Η ΕΔΕΜ αποχαιρετά τον σπουδαίο Νότη Μαυρουδή.

Ένας σπουδαίος δημιουργός, διακεκριμένος κιθαριστής και μουσικός παραγωγός, ο Νότης Μαυρουδής, έφυγε χθες από τη ζωή, βυθίζοντας σε βαθιά θλίψη τον κόσμο του πολιτισμού και όσους τον γνώριζαν. Ο Νότης Μαυρουδής ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ.



Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε στην Αθήνα και τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του έζησε στην φυλακή με την μητέρα του που ήταν πολιτική κρατούμενη. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία 13 ετών όταν άρχισε να διδάσκεται κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Το 1970 του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano και το 1975 διετέλεσε καθηγητής κλασικής κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο. Στη πορεία, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 1994 και το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Ως καθηγητής κιθάρας είχε διδάξει πολλούς μαθητές μεταξύ των οποίων και αρκετούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Παναγιώτη Μάργαρη και άλλους.

Στην μακρά καλλιτεχνική του διαδρομή από τη δεκαετία του 1960, κατέκτησε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και συνεργάστηκε με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ερμηνευτές όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Αρλέτα, η Πόπη Αστεριάδη, η Ελένη Βιτάλη, ο Γιώργος Μουφλουζέλης, ο Γιάννης Σαμσιάρης, η Νένα Βενετσάνου, ο Πέτρος Πανδής, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Μητσιάς, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, η Έλλη Πασπαλά, η Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά..

Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, θα θυμόμαστε πάντοτε την ευγενική και αξιοπρεπή παρουσία του, το ήθος και τη σεμνότητά του αλλά και τη βαθιά διεισδυτική ματιά του στα κοινωνικά δρώμενα που την αποτύπωνε εύγλωττα η κοφτερή του πένα στα περίφημα Σχολιάκια του και βέβαια, την ενεργό συμμετοχή του για την προώθηση αιτημάτων των πνευματικών δημιουργών με επιστολές του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την αδιάλλειπτη παρουσία του στις συνελεύσεις των συναδέλφων του.

Η πολιτική κηδεία του Νότη Μαυρουδή θα τελεστεί τις επόμενες ημέρες στο Χαλάνδρι.

Η οικογένεια της ΕΔΕΜ αποχαιρετά ένα σπουδαίο δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο και εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του.

Θα σε θυμόμαστε πάντα, Νότη μας… Καλό σου ταξίδι…

Πληροφορίες: www.edemrights.gr/el

Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου - ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΔΕΜ - 4 Ιανουαρίου 2023

Στην ίδια κατηγορία