονα-νομικό Αλέξανδρο Οικονόμου. Ο Ειδικός Επιστήμονας κατέθεσε την με αριθμό πρωτ. 898/ΕΣ/19.10.2022 νομική του εισήγηση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, παρέστη για λογαριασμό του ως άνω εκκαθαριστή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Βασίλης Παυλόπουλος. Παρέστησαν, επίσης, οι Αντώνης Πετρίδης και Σκανδαλής Μάριος, πληρεξούσιοι δικηγόροι της εταιρείας με τη επωνυμία «HELLAS MEDIA GROUP ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ιδιοκτήτριας του ραδιοφωνικού σταθμού «ΕΛΛΑΔΑ FM 94,3» Νομού Αττικής. Ερωτηθέντες από τον Πρόεδρο, οι Δικηγόροι δήλωσαν ότι γνωρίζουν το περιεχόμενο του φακέλου, έλαβαν δε τον λόγο και ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους. Ζήτησαν στη συνέχεια -και η Ολομέλεια δέχτηκε- να τους παρασχεθεί προθεσμία για την κατάθεση έγγραφου υπομνήματος μέχρι και την 31.1.2022, ώρα 14.00, και η συζήτηση κηρύχθηκε περαιωμένη. Η υπό εκκαθάριση επιχείρηση κατέθεσε στη Γραμματεία το υπ’ αριθμ. πρωτ. 518/31.1.2022 υπόμνημά της και η εταιρεία με τη επωνυμία «HELLAS MEDIA GROUP ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» κατέθεσε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 532/31.1.2022 υπόμνημα και υπ’ αριθμ. πρωτ. 522/31.1.2022 συμπληρωματικό υπόμνημα.

Την 4.7.2022 και ώρα 11.00 η Ολομέλεια συνήλθε σε διάσκεψη επί τις υποθέσεως, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου. Συγκροτήθηκε από τους: Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρόεδρο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, αντιπρόεδρο, και (με τηλεδιάσκεψη μέσω τις ηλεκτρονικής πλατφόρμας «epresence.gov.gr») τα μέλη: Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειο Καραποστόλη, Νικόλαο Κιάο, Ευαγγελία Μήτρου και Σωκράτη Τσιχλιά. Απόντα τα μέλη Γεώργιος Πλειός και Γεώργιος Σαρειδάκης, οι οποίοι είχαν κληθεί νομίμως. Χρέη γραμματέως εκτέλεσε η Αναστασία Μαραζίδου, διοικητική υπάλληλος του ΕΣΡ. Παρέστη και ο ανωτέρω εισηγητής, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα προφορικώς και αποχώρησε. Η Ολομέλεια, αφού μελέτησε το σύνολο των στοιχείων του φακέλου:

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΩΣ ΕΞΗΣ

Ι. Νομικό Μέρος

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 9 περ. στ’ Ν. 3592/2007 (όπως προστέθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 4109/2013), «στ’. Σε περίπτωση οριστικής παύσης ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ως τότε αδειούχο της.

Ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων - περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων αν πρόκειται για ενημερωτικό σταθμό - χορηγείται σε αυτούς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του ΕΣ.Ρ. και απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε..

Ειδικώς για την περίπτωση αυτή και κατ' εξαίρεση των οριζόμενων, στην επόμενη παράγραφο 10, το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο, καθώς και τα ίδια κεφάλαια των υποψηφίων και τα ποσά εγγυητικών επιστολών καθορίζονται από το Ε.Σ.Ρ. που εκτιμά τις περιστάσεις μέχρι του 35% αυτού".

ΙΙ. Πραγματικό Μέρος

Κατόπιν αιτήσεως εργαζομένων της «Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Άνω Λιοσίων» το ΕΣΡ εξέδωσε την υπ’ αρ. 358/2.7.2013 απόφασή του (πρόταση προς τον αρμόδιο Υπουργό) με την οποία αντικαταστάθηκε η ως άνω δημοτική επιχείρηση από την εταιρεία των εργαζομένων «Ράδιο Αττικής ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΙΚΕ», ως φορέας της άδειας λειτουργίας του ρ/σ «ΞΕΝΙΟΣ 94,3». Μεταξύ των υποβληθέντων δικαιολογητικών ήταν και η [με αρ. πρωτ. 2291/22.3.2013 κατάθεσης στο ΕΣΡ] κατάσταση εργαζομένων αποτελούσα μηχανογραφικό έντυπο της ΔΕΡΑΛ και φέρουσα την υπογραφή του τότε Προέδρου αυτής Τριαντάφυλλου Χαραλαμπίδη, όπου αναγράφεται και η ιδιότητα κάθε εργαζομένου (δημοσιογράφος, τεχνικός, διοικητικός).

