DPG Media Completes New Lawo-Powered ST2110 Broadcast Facilities.

Η DPG Media στο Βέλγιο βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ολοκαίνουριας IP εγκατάστασης παραγωγής στη Medialaan του Vilvoorde, η οποία βασίζεται στο πρότυπο ST2110, όντας αφιερωμένη στην προσφορά ψυχαγωγίας (κάτοχος του vtm, του κορυφαίου ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού στο Φλαμανδικό τμήμα του Βελγίου, του Q2 και άλλων τηλεοπτικών καναλιών). Ταυτόχρονα, η DPG Media βάζει τις τελευταίες πινελιές στην ολοκαίνουργια broadcast εγκατάσταση της στην Αμβέρσα, για τις υπηρεσίες ειδήσεων της.



Με δεδομένες τις αποδεδειγμένες στην πράξη λύσεις εξ’ αποστάσεως και studio παραγωγής της Lawo που βασίζονται στο IP, η DPG Media επέλεξε τη Lawo για όλες τις εργασίες ήχου, video και ελέγχου μέσω IP, με στόχο την ευέλικτη, εξ’ αποστάσεως λειτουργία σε διάφορες διαμορφώσεις.

Σχεδιασμένες για πραγματική δυνατότητα εξ’ αποστάσεως (απομακρυσμένης) παραγωγής, μέρος των καθορισμένων components του εξοπλισμού θα στεγάζεται σε flight cases και θα χρησιμοποιείται τόσο στις εγκαταστάσεις της Medialaan της DPG Media, όσο και σε όλο το Βέλγιο κατά τη διάρκεια των εξωτερικών μεταδόσεων εκδηλώσεων.

Διανομή video, δημιουργία multiviewer και glue θα παρέχονται από την πλατφόρμα V__matrix της Lawo, η οποία είναι εξοπλισμένη με τριάντα τρεις FPGA processing blades C100 για την ευέλικτη λειτουργία σε πολλές χρήσεις οπουδήποτε στο δίκτυο IP της DPG Media.
Η γκαλερί παραγωγής ψυχαγωγίας στο Vilvoorde (κοντά στις Βρυξέλλες) θα είναι εξοπλισμένη με ένα εγκατεστημένο setup που μεταξύ άλλων θα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου του απομακρυσμένου set μέσω IP (LAN ή WAN).

Η παρουσία των V__matrix C100 blades στην γκαλερί παραγωγής (production gallery) θα παράσχουν την καθοριζόμενη από το λογισμικό πύλη SDI<>IP, κατανεμημένο multiviewing (vm_dmv software module), video delay, χρωματική διόρθωση (color correction), συγχρονισμό καρέ και υπηρεσίες συμπίεσης video.
Η συμπίεση video δίχως απώλειες VC2 θα παρέχει μέγιστης πυκνότητας stream με10Gbps γραμμές μεταξύ της γκαλερί παραγωγής και των απομακρυσμένων τοποθεσιών, με εξαιρετικά μικρή καθυστέρηση (μόλις 20 γραμμές video).

Το απομακρυσμένο (remote) setup αποτελείται από πέντε καθοριζόμενες από το λογισμικό blades επεξεργασίας C100 για VC2 λειτουργία αποσυμπίεσης {(de)compression] και SDI<>IP gateway, της οποίας κύρια εργασία θα είναι η συμπύκνωση και η μεταφορά των SMPTE 2110 RAW streams που λαμβάνονται από IP κάμερες της Sony. Επίσης, το νέο video mixer της Sony που απέκτησε η DPG Media βασίζεται στο IP.

Η κονσόλα μίξης ήχου (64-fader) mc²56 της Lawo, δύο επιπλέον routers Nova 73 και τέσσερα A__UHD Cores θα φροντίζουν την πλευρά του ήχου. Τα A__UHD Cores παρέχουν άφθονες λειτουργίες DSP σε ευέλικτες διαμορφώσεις, μεταξύ των οποίων ταυτόχρονη πρόσβαση από διάφορες κονσόλες. Ένας κεντρικός δρομολογητής σήματος Nova 73 θα συνδέσει την προϋπάρχουσα υποδομή ήχου από τη Lawo που διαθέτει η DPG Media με τη νέα εγκατάσταση παραγωγής.

Στο remote rack θα τοποθετηθούν τρία πολλών-format stageboxes ήχου A__stage80 που βασιζόμενα στο ST2022-7 υποστηρίζουν εγγενώς την πλήρη εφεδρεία της εξ’ αποστάσεως λειτουργίας WAN. Εφεδρεία σε όλο το σύστημα κατά 2022-7 παρέχεται από δύο ανεξάρτητα δίκτυα Arista.

Η οργάνωση (Orchestration) θα αποδοθεί από το σύστημα broadcast ελέγχουVSM της Lawo, το οποίο αποτελείται από έναν κεντρικό server στο κέντρο δεδομένων (data center) και από 23 hardware και software control panels. Το VSM επιτρέπει τη βασιζόμενη στη γνώση για όλους τους κατασκευαστές, διαισθητική δρομολόγηση όλων των σημάτων και streams, αλλά και τον ενδελεχή έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των συσκευών.

“Οι λειτουργίες μέσων που βασίζονται στο IP αποτελούν το μέλλον,” δηλώνει ο Chris Verhoeven, Διευθυντής Broadcast Λειτουργίας της DPG Media. “Η δικτύωση όλων των broadcast συσκευών και λύσεων, τόσο τοπικά, όσο και μέσω wide-area network, μάς παρέχει την ευελιξία που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε στην αιχμή της τεχνολογίας. Η Lawo διαθέτει την υποδομή ώστε να καταστήσει τούτο εφικτό και ένα κυρίαρχο σύστημα ελέγχου που γνωρίζει όλες τις λύσεις των άλλων κατασκευαστών για την υπέρ-ενίσχυση των broadcast λειτουργιών μας. Το μόνον που έπρεπε να κάνει η DPG Media ήταν η σύνδεση όλων.”

Η εγκατάσταση του υλισμικού (hardware) ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και η διαμόρφωση του συστήματος (system configuration) προγραμματίστηκε να ξεκινήσει περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Οι πρώτες δοκιμές για το ψυχαγωγικό setup έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2019 και η υπηρεσία ειδήσεων της DPG Media στην Αμβέρσα θα είναι έτοιμη προς λειτουργία περί το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πληροφορίες: www.lawo.com & Telmaco SA*
*Dealer for Hellas

Notes: Press Release – Lawo - Rastatt, 11 October 2019