- Νέες δυνατότητες θα χρησιμοποιηθούν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2026
- Multi-matrix color correction και βελτιωμένες live user settings
- Λεπτομερής ρύθμιση EI/gain σε πραγματικό χρόνο ακόμη και κατά τα zooms.
Η ARRI ανακοινώνει νέες ενημερώσεις του λογισμικού για την κάμερα ALEXA 35 Live και το Σύστημα Ζωντανής Παραγωγής της, δηλαδή το Live Production System LPS-1, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και την ευκολία ως προς το integration του ARRI Multicam System. Οι πολλές νέες δυνατότητες που παρέχονται από ALEXA 35 SUP 6.0 και LPS-1 SUP 1.3 θα αξιοποιηθούν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2026 τον Μάιο, τον οποίο η ARRI εξυπηρετεί με πολλά συστήματα κάμερας ALEXA 35 Live σε συνεργασία με την Riedel Communications.
Multi-matrix color correction
Οι κάμερες ALEXA 35 Live είναι πλέον εξοπλισμένες με multi-matrix color correction, η οποία υπερβαίνει τη βασική διόρθωση χρώματος επιτρέποντας στους χρήστες να ρυθμίζουν μεμονωμένους χρωματικούς τόνους δίχως να επηρεάζουν άλλα χρώματα στη σκηνή. Σε ένα ζωντανό περιβάλλον πολλών καμερών αυτό επιτρέπει το ταίριασμα των χρωμάτων με ακρίβεια μεταξύ των διαφορετικών καναλιών κάμερας, με διόρθωση χρώματος που στοχεύει στην κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών μίας παραγωγής, ή τοποθεσίας, ή στην αντιμετώπιση δύσκολων συνθηκών φωτισμού.
Συνεχής ρύθμιση με λεπτομέρεια για exposure index/gain
Η λεπτομερής ρύθμιση του exposure index (EI) της ALEXA 35 Live καθίσταται τώρα εφικτή από ένα Remote Control Panel (RCP). Επίσης, οι χρήστες μπορούν να προβούν σε switch των camera και RCP displays μεταξύ τιμών EI σε ASA/ISO, ή τιμών gain σε dB, κάτι που συχνά είναι πιο οικείο στα broadcast περιβάλλοντα. Η λεπτομερής ρύθμιση EI/gain σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στις ζωντανές παραγωγές να πραγματοποιούν ανεπαίσθητες διορθώσεις ως προς την έκθεση (exposure) δίχως να αλλάξουν την ίριδα του φακού, εξασφαλίζοντας το σταθερό βάθος πεδίου στην εικόνα.
Μία ακόμη νέα λειτουργία εκμεταλλεύεται αυτήν τη δυνατότητα επανορθώνοντας αυτομάτως το μικρό drop in του φωτισμού που μπορεί να συμβεί σε μεγάλα εστιακά μήκη. Η ALEXA 35 Live είναι πλέον σε θέση να προσαρμόζει συνεχώς EI/ gain σε σχέση με την απώλεια φωτός σε όλο το εύρος του zoom των συμβατών ENG και box zoom φακών, διατηρώντας σταθερή την έκθεση και το βάθος πεδίου σε κάθε frame.
Νέες ρυθμίσεις παρέχονται στον χρήστη για ζωντανές παραγωγές
Τρεις προ-εγκατεστημένα user setups είναι πλέον διαθέσιμα στην ALEXA 35 Live για την υλοποίηση projects με frame rates 50p, 59,94p, ή 60p. Αυτά τα setups διαμορφώνουν αυτόματα την κάμερα με τις τυπικές Multicam ρυθμίσεις, γλιτώνοντας τους χρήστες από τον κόπο να πραγματοποιούν κάθε ρύθμιση ξεχωριστά. Τούτο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο ύστερα από την ενημέρωση του λογισμικού, ή το factory reset της κάμερας.