Εξάλλου, κατόπιν αιτήσεως θεραπείας της υπό εκκαθάρισης τελούσας «Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Άνω Λιοσίων», το Συμβούλιο εξέδωσε την υπ’ αρ. 526/2013 απορριπτική απόφασή του με το εξής σκεπτικό: «Ο ισχυρισμός του αιτούντος νομικού προσώπου ότι η σύμβαση εργασίας μετά τινών εκ των εργαζομένων στον ραδιοφωνικό σταθμό έχει λυθεί συναινετικώς, δεν αποδεικνύεται, ενώ ο έτερος ισχυρισμός αυτού ότι γίνεται προσπάθεια προς ικανοποίηση των νομίμων απαιτήσεών των δεν ασκεί επιρροή. Τέλος, κατά τη διάταξη του άρθρου 32 του Νόμου 4109/2013, το Ε.Σ.Ρ. είχε τη δυνατότητα να καθορίσει το υπό της εν λόγω διατάξεως οριζόμενο ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο, μέχρι του 35% και όχι τουλάχιστον στο 35%, όπως αβασίμως ισχυρίζεται του αιτούν νομικό πρόσωπο. Δεν προσκομίστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που αναιρεί τα δια της προσβαλλόμενης αποφάσεως γενομένα δεκτά πραγματικά περιστατικά».

Με την με αρ. πρ. 1232/12.3.2021 αίτησή του ο Γ. Νικητάκης, εκκαθαριστής της Δημοτικής Επιχείρησης, ζητά την ανάκληση της υπ’ αρ. 358/2.7.2013 απόφασής μας (πρόταση ΕΣΡ προς τον αρμόδιο Υπουργό).

Ο αιτών επικαλείται σειρά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκε οριστικώς και αμετακλήτως ότι οι φερόμενοι ως εργαζόμενοι στην κατατεθείσα το 2013 ενώπιον του
ΕΣΡ αίτηση δεν ήταν τελικώς εργαζόμενοι, διότι είχαν παρανόμως προσληφθεί στην ως άνω Δημοτική Επιχείρηση και, σε κάθε περίπτωση, η επίσχεση εργασίας ήταν παράνομη.

ΙΙΙ. Υπαγωγή

Κατά την κρίση του Συμβουλίου, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του ρ/σ Ξένιος που αιτήθηκαν την εφαρμογή της σχετικής διατάξεως δεν ήταν εργαζόμενοι δεν επαληθεύεται από τα γεγονότα, ως ήδη αναφέρθηκε ανωτέρω. Ορθώς κρίθηκε ότι η αίτηση ήταν παραδεκτή, ως υποβληθείσα από 48 επί συνόλου 62 εργαζόμενων, μεταξύ των οποίων 16 επί συνόλου 21 δημοσιογράφων. Άρα πληρούνταν ο όρος του νόμου κατά τον οποίο η αίτηση υποβάλλεται από το το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων - περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων εφόσον πρόκειται για ενημερωτικό σταθμό [και όχι από το ήμισυ αυτών, όπως επικαλείται κατ’ επανάληψη και εσφαλμένως ο αιτών].

Οι κρίσεις των επικαλούμενων από τον αιτούντα δικαστικών αποφάσεων αφορούσαν ιδιωτικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών (εργαζομένων και Διοίκησης) ως προς τις οφειλόμενες στον κάθε εργαζόμενο αποδοχές και δεν θίγουν το πραγματικό γεγονός του εάν οι καταθέσαντες την αίτηση ενώπιον του ΕΣΡ ήταν ή όχι τυπικά εργαζόμενοι κατά το επίδικο διάστημα της υποβολής της αίτησης ή όχι. Ουδόλως το ΕΣΡ είχε την υποχρέωση να ερευνήσει την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του συγκεκριμένου σταθμού, δηλ. εάν οι προσλήψεις των εργαζομένων είχαν γίνει νόμιμα, εάν πράγματι προσέφεραν υπηρεσία ή, τέλος, εάν κάποιοι εργαζόμενοι επικαλούνταν νόμιμα την δημοσιογραφική ιδιότητα.

Κατά συνέπεια, η απόφαση του ΕΣΡ ήταν νόμιμη.

