• Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας υποστηρίζει το Ψηφιακό Ραδιόφωνο DAB+
• AER, Bauer Media Group και EBU συντάσσονται με το WorldDAB στη Μαδρίτη και απευθύνουν έκκληση αναφορικά στη σπουδαιότητα του Εκπεμπόμενου Ραδιοφώνου (Broadcast Radio) στα ταμπλό των οχημάτων
• Εκκίνησε η συνεργασία παγκοσμίως μεταξύ Ιδιωτικών και Δημόσιων Ραδιοφωνικών Σταθμών, με τίτλο “Radio Ready for Connected Cars”.
Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους στην εκδήλωση WorldDAB Automotive 2025 της Μαδρίτης προκειμένου να απευθύνουν ένα ενιαίο μήνυμα στον κλάδο της αυτοκίνησης: το Εκπεμπόμενο Ραδιόφωνο (broadcast radio) πρέπει να διατηρήσει την εξέχουσα θέση του στο εξελισσόμενο περιβάλλον του αυτοκινήτου.
Αυτή η μοναδική εκδήλωση συγκέντρωσε σχεδόν 200 ανώτερα στελέχη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις broadcast βιομηχανίες όλου του κόσμου για να διερευνήσουν το μέλλον του ραδιοφώνου στο ψηφιακό ταμπλό.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, Matías González Martín, καλωσόρισε τους συνέδρους στη Μαδρίτη, λέγοντας: “έχουμε πλήρη επίγνωση της αξίας του ψηφιακού Ραδιοφώνου DAB+, το υποστηρίζουμε και με εκδηλώσεις σαν κι’ αυτή.” Επίσης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος επαφών με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τα ρυθμιστικά μέτρα για την προώθηση της μετάβασης στο DAB+.

Στη συνέχεια, σε μία δυναμική εναρκτήρια συνεδρίαση, ηγέτες από μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο του Ραδιοφώνου στο αυτοκίνητο:
• Η Edita Kudláčová, Επικεφαλής Ραδιοφώνου της European Broadcasting Union, δήλωσε: “Το Ραδιόφωνο ήταν πάντα εκεί για εμάς, στα αυτοκίνητά μας, ένας πολύ αγαπημένος και ιδιαιτέρως έμπιστος σύντροφος. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να καλύψει το κενό αν εξαφανιζόταν ποτέ από το ταμπλό. Πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε μαζί! Ώστε να διασφαλίσουμε πως η κατανομή του Ραδιοφώνου είναι η κατάλληλη για τον ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο μας.”
• Ο Tobias Nielsen, Επικεφαλής-Αντιπρόεδρος Ψηφιακών του Ομίλου Bauer Media, δήλωσε: “Είναι απαραίτητο για τoν Όμιλο Bauer Media να διασφαλίσει πως το Ραδιόφωνο στο μέλλον θα παραμείνει προσβάσιμο, εμφανές και εύκολα ανιχνεύσιμο στα αυτοκίνητα.”
• Ο Stefan Möller, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνικών Σταθμών (Association of European Radios), πρόσθεσε: “Ως βιομηχανία πρέπει να συνεργαστούμε και με την αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να διατηρήσουμε το Ραδιόφωνο εντός του αυτοκινήτου. Τούτο είναι εξίσου σημαντικό και από την άποψη της ασφάλειας.”
Η Jacqueline Bierhorst, Πρόεδρος του WorldDAB, η οποία συντόνισε τη συνεδρία, δήλωσε: “Είναι σαφές ότι μία υβριδική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει DAB+, FM και IP είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το Ραδιόφωνο θα διατηρήσει τον έλεγχο της κατανομής του. Αυτό είναι το κλειδί για την εξισορρόπηση των όρων του ανταγωνισμού με τους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας στο ταμπλό. Είμαι υπερήφανη για το ότι οι Δημόσιοι και οι Ιδιωτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί είναι ενωμένοι σε αυτό το σαφές μήνυμα και έχουν συναντηθεί σήμερα για να συνεργαστούν ανοιχτά με τους εταίρους μας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.”
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Tobias Nielsen και ο Tomas Granryd της EBU ανακοίνωσαν την έναρξη της “Radio Ready for Connected Cars,” δηλαδή της συνεργασίας παγκοσμίως μεταξύ Ιδιωτικών και Δημόσιων Ραδιοφωνικών Σταθμών, η οποία επικεντρώνεται στις ανάγκες του κοινού. “Οι ακροατές θα συνεχίσουν να απαιτούν δωρεάν, δίχως προστριβές, εξέχον Ραδιόφωνο στο διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο” και προέτρεψαν: “τόσο οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, όσο και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να το υποστηρίξουν.”