Η υποστήριξη “Scene File”, η οποία ενεργοποιείται από το ALEXA 35 SUP 6.0 επιτρέπει πλέον στους χρήστες Multicam να δημιουργούν και να ανακαλούν custom video parameter settings από το συνδεδεμένο RCP.
Αυτό εξασφαλίζει τη σταθερή οπτική ποιότητα μεταξύ διαφορετικών καναλιών κάμερας καθιερώνοντας μία ενιαία βασική γραμμή ρυθμίσεων όπως white balance, gain, iris, gamma, sharpness, detail και LUT ώστε να ταιριάζουν στις συνθήκες της σκηνής.
Διαχείριση Highlight και full-frame AWB
Knee point και knee slope της ALEXA 35 Live είναι πλέον δυνατό να ρυθμιστούν διακριτά από ένα RCP. Highlights και bright areas είναι εφικτό να συμπιεστούν βοηθώντας την κάμερα να χειρίζεται σκηνές υψηλής αντίθεσης (high-contrast) διατηρώντας παράλληλα τη λεπτομέρεια και την υφή. Η δυνατότητα ρύθμισης αυτών των παραμέτρων διακριτά διευκολύνει το ταίριασμα ως προς το highlight roll-off των πολλαπλών καμερών κατά το switching μεταξύ των διαφόρων feeds.
Επίσης, οι χρήστες της ALEXA 35 Live μπορούν πλέον να επιλέξουν μεταξύ της πραγματοποίησης Auto White Balance (AWB) στο κέντρο της εικόνας, ή σε full frame. Η επιλογή μέτρησης στο κέντρο είναι επωφελής όταν χρησιμοποιείται μία γκρι κάρτα για τη ρύθμιση του AWB, ενώ η επιλογή full-frame λαμβάνει τη μέτρηση από ολόκληρη τη σκηνή όταν αυτό είναι προτιμότερο, ή όταν η χρήση γκρι κάρτας δεν είναι εφικτή.
HDR white level
Η ρύθμιση ως προς το HDR white level καθορίζει τη φωτεινότητα αναφοράς (reference brightness) που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των HDR σημάτων και εφαρμόζεται καθολικά σε όλες τις εξόδους monitoring που έχουν διαμορφωθεί για HDR έξοδο. Σάς επιτρέπει να επιλέξετε μεταξύ 100 nits (παραδοσιακή SDR αναφορά) και 203 nits (που χρησιμοποιούνται συνήθως στις σημερινές HDR ροές εργασίας) ώστε να ταιριάζει με το production pipeline, το grading περιβάλλον, ή τις display απαιτήσεις.
Αυτόματος εντοπισμός κάμερας με το Live Production System LPS-1
Το LPS-1 SUP 1.3 επιτρέπει στον Σταθμό Βάσης Οπτικής Ίνας, δηλαδή στον ARRI Fiber Base Station να εντοπίζει αυτομάτως μία κεφαλή κάμερας ALEXA 35 όταν έχει σεταριστεί κατά το DHCP, αντί να χρειάζεται να εισάγει χειροκίνητα διευθύνσεις στατικής IP. Αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει την εύκολη εναλλαγή (swapping) Fiber Camera Adapters και κεφαλών κάμερας μεταξύ διαφορετικών σταθμών βάσης. Το συνδεδεμένο RCP μπορεί να διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να συνδέεται στη διεύθυνση IP του σταθμού βάσης αντί για την κεφαλή της κάμερας ALEXA 35, κάτι που παλαιότερα δεν ήταν εφικτό.
Τα ALEXA 35 SUP 6.0 και LPS-1 SUP 1.3 είναι διαθέσιμα για λήψη στη διαδικτυακή διεύθυνση www.arri.com/sups
Πληροφορίες: www.arri.com/alexa35live & CALPRO *
* Διανομέας Ελλάδος
Παρατηρήσεις: Δελτίο Τύπου | ARRI | Μόναχο – 16 Απριλίου 2026