Κατά τη γνώμη, όμως, δύο μελών, η μεν κρινόμενη αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και είναι νομικώς βάσιμη, η δε υπόθεση έχει ως ακολούθως:

Με Υπουργική Απόφαση του έτους 2001 είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην «Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Άνω Λιοσίων» από τη συχνότητα 94,3 FM και με τον διακριτικό τίτλο «ΞΕΝΙΟΣ 94,3». Το έτος 2013 σαράντα οκτώ (48) άτομα, φερόμενα ως εργαζόμενοι στη δημοτική αυτή επιχείρηση, ζήτησαν, με αίτησή τους προς το ΕΣΡ «την χορήγηση της αδείας του Ρ/Σ» σ’ αυτούς, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 9 του Ν. 3592/2007, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 4109/2013, διότι ο σταθμός είχε διακόψει τη λειτουργία του και οι ίδιοι παρέμεναν απλήρωτοι επί μακρόν. Η αίτηση έγινε δεκτή με την υπ’ αριθμ. 358/2013 απόφαση της Ολομελείας, το διατακτικό της οποίας είχε ως εξής: «Προτείνει προς τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ την μεταβολή του φορέως του ραδιοφωνικού σταθμού... αντικαθισταμένης της Δημοτικής Επιχείρησης... δια του νομικού προσώπου που θα συσταθεί από τους εργαζομένους στον ραδιοφωνικό σταθμό, μετά την υπ’ αυτών κατάθεση στον ταμία του νομικού προσώπου ποσού 200 ευρώ από κάθε εργαζόμενο». Κατά της απόφασης εκείνης, η (και) εδώ αιτούσα υπό εκκαθάριση εταιρεία υπέβαλε αίτηση θεραπείας, η οποία απερρίφθη με την υπ’ αριθμ. 526/2013 απόφαση της Ολομελείας. Η πρόταση του ΕΣΡ έγινε δεκτή και εκδόθηκε σχετικώς η Υπουργική Απόφαση 853/2014 (ΦΕΚ Β' 3547/30.12.2014), στη συνέχεια δε, με το από 30.3.2015 ιδιωτικό συμφωνητικό, συνεστήθη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) με την επωνυμία «ΡΑΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΙΚΕ» και τον διακριτικό τίτλο «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM STEREO» με σκοπό τη λειτουργία του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού.

Την 1.12.2020 εκδόθηκε και την 18.2.2021 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 150/2020 απόφαση της Ολομέλειας, της οποίας το «πραγματικό μέρος» (μετά την αναφορά στα ανωτέρω περιστατικά), η «υπαγωγή» και το διατακτικό έχουν, κατά λέξιν, ως εξής:

«... Την 22.11.2019 περιήλθε στο ΕΣΡ έγγραφο (αρ. πρωτ. 5383/22.11.2019) της φερομένης ως λειτουργούσης τον ρ/σ (υπό διαφορετικό διακριτικό τίτλο) επιχείρησης με το ακόλουθο κατά λέξιν περιεχόμενο: «ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση μεταβολών εταιρείας "ΡΑΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΙΚΕ", Κύριε Πρόεδρε, Α) Σας υποβάλλουμε συνημμένα την τελευταία ανακοίνωση του ΓΕΜΗ και το Κωδικοποιημένο Καταστατικό με τους μεριδιούχους της εταιρείας μας προς ενημέρωση του αρχείου σας, Β) Σας ενημερώνουμε για την αλλαγή του διακριτικού τίτλου του ραδιοφωνικού σταθμού από NEWS 943 σε ΕΛΛΑΔΑ 94,3.... Διατελώ με τιμή. Ελένη Μίγκου, Διαχειρίστρια ΙΚΕ». Κατά την εκτίμηση της Ολομελείας το έγγραφο αυτό αποτελεί αίτηση προς το ΕΣΡ να εγκρίνει τις εταιρικές μεταβολές του αδειούχου φορέως, που αναφέρονται ως αποφασισθείσες στα συναπτόμενα σ’ αυτό δύο άλλα έγγραφα, τα οποία επιγράφονται «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ» και «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ», αντιστοίχως.