Εστίαση στην Ισπανία
Η επιλογή της Μαδρίτης ως πόλης φιλοξενίας της Εκδήλωσης WorldDAB Automotive αντικατοπτρίζει τη θέση της Ισπανίας ως ενός εκ των μεγαλυτέρων κατασκευαστών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και μίας αναπτυσσόμενης αγοράς για το DAB+. Η Δημόσια Ραδιοφωνία-Τηλεόραση της χώρας, δηλαδή η RTVE, σε συνεργασία με τον πάροχο δικτύου Cellnex, μεταδίδει πλέον DAB+ υπηρεσίες σε 15 πόλεις.
Ο Javier Sánchez Perez, Διευθυντής Τμήματος Οπτικοακουστικής Πολιτικής και Δημόσιων Υπηρεσιών της RTVE, δήλωσε: “Η Ισπανία χρειάζεται το DAB+. Προέβη σε έκκληση για βιώσιμες επενδύσεις που θα εγγυηθούν τις ανθεκτικές και προσβάσιμες Ραδιοφωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, με μεγάλη κάλυψη, νέες Ραδιοφωνικές υπηρεσίες και Αυτόματες Προειδοποιήσεις Ασφάλειας (Automatic Safety Alerts ASA), εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση στο DAB+ έως το 2040 και ύστερα. Ο ίδιος προειδοποίησε: “Εάν δεν διασφαλιστεί η σπουδαιότητα του Γραμμικού Εκπεμπόμενου Ραδιοφώνου στα οχήματα, το ραδιόφωνο θα εξαφανιστεί από τα οχήματα. Εάν το Ραδιόφωνο εξαφανιστεί από τα οχήματα τότε είναι πολύ πιθανή η εξαφάνιση του Ραδιοφώνου.”
Ακόμη, η Πρόεδρος του WorldDAB, Jacqueline Bierhorst, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο του DAB+ τους τελευταίους μήνες, με την έναρξη λειτουργίας του DAB+ στην Τουρκία τον Φεβρουάριο και την ανακοίνωση national rollout στην Ελλάδα, παράλληλα με τις νέες δοκιμές στην Ιρλανδία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Ταϊλάνδη. Η SRG SSR στην Ελβετία έγινε πλήρως ψηφιακή στις αρχές του έτους, με την παύση των FM εκπομπών, ενώ στο Schleswig-Holstein της Γερμανίας συνεχίζεται η μετάβαση. Μάλιστα, την 30η Ιουνίου Deutschlandfunk και Deutschlandfunk Kultur θα μεταβούν πλήρως στο DAB+ σε δώδεκα τοποθεσίες και για συνολικά 16 πομπούς.

Η Διευθύντρια Έργου του WorldDAB, Bernie O’Neill, ανακοίνωσε ότι η κορυφαία εκδήλωση της Γενικής Συνόδου θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο DPG Media στην Αμβέρσα του Βελγίου, την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2025.
Πληροφορίες: www.worlddab.org/events/detail/682 & www.worlddab.org/events/detail/718
Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου | WorldDAB | 19 Ιουνίου 2025