Ειδικότερα: (α) Το πρώτο συναπτόμενο έγγραφο έχει ως εξής:

«Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ανακοινώνει ότι:

Την 07/2/2019 καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 1667592 η από 29/01/2019 απόφαση της Συνέλευσης των εταίρων της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με την επωνυμία «ΡΑΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», το διακριτικό τίτλο ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM STEREO και αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 134207708000 με την οποία αποφασίστηκε η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου και η τροποποίηση του άρθρου 6 του καταστατικού. Η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου έγινε με την έκδοση πέντε χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο (5.472) εταιρικών μεριδίων, αξίας έξι ευρώ και είκοσι πέντε λεπτά (6,25) ευρώ το καθένα και συνολικά αξίας τριάντα τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων (34.200,00) ευρώ, όπως αποφασίστηκε στην από 10-12-2018 Γ.Σ. των εταίρων και καταχωρήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ με Κ.Α.Κ. 1611127/28-12-2018 και την είσοδο δύο νέων εταίρων των κ.κ. Μίγκου Ελένης του Θωμά με ΑΦΜ 104978819 και Τσαπαλιάρη Δημοσθένη του Γεωργίου με ΑΦΜ 0306367403.

Κατόπιν των ανωτέρω το εταιρικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των τριάντα οκτώ χιλιάδων ευρώ (38.000,00) διαιρούμενο σε έξι χιλιάδες ογδόντα (6.080) εταιρικά μερίδια αξίας έξι ευρώ και είκοσι πέντε λεπτά.

Την ίδια ημερομηνία καταχωρίσθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ολόκληρο το νέο κείμενο καταστατικού μαζί με τις τροποποιήσεις του. Το νέο κείμενο του καταστατικού είναι συνημμένο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας ανακοίνωσης».

(β) Από το δεύτερο συναπτόμενο έγγραφο, συνδυαζόμενο με το αναφερόμενο σ’ αυτό προηγούμενο, ήτοι το «από 2.5.2017 ιδιωτικό συμφωνητικό δυνάμει και της από 13.3.2017 απόφασης της ΓΣ των εταίρων...», προκύπτει ότι επήλθαν στην εταιρική σύμβαση του φορέως οι ακόλουθες μεταβολές:

1.    Αποχώρησαν ήδη από το έτος 2017 δέκα τρεις (13) εκ των αρχικών είκοσι τριών (23) εταίρων - εργαζομένων και εισήλθαν εννέα (9) νέοι εταίροι.

2.    Αυξήθηκε το εταιρικό κεφάλαιο (κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα) και δύο (2) εκ των ως άνω εννέα (9) νέων εταίρων, ήτοι η Ελένη Μίγκου και ο Δημοσθένης Τσαπαλιάρης, λαμβάνουν ποσοστό άνω των δύο τρίτων (2/3) του συνολικού αριθμού των εταιρικών μεριδίων. Επίσης, η αναφερθείσα νέα εταίρος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του διαχειριστή.

ΙΙΙ. Υπαγωγή

Με βάση τα προεκτεθέντα, οι αποφασισθείσες (και γνωστοποιούμενες) στο ΕΣΡ μεταβολές αντίκεινται στις αναφερόμενες στο νομικό μέρος διατάξεις, αφού μειώθηκε ο αριθμός των εργαζόμενων - εταίρων περισσότερο από το ήμισυ των αρχικώς εργαζόμενων, μεταβιβάστηκε και περιήλθε σε μη αρχικώς εργαζόμενους η πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων του λειτουργούντος τον ραδιοφωνικό σταθμό φορέως και ανατέθηκε η λειτουργία του σταθμού σε πρόσωπο που δεν περιλαμβάνεται στους αρχικώς εργαζόμενους.

Επομένως πρέπει η μεν κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί, η δε αιτούσα να υποχρεωθεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα ως προς τα πρόσωπα που ελέγχουν το εταιρικό κεφάλαιο και την λειτουργία του σταθμού, να γνωστοποιήσει δε στο ΕΣΡ τις σχετικές μεταβολές μέχρι και την Τρίτη 31.5.2021.

Κατά την άποψη όμως ενός μέλους, θα πρέπει να εγκριθούν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του αιτούντος σταθμού και να χωρήσει η κανονική διαδικασία που τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης :

1.    Απορρίπτει την από 22.11.2019 αίτηση της εταιρείας "ΡΑΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΙΚΕ" που λειτουργεί τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΕΛΛΑΔΑ 94,3» πρώην «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM STEREO» και χρησιμοποιεί τη συχνότητα 94,3 FM του Νομού Αττικής.

2.    Υποχρεώνει την αιτούσα να μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα όσον αφορά τα πρόσωπα που κατέχουν τα εταιρικά αυτής μερίδια και λειτουργούν το σταθμό κατά τα διαλαμβανόμενα στο σκεπτικό και να γνωστοποιήσει στο ΕΣΡ τις
σχετικές μεταβολές μέχρι και την Τρίτη 31.5.2021.».

Την 12.3.2021 περιήλθε στο ΕΣΡ η κρινόμενη αίτηση (ΑΠ 1232/12.3.2021), με την οποία ζητείται, κατά λέξιν:

«Αιτούμαι να. προβείτε σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 358/02.07.2013 πρότασης του ΕΣΡ, ούτως ώστε, συνακόλουθα, να ανακληθεί η υπ αριθμ. 853/2014 Υπουργική Απόφαση... ». Αναφέρονται δε, ως αιτιολογία, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα, κατά λέξιν: «Η ανωτέρω υπ’ αριθμ. 358/02.07.2013 πρόταση του ΕΣΡ ελήφθη κατόπιν αιτήσεων. για μεταβολή του φορέα των κάτωθι 48 εργαζομένων. Όπως ισχυρίσθηκε η υπό εκκαθάριση Δ.Ε.Ρ.Α.Λ., με την από 30.07.2013 αίτηση θεραπείας. οι αιτούντες τη μεταβολή του φορέα είχαν πάψει να έχουν την ιδιότητα του εργαζομένου τής Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία συνεπώς ουδέν τους όφειλε και ως εκ τούτου δε νομιμοποιούνταν να αιτηθούν τη μεταβολή του φορέα, όπως ο Ν. 4109/2013 ορίζει.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους αιτούντες τη μεταβολή του φορέα, άπαντες οι ως άνω εργαζόμενοι (πλην της 37ης και 46ου) έχει κριθεί δικαστικώς και τελεσιδίκως ότι δεν είχαν, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής τους στο ΕΣΡ για μεταβολή του φορέα, την ιδιότητα του εργαζομένου και συνεπώς ουδέν ποσό τους οφειλόταν και συνεπώς μη νομίμως ελήφθη η υπουργική απόφαση μεταβολής. Ειδικότερα, δεν πληρείτο η προϋπόθεση που θέτει ο Ν. 4109/2013, ήτοι αίτηση από το ήμισυ και πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων ούτε βεβαίως η καθυστέρηση καταβολής αποδοχών τους.

Με ενέργειες της εκκαθάρισης τούτο έχει αναγνωρισθεί δικαστικά και μάλιστα αμετάκλητα από τις ακόλουθες δικαστικές αποφάσεις:

1)    - υπ’ αριθμ. 2472/2014 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
2)    - υπ’ αριθμ. 1675/2016 του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών
3)    - υπ’ αριθμ. 253/2019 του Αρείου Πάγου
4)    - υπ’ αριθμ. 1563/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και
5)    - υπ’ αριθμ. 58/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Εκ των ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι κατά τη διαδικασία έκδοσης της υπ’ αριθμ. 358/02.07.2013 πρότασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, βάσει της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 853/2014 Υπουργική Απόφαση, εμφιλοχώρησε πλάνη περί τα πράγματα, δηλαδή εσφαλμένη αντίληψη του διοικητικού οργάνου ότι συντρέχουν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες πραγματικές προϋποθέσεις έκδοσης της πράξης.

Ειδικότερα, εξέλαβε τους αιτούντες στις με αριθμό πρωτ. Ι678/ 08.02.2013 και 2553/06.03.2013 αιτήσεις τους ως εργαζόμενους της Δ.Ε.Ρ.Α.Λ., παρ’ ότι έχει κριθεί και δικαστικά σε μεταγενέστερο χρόνο και μάλιστα τελεσιδίκως, ότι δεν ήταν εργαζόμενοι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής τους, ενώ εξέλαβε ότι υφίστατο καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων σε αυτούς, παρ’ ότι επίσης δικαστικά και τελεσίδικα έχει κριθεί το αντίθετο. Ως εκ τούτου το ΕΣΡ οφείλει, ως αρμόδια εκ του νόμου προτείνουσα αρχή, να προχωρήσει σε θεραπεία του σφάλματος σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.».

Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων της υποθέσεως, ήτοι των εγγράφων και των ισχυρισμών της αιτούσης και της καθής η αίτηση, ιδίως δε από τις προσκομιζόμενες ως άνω δικαστικές αποφάσεις, προέκυψε, κατά την μειοψηφούσα γνώμη, η ουσιαστική βασιμότητα της αιτήσεως, ήτοι ότι τα υποβαλόντα την αίτηση για «χορήγηση της αδείας του Ρ/Σ» πρόσωπα δεν είχαν, στον χρόνο υποβολής της αίτησης, την ιδιότητα των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης, που ήταν νόμιμος φορέας του ραδιοφωνικού σταθμού. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα αποσπάσματα της βασικής επί της ουσίας απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών:

« Η εναγόμενη δημοτική επιχείρηση από τον Αύγουστο του 2008 έπαυσε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών της προς όλους τους εργαζομένους, συνεπεία πλήρους οικονομικής αδυναμίας της, λόγω της υπέρογκης υποχρέωσής της, και ακολούθως...

Για κανένα από τους ενάγοντες δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς τα κριτήρια (αντικειμενικά κριτήρια) επιλογής των υποψηφίων από τον Κανονισμό Προσωπικού της Δ.Ε.Ρ.Α.Λ. ή από το Ν. 2190/1994 διαδικασία αλλά και κατά παράβαση του άρθρου 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος που απαγορεύει την πρόσληψη ή τη μονιμοποίηση προσωπικού χωρίς διαδικασία αξιολόγησης. Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι ήδη από το Μάρτιο 2010 διενεργήτο έλεγχος στην εναγόμενη επιχείρηση από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν παράνομες μισθοδοσίες, αμοιβές και πρόσθετες αμοιβές εργαζομένων. στη Δ.Ε.Ρ.Α.Λ. με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ι.Δ.Α.Χ., ατόμων που παρείχαν υπηρεσίες στη Δ.Ε.Ρ.Α.Λ. και αμείφθηκαν με Α.Π.Υ. ή με αποδείξεις Δαπάνης, ατόμων που συνήψαν συμβάσεις εργασίας με τη Δ.Ε.Ρ.Α.Λ., αλλά απασχολούνταν σε Υπηρεσίες του Δήμου Άνω Λιοσίων και σε Ν.Π.Δ.Δ. αυτού, αμοιβές ατόμων για τους οποίους δεν προκύπτει ουδεμία σχέση εργασίας με την Δ.Ε.Ρ.Α.Λ., χορήγηση δανείων σε εργαζόμενους στη Δ.Ε.Ρ.Α.Λ. στο Δήμο Άνω Λιοσίων και σε φορείς αυτού κλπ. Στις 15.7.2010 οι ενάγοντες επέδωσαν στην εναγομένη επιχείρηση τις από 14.7.2010 επισχέσεις εργασίας τους, λόγω της μη καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών τους. Παρόλα αυτά και εν μέσω της ανωτέρω περιγραφείσας κατάστασης, για όσο χρόνο παρείχαν πράγματι τις υπηρεσίες τους στην εναγομένη, οι ενάγοντες έχουν λάβει όλες τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, οι οποίες μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, υπερέβαιναν κατά πολύ και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ήταν 2πλάσιες και 3πλάσιες των νομίμων αποδοχών που θα λάμβανε κάποιος εργαζόμενος με βάση την ειδικότητα, τα προσόντα και την προσωπική κατάσταση του καθενός... Επομένως, η μη καταβολή των μισθών επίσχεσης, γενομένη από τους προαναφερόμενους εκκαθαριστές μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, έστω και μετά χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους, επήλθε ως συνέπεια της ακυρότητας των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, εφ’ όσον προσλήφθηκαν κατά παράκαμψη όλων των διατάξεων που διέπουν την πρόσληψη σε ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις, η οποία ουδέποτε θεραπεύθηκε με μόνο το πραγματικό γεγονός της εν τοις πράγμασι παροχής εργασίας από αυτούς προς την επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα έως την επίσχεση. Επομένως, δεν οφείλονται οι μισθοί της επίσχεσης. Κατ’ ακολουθία πρέπει να απορριφθούν οι αγωγές των
εργαζομένων ως ουσιαστικά αβάσιμες..

Ενόψει αυτών, η αίτηση έπρεπε, κατά την μειοψηφούσα γνώμη, να γίνει δεκτή. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Απορρίπτει την αίτηση του Γεώργιου Νικητάκη, εκκαθαριστή της δημοτικής επιχείρησης με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ΞΕΝΙΟΣ 94,3», με την οποία ζητά την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 358/2.7.2013 απόφασης του ΕΣΡ.

Κρίθηκε και αποφασίστηκε την 4η Ιουλίου 2022 και δημοσιεύθηκε την 9η Μαρτίου 2023.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ         ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΑΖΙΔΟΥ

Πληροφορίες: www.esr.gr

Παρατηρήσεις: Απόφαση 160/2022 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 9η Μαρτίου 2023

Στην ίδια κατηγορία